Η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν καθορίζει την πορεία του πολέμου – Το απευκταίο σενάριο

Διαβάζεται σε 5'
Η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν καθορίζει την πορεία του πολέμου – Το απευκταίο σενάριο
Πύραυλοι του Ιράν προς το Ισραήλ Wisam Hashlamoun/Anadolu/Abaca Press/Visualhellas.gr

Μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους, η έκβαση του πολέμου αναμένεται να κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ. Το σενάριο που ανησυχεί περισσότερο τους αξιωματούχους.

Στραμμένα στην απάντηση του Ισραήλ είναι πλέον όλα τα βλέμματα διεθνώς, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους που ακολούθησε τη χερσαία εισβολή στον Λίβανο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων.

Μετά την επίθεση, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον της χώρας. “Είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα σε άμυνα και επίθεση, θα προστατεύσουμε τους πολίτες του Ισραήλ. Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε σχέδια και θα δράσουμε στον χρόνο και στον τόπο που θα επιλέξουμε“, είπε στη δήλωσή του.

“Τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ και των ΗΠΑ λειτούργησαν αποτελεσματικά” στο μπαράζ ιρανικών πυραύλων, πρόσθεσε ενημέρωση. “Το Ιράν προέβη σε μια σοβαρή πράξη απόψε και ωθεί τη Μέση Ανατολή σε κλιμάκωση. Η αποψινή απάντηση θα έχει συνέπειες”.

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ είναι μια “νόμιμη, ορθολογική απάντηση στις τρομοκρατικές ενέργειες” ανέφερε από την πλευρά της η διπλωματική αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Εθνη, σε ανάρτησή της στο X.

Και προσέθεσε: “Εάν το Σιωνιστικό καθεστώς τολμήσει να απαντήσει ή να διαπράξει περαιτέρω κακοπροαίρετες ενέργειες, θα ακολουθήσει μια νέα και συντριπτική απάντηση. Τα κράτη της περιοχής και οι υποστηρικτές των Σιωνιστών συμβουλεύονται να χωρίσουν τους δρόμους τους με το καθεστώς”.

Σε ανάρτησή του στο X μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ανέφερε πως οι ενέργειες της χώρας του ολοκληρώθηκαν, εκτός αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα. “Σε αυτή την περίπτωση η απάντησή μας θα είναι πιο έντονη και πιο ισχυρή“, ανέφερε.

Σύμφωνα με ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους, η απόφαση ελήφθη και η εντολή δόθηκε από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος το βράδυ της Τρίτης έκανε σχετική ανάρτηση στο Χ.

Παραθέτοντας στίχους από το Κοράνι, προέβλε μια “επικείμενη θεϊκή νίκη”, επισημαίνοντας ότι “οι δίκαιοι άνθρωποι” μπορεί να χρειαστεί να κάνουν θυσίες “αλλά δεν θα νικηθούν στο τέλος της ημέρας”.

Τις τελευταίες ημέρες, Αμερικανοί αξιωματούχοι αξιολογούν πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί μια ανταλλαγή πυραύλων μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ. Η πιο αισιόδοξη εκτίμηση, όπως σημειώνουν οι New York Times, ήταν να επαναληφθεί αυτό που συνέβη τον Απρίλιο, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Ιορδανία και άλλες χώρες αναχαίτισαν σχεδόν όλους τους πυραύλους και τα drones που εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ.

Μετά από αυτό, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε καλέσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να “δεχτεί τη νίκη”, και η απάντηση του Ισραήλ ήταν συγκρατημένη: ενώ χτύπησε μια αεροπορική βάση στην Ισφαχάν, απέφυγε να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Το μήνυμα, ωστόσο, ήταν σαφές: την επόμενη φορά, θα μπορούσαν να στοχεύσουν περιουσιακά στοιχεία που το Ιράν θεωρεί πολύτιμα.

Σε κάθε περίπτωση μετά και από αίτημα του Ισραήλ, η προεδρεύουσα Ελβετία συγκάλεσε για την Τετάρτη έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί εκεί το ζήτημα της κλιμάκωσης.

Το ενδεχόμενο το Ισραήλ να “χτυπήσει” τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Τα πιο ακραία σενάρια που εξετάζονται αυτή τη φορά, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, αφορούν την πιθανότητα το Ισραήλ να πλήξει πυρηνικές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα σημεία εμπλουτισμού στο Νατάνζ, την καρδιά του ιρανικού προγράμματος. Στο Νατάνζ, βόρεια της Ισφαχάν, το Ιράν έχει παράξει ουράνιο σχεδόν σε επίπεδο βόμβας, το οποίο, όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι, θα μπορούσε να μετατραπεί σε επίπεδο βόμβας μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες. Θα χρειαζόταν πολύ περισσότερος χρόνος για να παραχθεί ένα πυρηνικό όπλο.

Τον Απρίλιο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ιρανική επίθεση περιλάμβανε 185 drones, 36 πυραύλους κρουζ και 110 πυραύλους εδάφους-εδάφους που εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ. Οι περισσότεροι εκτοξεύθηκαν από το Ιράν, αλλά ένας μικρός αριθμός πυροδοτήθηκε από το Ιράκ και την Υεμένη. Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πιο εξελιγμένα από οτιδήποτε είχε αντιμετωπίσει το Ισραήλ τους πρώτους έξι μήνες πολέμου κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Η επίθεση προκάλεσε ελαφρές ζημιές σε μια στρατιωτική βάση και θραύσματα τραυμάτισαν σοβαρά ένα 7χρονο κορίτσι από την αραβική κοινότητα των Βεδουίνων στο νότιο Ισραήλ.

Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη αντέδρασαν λίγο αργότερα, εκτοξεύοντας πυραύλους κατά του Ιράν, σύμφωνα με Αξιωματούχους της Δύσης αλλά και του Ιράν.

Ο Γκραντ Ράμλεϊ, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής, εκτίμησε ότι το Ιράν πιθανότατα θα επαναλάβει την επίθεση του Απριλίου με συνδυασμό drones, πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων. “Αυτή τη φορά είναι σαφές ότι το Ιράν ήθελε να αποφύγει τις αποτυχίες του Απριλίου, χρησιμοποιώντας κυρίως βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι ταξιδεύουν πολύ πιο γρήγορα και μπορούν γρήγορα να υπερνικήσουν ένα σύστημα αεράμυνας”.

Σε αντίθεση με την επίθεση του Απριλίου, όπου το Ισραήλ είχε ημέρες προειδοποίησης για να συντονίσει την άμυνά του με τους συμμάχους στην περιοχή, η επίθεση της Τρίτης ήρθε με μόνο λίγες ώρες προειδοποίησης.

“Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να θεωρήσουμε αυτή τη νέα επίθεση ως απλώς συμβολική” είπε ο κ. Ράμλεϊ. “Σαφώς φαίνεται σαν κλιμάκωση από το Ιράν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα