Habsora: To ΑΙ “Ευαγγέλιο” με το οποίο το Ισραήλ σκορπά τον θάνατο στη Γάζα

Διαβάζεται σε 3'
Habsora: To ΑΙ “Ευαγγέλιο” με το οποίο το Ισραήλ σκορπά τον θάνατο στη Γάζα
Ερείπια στη Γάζα AP

Η τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης βοηθά το Ισραήλ να σκοτώνει περισσότερο μαζικά αμάχους στη Γάζα. Τι είναι το σύστημα Habsora.

Από τις 7 Οκτωβρίου και μετά το αίμα ρέει στη Γάζα με τα σαρωτικά πλήγματα που καταφέρνουν οι IDF στους Παλαιστίνιους (κυρίως αμάχους) ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς.

Στην αιματοβαμμένη αυτή προσπάθεια, ο Ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί τα πιο σύγχρονα μέσα και φυσικά, όπως αποκαλύπτει η Washington Post την Τεχνητή Νοημοσύνη. Με τη “βοήθειά” της μάλιστα οι IDF ενδέχεται να έχουν καταφέρει να αυξήσουν σημαντικά τις απώλειες των αμάχων στη Γάζα σε σχέση με επιθέσεις προηγούμενων ετών.

Η αμερικανική εφημερίδα βάσισε την έρευνά της σε συνεντεύξεις με περισσότερες από δέκα πηγές απολύτως εξοικειωμένες με την κατάσταση αλλά και σε έγγραφα. Το εργαλείο που σκοτώνει μαζικά ονομάζεται Habsora και έχει την ικανότητα να δημιουργεί πάρα πολύ γρήγορα υποψήφιους στόχους.

Ο τρόπος είναι φαινομενικά απλός: Το σύστημα (ο τίτλος του σημαίνει “Ευαγγέλιο”) αναλύει τεράστιους όγκους δεδομένων, όπως πλάνα από drones, δορυφορικές εικόνες και υποκλοπές επικοινωνιών, για να εντοπίσει πιθανούς στόχους, όπως μέλη της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Από την ανάπτυξή του το 2019, το «Habsora» έχει τη δυνατότητα να παράγει αυτόματα περίπου 100 νέους στόχους καθημερινά, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ τους προηγούμενους ρυθμούς στόχευσης. Αυτό επιτρέπει στον ισραηλινό στρατό να διεξάγει εκτεταμένες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών σε ιδιωτικές κατοικίες όπου διαμένουν “ύποπτα” άτομα.

Οι πηγές της WP που μίλησαν τόνισαν ότι η αναλογία αμάχων θυμάτων σε σχέση με τους μαχητές της Χαμάς που “εξολοθρεύονται” είναι σήμερα 15 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν των επιθέσεων του 2014. Oι IDF διέψευσαν το ρεπορτάζ αλλά αυτό μάλλον έχει μικρή σημασία καθώς οι πηγές προέρχονται από το εσωτερικό τους.

Η χρήση του «Habsora» έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την ηθική διάσταση της εμπλοκής της τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα λόγω του κινδύνου για απώλειες αμάχων.

Οι επικριτές υποστηρίζουν εύλογα ότι η εξάρτηση από τέτοια συστήματα μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες συνέπειες, ενώ ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι η τεχνολογία αυτή επιτρέπει πιο ακριβείς επιθέσεις, μειώνοντας τις παράπλευρες απώλειες.

Μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί στη Γάζα περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άμαχοι και παιδιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα