Η Άγκυρα απειλεί να τινάξει στον αέρα το προσφυγικό
Οι “28” θα επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, στην επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής των μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία. Ποια ανταλλάγματα ζητά η Τουρκία
- 18 Οκτωβρίου 2016 21:51
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταργήσει μέχρι το τέλος του έτους τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκέπτονται την Ευρώπη και να μην επιμένει να αλλάξει η τουρκική νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η Άγκυρα μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, προειδοποίησε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εμέρ Τσελίκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.
Η Τουρκία συμφώνησε τον Μάρτιο να σταματήσει τους παράνομους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα την οικονομική βοήθεια της Ευρώπης, την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η απελευθέρωση της βίζας επρόκειτο να γίνει εντός του Οκτωβρίου, όμως οι Βρυξέλλες ζητούν να αλλάξει πρώτα η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Τουρκίας.
“Το να πιέζουν για κάτι τέτοιο παρά την κατάσταση είναι σαν να βάζουν ένα φράγμα στην απελευθέρωση της βίζας και επομένως θα συμπεράνουμε ότι δεν τηρούν τις υποσχέσεις που έδωσαν” είπε ο Τσελίκ. “Στην περίπτωση αυτή δεν θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής και θα την ακυρώσουμε, αν χρειαστεί”, πρόσθεσε.
Ο Τσελίκ υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ότι οι αφίξεις παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα έχουν μειωθεί σε 20-30 ανθρώπους την ημέρα, από τους 7.000 που είχαν φτάσει στο αποκορύφωμα της κρίσης το 2015.
Είπε επίσης ότι οι μαζικές διαθεσιμότητες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου δεν είχαν καμιά επίπτωση στην ομάδα η οποία διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ατζέντα της Συνόδου των 28
Οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό καθώς και η ανάγκη για την επίτευξη ομοφωνίας σε ό,τι αφορά τα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ θα αποτελέσουν το πρώτο θέμα της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Δεδομένου ότι οι αφίξεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 98% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2015, οι 28 αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, αναμένεται να επικεντρωθούν στη λεγόμενη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αφορά κυρίως τις αφίξεις οικονομικών μεταναστών από την Αφρική στην Ιταλία.
Ωστόσο, οι “28” αναμένεται να ζητήσουν την επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής των μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, αλλά και την αποστολή περισσότερων εμπειρογνωμόνων από τα κράτη μέλη στην Ελλάδα. “Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια ακόμα Σύνοδο “κρίσης”, ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, συμπληρώνοντας πως είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι τα αποτελέσματα της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ είναι “επιτέλους” ορατά. Ο ίδιος επισήμανε πως από 150.000 που ήταν οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά τον περασμένο Σεπτέμβριο, φέτος είναι μόλις 3.300.
Στο τραπέζι το ζήτημα της κοινής πολιτικής στάσης
Οι “28” αναμένεται επίσης να συζητήσουν και το ζήτημα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και σε συνέχεια της Συνόδου των 27 στη Μπρατισλάβα, το Σεπτέμβριο. “Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει ανάγκη να χτιστεί μια ευρεία ομοφωνία σε σχέση με το τι σημαίνει ακριβώς αλληλεγγύη” υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόοδο των συνομιλιών γι΄ αυτό το ζήτημα. “Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βρούμε κάποιες λύσεις και να λάβουμε αποφάσεις. Στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου θα επιστρέψουμε σε αυτό το ζήτημα. Άλλωστε, η ιδέα πίσω από τη Σύνοδο της Μπρατισλάβα ήταν ακριβώς να αποδείξουμε ότι δουλεύουμε μαζί” τόνισε ο αξιωματούχος.
Σύνοδος και για τη CETA
Ανάμεσα στα πιο σημαντικά θέματα αυτής της Συνόδου Κορυφής, βρίσκεται και η εμπορική συμφωνία ΕΕ- Καναδά (CETA), το μέλλον της οποίας αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Σύμφωνα με πηγή της ΕΕ, μετά την απόρριψη της CETA από το κοινοβούλιο της Βαλονίας, ο στόχος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ είναι να βρεθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου “ή στο περιθώριό της”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μια “λύση ικανοποιητική για όλους, συμπεριλαμβανομένης της Βαλονίας”.
Σημειώνεται, ότι στις 27-28 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος ΕΕ-Καναδά κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η υπογραφή της συμφωνίας, γεγονός που -σύμφωνα με την ίδια πηγή- κάνει ιδιαιτέρως επείγουσα την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των “28”, παρά την όποια διάσταση απόψεων. “Είμαι πεπεισμένος ότι μαζί μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια εμπορική πολιτική που αντιμετωπίζει τις σημερινές ανησυχίες και τις προκλήσεις του αύριο. Αλλά αυτό εξαρτάται από την ικανότητά μας να προστατεύσουμε επαρκώς τον εαυτό μας και τους πολίτες μας, όταν ανακύπτουν αθέμιτες πρακτικές. Γιατί, για είναι το εμπόριο ελεύθερο, πρέπει να είναι και δίκαιο”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τουσκ στην επίσημη πρόσκληση που απέστειλε σήμερα στους “28”.
Σε ό,τι αφορά το Brexit, δεν αναμένεται να διεξαχθεί κάποια μακροσκελής συζήτηση επί του θέματος. Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέσα Μέι, στην πρώτη συμμετοχή της σε Σύνοδο Κορυφής, αναμένεται μόνο να ενημερώσει τους ομολόγους της για την κατάσταση στη χώρα μετά το δημοψήφισμα και ενόψει της ενεργοποίησης του άρθρου 50, το Μάρτιο. “Δεν είναι στις προθέσεις του Τουσκ να πραγματοποιηθεί μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων σε αυτή τη φάση. Έχει άλλωστε αποφασιστεί ότι στο επίπεδο των 27 θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις όποιες αντιδράσεις στο ζήτημα του Brexit”, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
Τέλος, την Πέμπτη το βράδυ κατά τη διάρκεια του δείπνου αναμένεται να διεξαχθεί μια “στρατηγική συζήτηση” για τη Ρωσία, όπως σημειώνει ο Τουσκ στην επιστολή του, χωρίς ωστόσο να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με πρόσθετες κυρώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, όμως, στη συζήτηση θα περιληφθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.
(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ)