Η Αμάλ Κλούνεϊ απειλεί τον ISIS

Η Αμάλ Κλούνεϊ απειλεί τον ISIS
Human rights lawyer Amal Clooney, right, and her client Nadia Murad attend a Security Council meeting Thursday, Sept. 21, 2017, at United Nations headquarters. (AP Photo/Mary Altaffer) AP

Η δικηγόρος των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί τον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης ότι πλησιάζει η ώρα της Δικαιοσύνης για τα εγκλήματα κατά των γυναικών Γιεζίντι

Προειδοποίηση προς την ηγετική ομάδα του ISIS ότι σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, για τις αγριότητες που έχουν διαπράξει σε βάρος γυναικών και ανθρώπων της μειονότητας Γιεζίντι, έστειλε η Αμάλ Κλούνεϊ, μετά το ψήφισμα που υιοθέτησε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διερεύνηση αυτών των εγκλημάτων στο Ιράκ.

Συγκεκριμένα, το 15μελές Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το προσχέδιο απόφασης της Βρετανίας, έπειτα από έναν χρόνο διαβουλεύσεων με το Ιράκ, το οποίο ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να συστήσει μια ομάδα «η οποία θα στηρίξει τις προσπάθειες» του Ιράκ να λογοδοτήσουν οι μαχητές του ISIS.

Παρούσες στη ψηφοφορία ήταν και η Αμάλ Κλούνεϊ με την Nadia Murad, μια γυναίκα που αιχμαλωτίστηκε και βασανίστηκε απ’ τον ISIS και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης. Πρόκειται για γυναίκα της μειονότητας Γιεζίντι που εκπροσωπεί τον τελευταίο χρόνο η Κλούνεϊ, η οποία εργάζεται ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Ηνωμένη Έθνη και μόλις γύρισε στα καθήκοντά της μετά τη γέννηση των διδύμων.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Κλούνεϊ, τόνισε ότι «αυτό το ψήφισμα είναι νίκη για τα θύματα του ISIS, που τόσο καιρό παλεύουν για δικαιοσύνη.

Παράλληλα επισήμανε ότι «για πρώτη φορά τα Ηνωμένα Έθνη λένε στους τρομοκράτες του ISIS ότι δεν μπορούν να συνεχίζουν να διαπράττουν γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Και ότι τελικά τα θύματα ίσως πάνε στα δικαστήρια».

«Η Νάντια κι εγώ ανταλλάξαμε ένα θερμό χαμόγελο όταν είδαμε 15 χέρια να σηκώνονται στην αίθουσα», επεσήμανε η Κλούνεϊ.

«Το περιμέναμε καιρό. Στο μεταξύ έχουν χαθεί στοιχεία και χάσαμε κάποιες ευκαιρίες, όμως το γεγονός ότι έχουμε αυτή την απόφαση τώρα σημαίνει ότι επιτέλους είναι δυνατό να αποδοθεί δικαιοσύνη», υπογράμμισε.

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ είχαν ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι το ΙΚ διαπράττει γενοκτονία εις βάρος των Γιεζίντι στη Συρία και στο Ιράκ με στόχο να εξαλείψουν τη θρησκευτική αυτή μειονότητα μέσω φόνων, σεξουαλικής σκλαβιάς και άλλων εγκλημάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα