Η Αίγυπτος σηκώνει τείχος στη Ράφα – Δορυφορικές εικόνες
Διαβάζεται σε 4'Η Αίγυπτος χτίζει τείχος στη Ράφα, μετά τις συνεχόμενες απειλές Νετανιάχου για μεγάλης κλίμακας επίθεση στην περιοχή όπου βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Λωρίδα της Γάζας.
- 16 Φεβρουαρίου 2024 20:28
Η Αίγυπτος κατασκευάζει μια οχυρωμένη νεκρή ζώνη κοντά στα σύνορά της με τη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για μια επικείμενη ισραηλινή χερσαία εισβολή στη νότια πόλη της, τη Ράφα, η οποία θα μπορούσε να εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους πέρα από τα σύνορα, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες και αναφορές των μέσων ενημέρωσης.
Πλάνα από το σημείο στην έρημο του Σινά και δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι στην περιοχή που θα μπορούσε να αποτελέσει το πιο άμεσο καταφύγιο για δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους κατασκευάζεται ένα τσιμεντένιο τείχος που στήνονται στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα, του μοναδικού μη ελεγχόμενου από το Ισραήλ περάσματος από και προς τη Γάζα, όπω σημειώνει το Al Jazeera.
Η νέα κατασκευή αποτελεί μέρος των σχεδίων έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων περάσει στην Αίγυπτο και θα μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, ανέφερε την Πέμπτη η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αιγύπτιους αξιωματούχους.
Περιβάλλεται από τσιμεντένια τείχη και βρίσκεται μακριά από αιγυπτιακούς οικισμούς. Μεγάλος αριθμός σκηνών έχει παραδοθεί στην περιοχή, ανέφερε το δημοσίευμα.
Βίντεο που τραβήχτηκαν από το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Σινά με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν φορτηγά και μπουλντόζες να καθαρίζουν συντρίμμια από ένα οικόπεδο έκτασης περίπου 21 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με την Washington Post, η οποία έλαβε δορυφορικές εικόνες που δείχνουν ότι 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα καθαρίστηκαν μεταξύ 6 Φεβρουαρίου και Τετάρτης.
Ο Mohamed Abdelfadil Shousha, ο κυβερνήτης του Βόρειου Σινά, που συνορεύει με τη Γάζα και το Ισραήλ, φέρεται να διέψευσε ότι η Αίγυπτος κατασκευάζει στρατόπεδο προσφύγων κατά μήκος των συνόρων σε περίπτωση εξόδου των Παλαιστινίων που αναγκάζονται από τον ισραηλινό στρατό.
Το Ίδρυμα Σινά, μια ακτιβιστική οργάνωση που διαθέτει ομάδα παρακολούθησης στο βόρειο Σινά, ανέφερε σε έκθεσή του αυτή την εβδομάδα ότι η περιφραγμένη περιοχή θα περιβάλλεται από τσιμεντένιους τοίχους ύψους 7 μέτρων.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δήλωσε την Παρασκευή ότι μια μαζική μετακίνηση ανθρώπων από τη Ράφα στο Σινά της Αιγύπτου θα ήταν καταστροφή για τους Παλαιστίνιους και τις προοπτικές ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
“Θα ήταν μια καταστροφή για τους Παλαιστίνιους … μια καταστροφή για την Αίγυπτο και μια καταστροφή για το μέλλον της ειρήνης”, δήλωσε ο Filippo Grandi στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters σχετικά με τη σχεδιαζόμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα.
Όταν ρωτήθηκε αν οι αιγυπτιακές αρχές είχαν έρθει σε επαφή με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σχετικά με πιθανά σχέδια έκτακτης ανάγκης, είπε: “Οι Αιγύπτιοι είπαν ότι οι άνθρωποι πρέπει να βοηθηθούν μέσα στη Γάζα και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό”.
Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θέλει να καταλάβει τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας, την οχυρωμένη συνοριακή περιοχή μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, για να την ασφαλίσει. Η Αίγυπτος έχει απειλήσει ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη συνθήκη ειρήνης που υπέγραψαν οι δύο χώρες πριν από τέσσερις δεκαετίες.
Το Κάιρο έχει τονίσει ότι δεν επιθυμεί να εκτοπιστούν οι Παλαιστίνιοι από τη γη τους από το Ισραήλ, συγκρίνοντας ένα τέτοιο σενάριο με τη Νάκμπα του 1948, τον αναγκαστικό εκτοπισμό περίπου 750.000 Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στον πόλεμο που οδήγησε στη δημιουργία του Ισραήλ.
Η επιμονή του Τελ Αβίβ να προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη επίθεσή του στη Ράφα παρά τις διεθνείς πιέσεις παραμένει ακλόνητη, παρόλο που στην περιοχή ζουν 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων έχει εκτοπιστεί με τη βία -κάποιοι πολλές φορές- από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις.