Η ακροδεξιά ατζέντα της Μελόνι που δεν μπορεί να κρυφτεί

Η ακροδεξιά ατζέντα της Μελόνι που δεν μπορεί να κρυφτεί
Η Τζόρτζια Μελόνι 2023 Alessandra Tarantino/AP

Πώς η Ιταλίδα πρωθυπουργός προσπαθεί να εφαρμόσει την ακροδεξιά της ατζέντα, ρίχνοντας τους τόνους της διχαστικής ρητορικής.

Όταν η Τζόρτζια Μελόνι πάλευε να γίνει η πρώτη ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας της μεταπολεμικής εποχής, στήριξε την προεκλογική της εκστρατεία στην ρητορική της εθνικής κυριαρχίας, των “παραδοσιακών οικογενειών” και του φόβου για τους μετανάστες.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο όμως, όταν τέθηκε επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, η Μελόνι επιχειρεί να “απαλύνει” λίγο τις ακροδεξιές γωνίες της πολιτικής της, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να ακολουθούν τα υπουργικά στελέχη και οι βουλευτές του, με νεοφασιστικές ρίζες, κόμματός της, Αδέλφια της Ιταλίας, το οποίο συνίδρυσε πριν μια 10ετία. Οι τελευταίοι συνεχίζουν να έχουν “σημαία” ακροδεξιές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων της άρνησης να επιτραπεί η εγγραφή των ονομάτων γονέων του ίδιου φύλου στα αρχεία γέννησης των παιδιών τους, διευρύνοντας τους περιορισμούς στις παρένθετες κυήσεις και ακόμη και επιδιώκοντας την απαγόρευση ξένων λέξεων σε κυβερνητικά έγγραφα.

Χαρακτηριστικό της πολιτικής συμπεριφοράς της Μελόνι είναι οι κινήσεις της πριν λίγες εβδομάδες όταν προέκυψε θέμα για τον ρόλο νεοφασιστών μαχητών στην πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στην Ιταλία, τη βομβιστική επίθεση του 1980 στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια.

Τα ονόματα των 85 νεκρών είναι γραμμένα σε μια πλάκα στον σταθμό και αποκαλούνται θύματα της “φασιστικής τρομοκρατίας”. Σε ομιλία του, ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα σημείωσε ότι η “νεοφασιστική μήτρα” της επίθεσης έχει καθιερωθεί από δικαστικές καταδίκες.

Αλλά προς οργή της ιταλικής αριστεράς, στη δήλωσή της η Μελόνι παρέλειψε οποιαδήποτε αναφορά στη νεοφασιστική προέλευση της επίθεσης. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης επεσήμαναν ότι ενώ ήταν ακόμη βουλεύτρια, η Μελόνι πίεσε για προσπάθειες για τον προσδιορισμό των εγκεφάλων της επίθεσης, φαινομενικά εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις δικαστικές αποφάσεις.

Στη συνέχεια, λίγες μέρες μετά την επέτειο, ο διευθυντής επικοινωνίας του δεξιού κυβερνήτη της περιοχής της Ρώμης, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές με την υποστήριξη της Μελόνι, έθεσε περισσότερες αμφιβολίες για το εάν η βομβιστική επίθεση ήταν έργο καταδικασμένων νεοφασιστών τρομοκρατών.

Ο κυβερνήτης του Λάτσιο Φραντσέσκο Ρόκα είπε στους δημοσιογράφους ότι η Μελόνι “δεν ήταν ευχαριστημένη” με τα ρεβιζιονιστικά σχόλια του βοηθού επικοινωνίας του, ο οποίος έχει ιστορικό συμπάθειας προς τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Όμως η ίδια η πρωθυπουργός απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο και ο βοηθός κράτησε τη δουλειά του.

Οι αποστάσεις από τον Μουσολίνι και το νεοφασιστικό σύμβολο του κόμματός της

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, η Μελόνι κράτησε αποστάσεις από τη δικτατορία του Μπενίτο Μουσολίνι, δηλώνοντας ότι “η ιταλική δεξιά έχει παραδώσει τον φασισμό στην ιστορία δεκαετίες τώρα“.

Αλλά υπερασπίζεται περήφανα ένα ισχυρό σύμβολο του κόμματος – μια φλόγα στα κόκκινα, λευκά και πράσινα χρώματα της ιταλικής σημαίας. Η φλόγα έχει τις ρίζες της στο νεοφασιστικό ιταλικό κοινωνικό κίνημα, το οποίο ιδρύθηκε από νοσταλγούς του Μουσολίνι αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Αδελφοί της Ιταλίας ενσωμάτωσαν το σύμβολο στο δικό τους έμβλημα.

Την περίοδο της επετείου της βομβιστικής επίθεσης, ένα πρωτοσέλιδο καρτούν στην εφημερίδα Corriere della Sera απεικόνιζε μια ανήσυχη Μελόνι καθώς η τρίχρωμη φλόγα απειλούσε να την κάψει.

Στην πραγματικότητα, η πρωθυπουργός εμφανίζεται πολιτικά αλώβητη από τις ιδεολογικές διαμάχες. Οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι τα Αδέλφια της Ιταλίας είναι το πιο δημοφιλές κόμμα μεταξύ των ψηφοφόρων, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι έχει σχεδόν 30% υποστήριξη. Αυτό είναι 4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από αυτό που πήρε το κόμμα στις εκλογές του 2022.

Η παρουσία της εκτός αυτής της μάχης είναι μέρος της στρατηγικής και του ύφους της Μελόνι, δήλωσε στο AP η καθηγήτρια πολιτικών θεωριών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Nadia Urbinati.

Σε αντίθεση με τον δεξιό εταίρο της στον συνασπισμό, τον αρχηγό του κόμματος της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι ο οποίος αναρτά καθημερινά φωτογραφίες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Μελόνι “δεν είναι παντού. Δεν θέλει να έχει αυτό το είδος λαϊκίστικης αύρας“, είπε η Urbinati. “Αλλά θέλει να διαμορφώσει το κράτος σύμφωνα με την ιδεολογία της“.

H Urbinati σημείωσε ότι μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης της Μελόνι ήταν η καταστολή των rave πάρτι και παρόμοιων συγκεντρώσεων, “με βάση αυτό που ορίζουν ως αναρχία“.

Περιορισμοί σε ομόφυλους γονείς και παρένθετη εγκυμοσύνη

Με βάση τη δέσμευση της εκστρατείας της Μελόνι να υπερασπιστεί αυτό που αποκάλεσε παραδοσιακές οικογένειες, η κυβέρνηση κινήθηκε για να περιορίσει την αναγνώριση των γονικών δικαιωμάτων μόνο στον βιολογικό γονέα σε οικογένειες με γονείς του ίδιου φύλου.

Τα τοπικά γραφεία του Υπουργείου Εσωτερικών διέταξαν τα δημαρχεία να σταματήσουν την αυτόματη καταγραφή και των δύο γονέων όταν ομόφυλα ζευγάρια αποκτούν παιδιά. Αυτό άφησε τους μη βιολογικούς γονείς να μην μπορούν να φέρουν εις πέρας καθημερινές οικογενειακές εργασίες, όπως να πάρουν παιδιά από το σχολείο ή να ασχοληθούν με παιδιάτρους χωρίς γραπτή άδεια από τους συντρόφους τους.

Τον περασμένο μήνα, η Κάτω Βουλή ενέκρινε επίσης διευρυνόμενους περιορισμούς στην παρένθετη εγκυμοσύνη. Το νομοσχέδιο ουσιαστικά επανέφερε τη νομοθεσία που η Μελόνι, στο προηγούμενο κοινοβούλιο, είχε προτείνει ανεπιτυχώς ενώ ήταν βουλεύτρια της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί αυτό το διάστημα στο κοινοβούλιο, θα ήταν έγκλημα για οποιονδήποτε Ιταλό —σε σχέσεις ομοφυλόφιλων ή ετεροφυλόφιλων— να χρησιμοποιεί παρένθετη μητρότητα στο εξωτερικό. Για χρόνια, είναι έγκλημα μόνο στην Ιταλία και μέχρι στιγμής δεν έχει διωχθεί ποτέ.

Η αύξηση του ποσοστού γεννήσεων της Ιταλίας, ενός από τους χαμηλότερους στον κόσμο, είναι ένα βασικό πολιτικό σχέδιο της Μελόνι. Ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Francesco Lollobrigida, ο οποίος είναι επίσης κουνιάδος της, πυροδότησε την πολιτική συζήτηση την περασμένη άνοιξη όταν προειδοποίησε σε μια ομιλία του ενάντια στην “εθνοτική υποκατάσταση” από τους μετανάστες.

Οι Ιταλοί έχουν λιγότερα παιδιά – και το σκεπτικό λέει – ας τα αντικαταστήσουμε με κάποια άλλα“, είπε ο Lollobrigida, απορρίπτοντας κάθε ιδέα ότι οι μετανάστες θα ήταν ένας τρόπος για να τονωθεί ο πληθυσμός.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ από χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατασκευή περισσότερων κέντρων ημερήσιας φροντίδας για να ελαφρύνει τα βάρη των εργαζομένων γονέων, αλλά αυτός ο στόχος έχει καθυστερήσει.

Επίσης, σε αναμονή στη Βουλή είναι νομοθεσία για την απαγόρευση της χρήσης ξένων λέξεων σε κυβερνητικά έγγραφα και την απαγόρευση στα κρατικά πανεπιστήμια να προσφέρουν μαθήματα μόνο στα αγγλικά. Εάν το νομοσχέδιο για την “υπεράσπιση της ταυτότητας” περάσει, οι παραβάτες θα κινδυνεύουν με πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ.

Είναι μια ιδέα που θυμίζει τον Μουσολίνι, του οποίου οι πρώτες κινήσεις στην εξουσία περιελάμβαναν τον καθαρισμό της ιταλικής γλώσσας από ξένες λέξεις, ακόμη και στα μενού των εστιατορίων, και την επιβολή αυστηρών προστίμων για παραβιάσεις.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα