Η Αίγυπτος εξέδωσε έκτακτη οδηγία για αποφυγή του εναέριου χώρου του Ιράν

Διαβάζεται σε 4'
Ιράν
Ιράν 2024 Hadi Mizban/AP Photo

Κορυφώνεται η αγωνία για το επαπειλούμενο χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ, την ίδια ώρα που ο συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος για να αποφευχθεί γενικευμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ιδιαιτέρως κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ώρες για τα αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και του ανώτατου διοικητή των ενόπλων τμημάτων της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ.

Τις τελευταίες ημέρες, οι διπλωματικές επαφές προκειμένου να μην υπάρξει ευρεία σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχουν ενταθεί, με το Ιράν πάντως να διαμηνύει -διά στόματος του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών- πως η απάντησή του θα γίνει «την κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη μορφή».

«Το Ιράν καλεί τα αεροσκάφη να αποφύγουν τον εναέριο χώρο του»

Το βράδυ της Τετάρτης, συναγερμό προκάλεσε ΝΟΤΑΜ (προειδοποίηση ασφαλείας) των αιγυπτιακών αρχών, με την οποία καλούνται τα αεροσκάφη να αποφύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο από τις 04.00 έως τις 07.00 το πρωί της Πέμπτης. Αιγύπτιος αξιωματούχος είπε ότι προειδοποίηση έχει στείλει το Ιράν σε όλες τις χώρες.

«Όλες οι αιγυπτιακές αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αποφεύγουν να πετούν πάνω από το FIR της Τεχεράνης. Κανένα σχέδιο πτήσης δεν θα γίνει αποδεκτό για πτήσεις πάνω από αυτήν την περιοχή» τονίζεται στην προειδοποίηση των αιγυπτιακών αρχών.

Όπως αναφέρει ο οργανισμός που μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των εναέριων χώρων “OPSGROUP”, μια τέτοια NOTAM από την Αίγυπτο είναι αρκετά ασυνήθιστη και δεν αποκλείεται να αποτελεί ένδειξη μιας ιρανικής απάντησης στο Ισραήλ.

Αιγύπτιος αξιωματούχος, που μίλησε στο αιγυπτιακό κανάλι Al Qahera News TV, ανέφερε ότι το Ιράν προέτρεψε τις αεροπορικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο να αποφεύγουν τις πτήσεις μέσω του εναέριου χώρου του στις 7 και 8 Αυγούστου.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι τα πολιτικά αεροσκάφη θα πρέπει να αποφεύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο επειδή θα διεξαχθούν στρατιωτικές ασκήσεις.

Η εν λόγω οδηγία έρχεται σε συνέχεια δημοσιεύματος του Al Arabiya, σύμφωνα με το οποίο οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι η απάντηση μπορεί να καθυστερήσει μέχρι την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να εκτιμήσουν σωστά τη μορφή της απάντησης του Ιράν και αν αυτή θα περιλαμβάνει συντονισμένη δράση με τη Χεζμπολάχ ή άλλους συμμάχους στο Ιράκ ή την Υεμένη. Ο Χασάν Νασράλα έχει ήδη δηλώσει ότι τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ θα απαντήσουν, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συντονισμένης επίθεσης μεγάλης κλίμακας, σε πολλαπλά μέτωπα.

Διπλωματική προσπάθεια για αποφυγή της γενικευμένης σύρραξης

Στο μεταξύ, όπως γράφει η Washington Postη αμερικανική κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την αποτροπή μιας γενικευμένης σύρραξης καθώς κάτι τέτοιο θα εκτροχίαζε τις διαπραγματεύσεις για μια ενδεχόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Μπάιντεν και Χάρις πραγματοποίησαν σύσκεψη σε κορυφαίο επίπεδο στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα προκειμένου να συζητήσουν για την αναμενόμενη ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ηγείται μιας διπλωματικής προσπάθειας ζητώντας από κορυφαίους αξιωματούχους σε Κάιρο, Βαγδάτη και άλλες αραβικές πρωτεύουσες να παροτρύνουν την Τεχεράνη και τους συμμάχους της να μην προχωρήσουν σε κλιμάκωση. «Κανείς δεν πρέπει να κλιμακώσει αυτή τη σύγκρουση» δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους, την Τρίτη.

Σύμφωνα με την έγκριτη εφημερίδα, οι διπλωματικές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών ενδέχεται να αποδώσουν, ανέφεραν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Το Ιράν έχει απειλήσει να «τιμωρήσει» το Ισραήλ για τη δολοφονία, προειδοποιώντας ότι η απάντησή του θα είναι πιο σκληρή από την επίθεσή του στις 13-14 Απριλίου κατά του εβραϊκού κράτους, ενώ η σιιτική ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο απείλησε ότι θα απαντήσει στη δολοφονία του ανώτατου διοικητή των ενόπλων τμημάτων της, Φουάντ Σουκρ, από το Ισραήλ στη Βηρυτό. Ωστόσο, το Ιράν μπορεί ακόμη και να επανεξετάζει τα σχέδιά του αφού οι ΗΠΑ έσπευσαν με τις δυνάμεις τους στην περιοχή και διαβίβασαν μηνύματα στο Ιράν προειδοποιώντας για σοβαρές συνέπειες για τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, προσθέτει η WP.

«Το Ιράν κατανοεί ξεκάθαρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αταλάντευτες στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας, των εταίρων μας και του λαού μας. Μεταφέραμε ένα σημαντικό τμήμα στρατιωτικών μέσων στην περιοχή για να υπογραμμίσουμε αυτή την αρχή» σημείωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα