Heilmann στο News24/7: Ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ θα πάρει χρόνια. Η Ελλάδα έχει τώρα πρόβλημα
Υποψήφιος με την CDU στο Βερολίνο και ένα από τα στελέχη που θεωρείται του κλίματος Μέρκελ, ο Thomas Heilmann, μιλά για την επόμενη ημέρα των γερμανικών εκλογών, τη στάση της FDP απέναντι στην Ελλάδα και για το τι θα γίνει με το ΔΝΤ
- 24 Σεπτεμβρίου 2017 09:18
Αποστολή στο Βερολίνο: Βίκυ Σαμαρά
Στους δρόμους του Βερολίνου το Σάββατο σχεδόν τίποτε δεν μαρτυρούσε ότι ήταν παραμονή εθνικών εκλογών, εκτός από τις αφίσες των κομμάτων στην άκρη του δρόμου και στις γειτονιές τα “περίπτερα” των υποψηφίων βουλευτών, κατά βάση αρκετά πιο διακριτικά από ό,τι έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, αλλά και με μερικές σαφείς πινελιές γερμανικού “γούστου”.
Στο Steglitz ο Thomas Heilmann, υποψήφιος με την CDU για το Bundestag και ένα από τα στελέχη που θεωρείται καθαρά του κλίματος Μέρκελ (εξ ου και μία από τις αφίσες του τον παρουσιάζει δίπλα στην καγκελάριο, να κοιτάζονται στα μάτια), στέκεται έξω από ένα διώροφο λεωφορείο το οποίο έχει βαφτίσει “Cafe Heilmann” και συνεχίζει τη μάχη προς άγραν της απευθείας ψήφου (οι Γερμανοί έχουν δύο ψήφους, με την πρώτη επιλέγουν βουλευτή και με τη δεύτερη κόμμα), ενώ σε ένα διακριτικό τραπεζάκι τρεις κοπέλες μαζεύουν υπογραφές και προσφέρουν σε όποιον περαστικό ενδιαφερθεί ενημερωτικό υλικό.
Η CDU ήλπιζε ακόμη και σε αυτοδυναμία όταν ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος, καθώς σημαντικό ποσοστό των Γερμανών είναι ικανοποιημένοι με την οικονομική πολιτική της Μέρκελ (δηλαδή βασικά τη συνέχιση της ατζέντας Σρέντερ) και οι πολλοί που δεν είναι, δεν βρίσκουν έναν εκφραστή (δεδομένου ακριβώς ότι πρόκειται για συνέχιση μίας πολιτικής που ξεκίνησε η SPD).
Ο Heilmann μιλώντας με το News 24/7 αναγνωρίζει ότι και οι δύο συνασπισμοί που φαίνονται πιθανοί με βάση τα τελευταία δημοσκοπικά δεδομένα, δηλαδή ο “μεγάλος συνασπισμός” Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών και ο συνασπισμός “Τζαμάικα” δηλαδή η σύμπραξη CDU – FDP και Πράσινων (που ονομάζεται έτσι γιατί τα χρώματα των τριών κομμάτων, μαύρο, κίτρινο και πράσινο θυμίζουν τη σημαία της Τζαμάικα), είναι πολύ δύσκολοι.
“Η SPD ειναι σε μία πολύ κακή κατάσταση με ένα πιθανό πολύ κακό αποτέλεσμα και ένας μεγάλος συνασπισμός δημιουργεί την απειλή δεξιοί λαϊκιστές (σ.σ.: Εννοεί την ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία) να πάρουν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που επίσης δεν είναι καλό. Εάν κάνουμε το συνασπισμό ‘Τζαμάικα’ δηλαδή με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους τότε θα είναι ουσιαστικά ένας συνασπισμός τρεισήμισι κομμάτων, διότι εμείς (η CDU) έχουμε και το αδελφό κόμμα της CSU, κάτι που δεν κάνει την κατάσταση πιο απλή. Τα δύο μικρά κόμματα φοβούνται μήπως κονιορτοποιηθούν και ο φόβος δεν είναι ποτέ ένας καλός σύμβουλος. Για αυτό έχουμε πιθανότατα δυστυχώς μόνο την επιλογή μεταξύ δύο κακών πιθανοτήτων”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στην επισήμανση ότι πολλοί στη Γαλλία και στην Ελλάδα δε θα ήθελαν πάντως μία συγκυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών με τους Φιλελεύθερους (FDP) λόγω της αρνητικής θέσης του κόμματος αυτού απέναντι στο σχέδιο Μακρόν και της σκληρής του στάσης απέναντι στην Ελλάδα, ο Heilmann δεν κρύβει ότι ούτε και στην CDU ενθουσιάζονται με όλες τις ιδέες του Γάλλου Προέδρου (“Στην CDU γίνεται συζήτηση ποια σημεία του σχεδίου του Μακρόν είναι ρεαλιστικά”, σημειώνει). Ξεκαθαρίζει πάντως ότι είναι αβάσιμη τυχόν ανησυχία ότι η FDP θα μπορούσε να επαναφέρει ακόμη και θέμα Grexit, σημειώνοντας ότι “στο τέλος τέλος αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Ευρώπη και την πλειοψηφία σε ένα συνασπισμό θα την έχει έτσι κι αλλιώς η Μέρκελ”. Με άλλα λόγια η καγκελάριος έχει αποφασίσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, τέλος. Ο Heilmann αποφεύγει πάντως εντέχνως να σχολιάσει τη στάση του FDP όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, αφού ούτως ή άλλως και στην CDU δεν είναι πολύ δημοφιλές το ζήτημα.
Σπεύδει όμως να προβλέψει ότι εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα “τα πράγματα θα είναι δύσκολα” και στο ερώτημα εάν έχει έρθει η ώρα να υπάρξει ένα “ευρωπαϊκό ΔΝΤ” όπως υποστήριξε από την Αθήνα ο Μακρόν, το στέλεχος της CDU απαντά: “Μπορώ να φανταστώ ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ, αλλά αυτό θα πάρει χρόνια και η Ελλάδα έχει τώρα ένα πρόβλημα”.
Και βέβαια η εκτίμηση του για το ελληνικό ζήτημα συνολικά είναι η αναμενόμενη από ένα Χριστιανοδημοκράτη: “Από όσο καταλαβαίνω εγώ με την Ελλάδα το ζήτημα είναι ότι υπάρχει διοικητική αδυναμία στο να εφαρμοστούν πράγματα που έχουν συμφωνηθεί. Νομίζω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα”.