H βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας αφαίρεσε τους τίτλους από τα μισά της εγγόνια

H βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας αφαίρεσε τους τίτλους από τα μισά της εγγόνια
H βασίλισσα Μαργαρίτα (στη φωτογραφία είναι δίπλα στον σύζυγο της, Πρίγκιπα Ερρίκο) είπε πως θέλει τα (μισά) εγγόνια της να ζήσουν μια πιο φυσιολογική ζωή. AP Photo/Darko Bandic, File

Η μακροβιότερη εν ενεργεία βασίλισσα της Ευρώπης, Μαργαρίτα της Δανίας αποφάσισε να μην είναι πρίγκιπες και πριγκίπισσες τα 4 από τα οκτώ εγγόνια της -παιδιά του νεαρότερου γιου της.

Η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας έγινε η μόνη εν ενεργεία βασίλισσα του της Ευρώπης και η μακροβιότερη του κόσμου, μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η 82χρονη μονάρχης ανακοίνωσε την Πέμπτη 29/9 πως αποφάσισε να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους από μισά εγγόνια της.

Συγκεκριμένα, από την Πρωτοχρονιά του 2023 δεν θα αναφέρονται ως πρίγκιπες και πριγκίπισσες τα παιδιά του νεαρότερου γιου της, Πρίγκιπα Ιωακείμ.

Ο 53χρονος έχει τέσσερα παιδιά (από δυο γάμους): τον 23χρονο Νικολάι, τον 20χρονο Φέλιξ, τον 13χρονο Ερρίκο και την 10χρονη Αθηνά.

Γιατί έγινε η αφαίρεση τίτλων

Επισήμως αναφέρθηκε πως η Μαργαρίτα θέλει να ζήσουν τα εγγόνια της πιο φυσιολογικές ζωές και ότι η κίνηση της έρχεται σε αρμονία με αυτές άλλων βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης -που μειώνουν τα μέλη των παλατιών.

Ενώ τους πήρε τους τίτλους, τους διατήρησε στη γραμμή διαδοχής -με τον Νικολάι να είναι στο Νο7 της λίστας και τα νεαρότερα αδέλφια του να ακολουθούν στο Νο8, στο Νο9 και το Νο10.

Στην ανακοίνωση Τύπου το Παλάτι εξήγησε πως “τον Απρίλιο του 2008, η Αυτού Μεγαλειότητα η Βασίλισσα απένειμε στους γιους της, τους συζύγους τους και τους απογόνους τους, τους τίτλους του κόμη και της κόμισσας του Μονπεζάτ.

Τον Μάιο του 2016, ανακοινώθηκε ότι η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα, Πρίγκιπας Κρίστιαν (δεύτερος στη διαδοχή), ως ο μοναδικός από τα εγγόνια της Βασίλισσας, αναμένεται να λάβει ετήσιο εισόδημα από το κράτος ως ενήλικας.

Ως φυσική επέκταση αυτών, από την 1η Ιανουαρίου 2023, οι απόγονοι της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας, Πρίγκιπα Ιωακείμ θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τους τίτλους του κόμη και της κόμισσας του Μονπεζάτ. Θα παύσουν να υφίστανται οι προηγούμενοι τίτλοι τους -του Πρίγκιπα και της Πριγκίπισσας της Δανίας.

Οι απόγονοι του πρίγκιπα Ιωακείμ θα πρέπει επομένως να αντιμετωπίζονται στο μέλλον, ως εξοχότητες.

Με αυτήν την απόφαση η αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα θέλει να δημιουργήσει το πλαίσιο, ώστε τα τέσσερα εγγόνια της να μπορούν να διαμορφώσουν την ύπαρξη τους, χωρίς να περιορίζονται από τους ειδικούς παράγοντες και τις υποχρεώσεις που έχει μια επίσημη σχέση με το Παλάτι, σύμφωνα με το Θεσμό.

Η απόφαση της βασίλισσας είναι σύμφωνη με παρόμοιες αλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει άλλοι βασιλικοί οίκοι τα τελευταία χρόνια, με διαφορετικούς τρόπους”.

Η μητέρα των δυο μεγαλύτερων γιων του Πρίγκιπα Φίλιππα δήλωσε σοκαρισμένη με τις εξελίξεις. “Αισθάνονται εξοστρακισμένοι. Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί τους αφαιρείται η ταυτότητα τουςείπε χαρακτηριστικά η κοντέσσα Αλεξάνδρα.

Τα άλλα τέσσερα εγγόνια της Βασίλισσας Μαργαρίτας -ο 16χρονος Κρίστιαν, η 15χρονη Ιζαμπέλα και τα 11χρονα Βίνσεντ και Τζόζεφιν-, παιδιά του 54χρονου διαδόχου, Φρειδερίκου  θα διατηρήσουν τους τίτλους τους, τουλάχιστον μέχρι την ενηλικίωσή τους. Ο τότε μονάρχης (δηλαδή, ο πατέρας τους) θα αποφασίσει για το μέλλον τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα