Η Αλάσκα “άνοιξε” τα εμβόλια για Covid-19 σε όλες τις ηλικίες

Η Αλάσκα “άνοιξε” τα εμβόλια για Covid-19 σε όλες τις ηλικίες
O κυβερνήτης της Αλάσκα, Μάικ Ντάνλιβι εξήγησε πως "μια υγιής κοινότητα σημαίνει υγιής οικονομία”, τη μέρα που ανακοίνωσε πως μπορεί να εμβολιαστεί όποιος θέλει -ανεξαρτήτως ηλικίας. @2021 Mark Thiessen/Associated Press

Η Αλάσκα έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που διέγραψε τις προϋποθέσεις για τους εμβολιασμούς για Covid-19 και από σήμερα μπορούν να κάνουν όλοι εμβόλιο, από 16 χρόνων και πάνω.

Τα κράτη όλου του πλανήτη έχουν κινήσει τις διαδικασίες εμβολιασμού για τον Covid-19. Και όλα έχουν θέσει προϋποθέσεις, ώστε να προκύψει σειρά προτεραιότητας. Η Αλάσκα γίνεται η εξαίρεση του κανόνα, μαζί και η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που έδωσε το δικαίωμα σε όλους όσους ζουν και εργάζονται στην πολιτεία, άνω των 16 χρόνων, να εμβολιαστούν.

“Είναι ένα ιστορικό βήμα και μια πανεθνική πρώτη για την Αλάσκα” δήλωσε ο Κυβερνήτης Μάικ Ντάνλιβι, στην ανακοίνωση της πρωτοβουλίας. Πρόσθεσε και ότι “δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο υπερήφανοι”.

Η Αλάσκα έχει εμβολιάσει το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ

Η πιο μεγάλη, σε έκταση, πολιτεία των ΗΠΑ είναι και η τρίτη με τους λιγότερους κατοίκους (710.249 σε 1.481.346 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Από την αρχή της πανδημίας κατεγράφησαν 57.304 κρούσματα και 301 θάνατοι. Οι αρχές έχουν διαχειριστεί 290.000 δόσεις έως τώρα και σε πρώτη φάση, το Δεκέμβριο εμβολιάστηκαν οι εργαζόμενοι στην υγεία.

Ακολούθησαν οι 65 χρόνων και άνω και οι δάσκαλοι και την περασμένη εβδομάδα έφτασε η ώρα για το γκρουπ των 55 με 64 χρόνων. Τότε προστέθηκαν στη λίστα αυτοί που είναι σε ρίσκο λόγω της δουλειάς τους και είναι άνω των 16 χρόνων, όσοι ζουν σε σπίτια με εκπροσώπους πολλών διαφορετικών γενιών και εκείνοι που ζουν σε κοινότητες που δεν έχουν σωλήνες αποχεύτεσης.

Σήμερα δεν υπάρχουν κριτήρια. Μόνο διάθεση. Έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία 119.000 κάτοικοι, δηλαδή το 16.4%. Ένα 23.6% τακτοποίησε την πρώτη δόση. Με το 90% των ηλικιωμένων να έχουν εμβολιαστεί, ο Κυβερνήτης έκρινε πως είχε έλθει η ώρα για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους “καθώς μια υγιής κοινότητα σημαίνει υγιής οικονομία”.

Για την ιστορία, ο Κυβερνήτης Ντάνλιβι είχε διαγνωστεί θετικός σε Covid-19 και όπως είπε “ήταν τόσο μεγάλη ταλαιπωρία που έκανε άκρατη την επιθυμία μου να εμβολιαστώ”. Η κατάσταση του δεν ήταν ποτέ κρίσιμη, αλλά όπως εξήγησε “δεν ήθελα να μείνω ξαπλωμένος στο σπίτι για τόσο καιρό ξανά, φοβούμενος μην ‘κολλήσω’ την οικογένεια μου ή άλλους”.

Χαρακτήρισε το ‘άνοιγμα’ των εμβολιασμών ως ‘game changer’, εξηγώντας ότι προ της τουριστικής περιόδου η Αλάσκα είναι έτοιμη να δεχθεί τους τουρίστες και να ‘αναστήσει’ την οικονομία της. Διευκρίνισε ότι σέβεται όσους επιλέξουν να μην εμβολιαστούν και τους ζήτησε να το ξανασκεφτούν “κρίνοντας από τη δική μου εμπειρία”. Η υπεύθυνη της διαδικασίας, Dr. Αν Ζινκ εξήγησε πως όποιος θέλει μπορεί να κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση και να προγραμματίσει το δεύτερο σε εύθετο χρόνο -αφότου η πολιτεία λάβει και άλλες δόσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα