Η αποτυχία Μακρόν να συγκινήσει τον Σι και το διπλωματικό ατόπημα on camera

Η αποτυχία Μακρόν να συγκινήσει τον Σι και το διπλωματικό ατόπημα on camera
Ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Σι Τζιπίνγκ Ludovic Marin/Pool via AP

Μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση Μακρόν – Σι με τις δύο πλευρές να κάνουν λόγο για θερμό κλίμα κι εποικοδομητικό διάλογο. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία το σχέδιο του Μακρόν φαίνεται πως ναυάγησε.

Ο κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δεν έδειξε σημάδια αλλαγής της στάσης του σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία μετά τις συνομιλίες που είχε την Πέμπτη με τον γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Μακρόν στην Κίνα, ο Σι συνέχισε στη “γραμμή” που ακολουθεί σχετικά με την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – λέγοντας ότι “όλες οι πλευρές” έχουν “εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια” – και δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι θα χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να βοηθήσει στον τερματισμό της σύγκρουσης.

“Η Κίνα είναι πρόθυμη να απευθύνει από κοινού με τη Γαλλία έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ορθολογική και ήρεμη” αρκέστηκε να πει ο κινέζος ηγέτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο.

“Οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να επαναληφθούν το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη τις εύλογες ανησυχίες όλων των πλευρών για την ασφάλεια με αναφορά στον Χάρτη του ΟΗΕ […] επιδιώκοντας πολιτική λύση και καταρτίζοντας ένα ισορροπημένο, αποτελεσματικό και βιώσιμο ευρωπαϊκό πλαίσιο ασφαλείας” πρόσθεσε, δίπλα στον καθισμένο Μακρόν.

Ο γάλλος πρόεδρος έφθασε στην Κίνα την Τετάρτη με την ελπίδα να πιέσει τον Σι να χρησιμοποιήσει την επιρροή που διαθέτει στον Πούτιν για τον τερματισμό της σύγκρουσης, και να ωθήσει το Πεκίνο να μιλήσει για την απειλή του Κρεμλίνου να εγκαταστήσει πυρηνικούς πυραύλους στη Λευκορωσία.

Το “αποτυχημένο” σχέδιο Μακρόν και οι άβολες στιγμές στη συνέντευξη

Αντ’ αυτού, όπως επισημαίνει το Politico, ο Μακρόν και ο Σι αφιέρωσαν μιάμιση ώρα σε διμερείς συνομιλίες που χαρακτηρίστηκαν “ειλικρινείς και εποικοδομητικές” από αξιωματούχο του Μεγάρου των Ηλυσίων, προτού υπογράψουν αρκετές συμφωνίες, μεταξύ άλλων για πολιτιστική συνεργασία.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής των συμφωνιών, κάθε κινέζος υπουργός και στέλεχος επιχειρήσεων υποκλινόταν βαθιά στον Σι προτού βάλει την υπογραφή του.

Όμως, παραβιάζοντας το το πρωτόκολλο -κάτι που επισημάνθηκε από μέλη της κινεζικής συνοδείας του Σι- ο Μακρόν μίλησε περίπου τον διπλάσιο χρόνο από τον οικοδεσπότη του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Αφού διάβασε προσεκτικά τα λόγια του κοιτάζοντας ευθεία μπροστά, όπως παρατηρεί το Politico, ο Σι κατά διαστήματα έδειχνε ανυπόμονος και ενοχλημένος καθώς ο Μακρόν συνέχιζε να μιλάει.

Ο κινέζος πρόεδρος φαίνεται να αναστέναξε και να αισθάνθηκε άβολα καθώς ο Μακρόν τού απευθυνόταν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κοινή τους ευθύνη να επαναφέρουν την ειρήνη.

Οι δύο ηγέτες δεν δέχθηκαν ερωτήσεις από τα μέσα ενημέρωσης στη συνέντευξη, η οποία χαρακτηρίστηκε από δυτικούς αναλυτές ως “συνέντευξη Τύπου με κομμουνιστικά χαρακτηριστικά”.

Ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Σι Τζιπίνγκ AP Photo/Ng Han Guan

Τα “ευχολόγια” για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Από την πλευρά του, ο Μακρόν απηύθυνε έκκληση στον Σι να καταδικάσει ρητά την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

“Μιλώντας για ειρήνη και σταθερότητα αφορά, πρέπει να αναφερθούμε στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας. Έχετε κάνει κάποια σημαντικά σχόλια. Πρόκειται για έναν πόλεμο που μας αφορά όλους, επειδή ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αποφάσισε να παραβιάσει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό” δήλωσε ο Μακρόν.

Κατηγόρησε, επίσης, τη Ρωσία για την απόφασή της να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, κάνοντας λόγο για “μη συμβατή” με τις διεθνείς πυρηνικές συμφωνίες κίνηση.

Ο Σι μίλησε για την ανάγκη τα εμπόλεμα μέρη να “προστατεύσουν τα θύματα, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών”, γεγονός που έρχεται μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Πούτιν για τον ρόλο του στην παράνομη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Ωστόσο, ο Σι δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στη Ρωσία κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα