Η Αργεντινή τρομάζει τις αγορές
Το πέσο έχασε χθες σχεδόν το 15% της αξίας του, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης Merval της Αργεντινής κατέγραψε βουτιά 30%
- 13 Αυγούστου 2019 16:31
Οι χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν σήμερα πτώση για τρίτη συνεχή ημέρα καθώς οι φόβοι για έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο, τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και την κατάρρευση του νομίσματος της Αργεντινής έστρεψαν τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων, του χρυσού και του ιαπωνικού γεν.
Η πτώση κατά 0,3%-0,6% που κατέγραψαν αρχικά οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη ύστερα από τις βαριές απώλειες στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία και άλλες αγορές της Ασίας είχαν ως αποτέλεσμα οι απώλειες από τις αρχές Αυγούστου για τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI, που παρακολουθεί τις μετοχές σε 47 χώρες, να φθάσουν σχεδόν το 4%.
Στο Χονγκ Κονγκ το κλίμα παραμένει τεταμένο ύστερα από εβδομάδες ολοένα και πιο βίαιων διαδηλώσεων. Οι επενδυτές αποτιμούν επίσης τη ζημιά από τη χθεσινή κατάρρευση του πέσο στην Αργεντινή, στον απόηχο της ήττας του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι στις προκριματικές εκλογές, που θεωρήθηκαν πρόβα τζενεράλε των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, όπου θα διεκδικήσει μια νέα θητεία στην ηγεσία της χώρας. Η αντίδραση των αγορών ήταν βίαιη. Το πέσο έχασε χθες σχεδόν το 15% της αξίας του στα 52,15 πέσο ανά δολάριο αφού κατακρημνίστηκε νωρίτερα στο ιστορικό χαμηλό των 61,99, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης Merval κατέγραψε βουτιά 30%. Βαρύ το πλήγμα και στην αγορά ομολόγων, όπου η τιμή του 100ετούς ομολόγου, για το οποίο υπήρξε πρόσφατα πολύ έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, κατέγραψε βουτιά 20% καθώς αυξήθηκαν οι φόβοι για μια ακόμα χρεοκοπία της χώρας.
«Ναι, η Αργεντινή είναι μια μικρή οικονομία. Ωστόσο, το τελευταίο πράγμα που θέλουν να δουν οι παγκόσμιες αγορές είναι άλλη μια φιλική προς τις αγορές κυβέρνηση να υποχωρεί μπροστά στον λαϊκισμό και/ή τη γεωπολιτική», σχολίασε ο Μάικλ Έβρι, αναλυτής στη Rabobank. Πρόσθεσε ότι η «λίστα των ανησυχιών» περιλαμβάνει επίσης: τον εμπορικό πόλεμο, το Brexit, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, το Ιράν, την Ιταλία, το Κασμίρ, τη Βόρεια Κορέα, τη Νότια Σινική Θάλασσα, την Τουρκία και τη Βενεζουέλα. «Μου ξέφυγε κάτι;», συμπλήρωσε.
Με τόση αβεβαιότητα διεθνώς, το παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη, το 10ετές γερμανικό κρατικό ομόλογο, είδε τις αποδόσεις του να υποχωρούν σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Οι αποδόσεις των αντίστοιχων αμερικανικών ομολόγων πιέζονται προς το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών, η τιμή του χρυσού παρέμενε κοντά σε υψηλό εξαετίας και το γεν ήταν κοντά σε υψηλό επταμήνου έναντι του δολαρίου.
Στην Ασία, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σε χαμηλό επτά μηνών. Έκλεισε με πτώση κατά 2,1%, παρασύροντας πτωτικά τις αγορές σε όλη την Ασία, με τις απώλειές του να ξεπερνούν το 6% από τον Ιούνιο που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στο ασιατικό χρηματοοικονομικό κέντρο.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησε κατά 1,2% καθώς οι μετοχές στην Κίνα και ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο υποχώρησαν περίπου κατά 1%. Η αναζήτηση ασφάλειας οδήγησε την τιμή του χρυσού σε άνοδο κατά 0,5% στα 1,523 δολάρια η ουγγιά.