Η αποκωδικοποίηση των συστημάτων αεράμυνας του Ισραήλ
Διαβάζεται σε 3'Το Ισραήλ διαθέτει ένα ιδιαίτερα περίπλοκο και “φορτωμένο” σύστημα αεράμυνας, χάρη στο οποίο έχουν αποτραπεί σωρείες πυραυλικές επιθέσεις στον εναέριο χώρο της. Τι περιέχει το καθένα και πώς λειτουργεί;
- 02 Οκτωβρίου 2024 19:32
Με την πάροδο των δεκαετιών, το Ισραήλ έχει αναπτύξει ένα εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας, ικανό να ανιχνεύει εισερχόμενες επιθέσεις και να ενεργοποιείται μόνο όταν ο πύραυλος κατευθύνεται προς κατοικημένες περιοχές ή ευαίσθητες στρατιωτικές υποδομές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποτελεσματικότητάς του είναι η χθεσινή πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν προς πολλές περιοχές του Ισραήλ, τις οποίες -όπως ισχυρίζεται το Τελ Αβίβ- κατάφερε να αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό, αν και η Τεχεράνη δήλωσε ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι των πυραύλων κατά 90%.
Οι εξελιγμένες άμυνες αναπτύχθηκαν με χρηματοδότηση δισεκατομμυρίων από τις ΗΠΑ, ενώ μετά την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, απόρροια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική χρηματοδότηση για το Ισραήλ.
Ας δούμε πιο αναλυτικά το πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ:
Arrow (Βέλος)
Αυτό το σύστημα, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν την Τρίτη. Το Arrow, το οποίο λειτουργεί εκτός της ατμόσφαιρας, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στον τρέχοντα πόλεμο για την αναχαίτιση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από τους Χούτι στην Υεμένη.
David’s Sling (Η Σφεντόνα του Δαβίδ)
Επίσης αναπτυγμένο με τις ΗΠΑ, το σύστημα αυτό είναι σχεδιασμένο να αναχαιτίζει πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, όπως αυτούς που διαθέτει η Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Έχει αναπτυχθεί σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος)
Το σύστημα αυτό, που αναπτύχθηκε από το Ισραήλ με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ειδικεύεται στην κατάρριψη ρουκετών μικρού βεληνεκούς. Έχει αναχαιτίσει χιλιάδες ρουκέτες από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Το Ισραήλ αναφέρει ότι το ποσοστό επιτυχίας του φτάνει περίπου το 90%.
Iron Beam (Σιδηρούς Ακτίνας)
Το Ισραήλ αναπτύσσει ένα νέο σύστημα για την αναχαίτιση εισερχόμενων απειλών με τη χρήση λέιζερ. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς θα είναι πολύ φθηνότερο στη λειτουργία του από τα υπάρχοντα συστήματα. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το κόστος μιας αναχαίτισης με τον Iron Dome ανέρχεται σε περίπου 50.000 δολάρια, ενώ τα άλλα συστήματα μπορούν να κοστίζουν πάνω από 2 εκατ. δολάρια ανά πύραυλο. Αντιθέτως, οι αναχαιτίσεις με το Iron Beam θα κοστίζουν μόνο μερικά δολάρια, αλλά το σύστημα δεν είναι ακόμη λειτουργικό.