Η άσκηση ηρεμεί την οστεοαρθρίτιδα

Η άσκηση ηρεμεί την οστεοαρθρίτιδα
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, η άσκηση γίνεται προτεραιότητα για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα και γιατί "νέα στοιχεία υποδηλώνουν ελάχιστο ή καθόλου όφελος για ορισμένα φάρμακα". iStock

Κλινικά στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας προτείνουν την άσκηση ως κύρια θεραπεία -πριν τα χάπια- για τους ασθενείς με 'φθορά αρθρώσεων'.

Η επιστήμη μίλησε: η γυμναστική μπορεί να μας βοηθήσει να αμβλύνουμε τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας. Δεν σας αφορά το θέμα; Έλατε λίγο μαζί μας.

20 δεδομένα για την αρθρίτιδα

  1. Αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων
  2. Κάποια γονίδια έχουν εντοπιστεί σε ορισμένους τύπους αρθρίτιδας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νεανική αρθρίτιδα. Τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα μπορεί να έχουν κληρονομική αδυναμία χόνδρου. Εάν έχεις το γονίδιο, κάτι στο περιβάλλον (πχ επαναλαμβανόμενος τραυματισμός άρθρωσης) μπορεί να προκαλέσει την πάθηση.
  3. Καταγραφές ενημερώνουν πως ταλαιπωρεί το ανθρώπινο είδος εδώ και 500.000 χρόνια.
  4. Δεν είναι μια ενιαία ασθένεια. είναι ένας άτυπος τρόπος αναφοράς σε πόνο στις αρθρώσεις ή σε αρθρική νόσο.
  5. Ο όρος ‘αρθρίτιδα’ περιλαμβάνει περισσότερες από 200 διαφορετικές καταστάσεις. Δηλαδή παθήσεων που μπορούν να επηρεάσουν τις αρθρώσεις, τους μύες και άλλους μαλακούς ιστούς.
  6. Οι τρεις πιο συνηθισμένοι τύποι είναι η οστεοαρθρίτιδα (εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων -φθορά στο σώμα που εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου. Περιλαμβάνει την καταστροφή του χόνδρου -του ‘μαξιλαριού’ ή ‘αμορτισέρ’ στα άκρα των οστών. Προκύπτει πιο συχνά στα χέρια, τους γοφούς και τα γόνατα), η ρευματοειδής αρθρίτιδα (επηρεάζει κυρίως την επένδυση της άρθρωσης -ως εκ τούτου είναι επώδυνη-, με το ανοσοποιητικό σύστημα να ‘επιτίθεται’ σε ιστό του σώματος, σαν να είναι εχθρός του -και έτσι προκύπτει πρήξιμο. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι επηρεάζει ολόκληρο το σώμα) και η ινομυαλγία (προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στους ιστούς που υποστηρίζουν και κινούν τα οστά και τις αρθρώσεις -οι ενοχλήσεις εμφανίζονται στους μύες και τους τένοντες και δη του αυχένα, της σπονδυλικής στήλης, των ώμων και των γοφών).
  7. Εκτιμάται ότι ένας στους 3 ανθρώπους, ηλικίας από 18 έως 64 χρόνων έχουν αρθρίτιδα. Σε 1 στις 20 περιπτώσεις, επηρεάζει την εργασία.
  8. Εμφανίζεται και σε παιδιά. Το αμερικανικό CDC αναφέρει ότι 1 στα 250 παιδιά παγκοσμίως, πάσχει από κάποιο είδος αρθρίτιδας ή ρευματικής πάθησης.
  9. Σχεδόν 60 εκατομμύρια ενήλικες και 300.000 παιδιά έχουν κάποιο είδος αρθρίτιδας. Είναι δύσκολος ο εντοπισμός στους ανήλικους.
  10. Στοιχίζει οικονομικά στις ΗΠΑ 86 δισεκατομμύρια, κάθε χρόνο.
  11. Είναι πιο κοινή μεταξύ των γυναικών -και δη σε μεγαλύτερες ηλικίες.
  12. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι α) οι άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 45 χρόνων και πάνω, β) οι γυναίκες από 15 χρόνων και πάνω, γ) όσοι έχουν ιστορικό στην οικογένεια, δ) όσοι είναι παχύσαρκοι, ε) όσοι έχουν παλαιότερους τραυματισμούς σε αρθρώσεις και στ) όσοι κάνουν επαγγέλματα που απαιτούν επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες των αρθρώσεων -σκύψιμο ή γονάτισμα.
  13. Τα κοινά συμπτώματα της αρθρίτιδας (συνήθως διαρκούν περισσότερο από δυο εβδομάδες -μπορούν να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται και να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρά) περιλαμβάνουν πόνο στις αρθρώσεις, οίδημα, δυσκαμψία και μειωμένο εύρος κίνησης.
  14. Σε ορισμένους τύπους (πχ ρευματοειδής αρθρίτιδα), οι αρθρώσεις μπορεί να γίνουν κόκκινες, να ‘ζεσταθούν’, να πρηστούν και να νιώθεις πόνο. Άλλα συμπτώματα είναι ο ανεξήγητος πυρετός, η κόπωση, η απώλεια βάρους και οι πρησμένοι λεμφαδένες.
  15. Η σοβαρή αρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο, αδυναμία να κάνετε καθημερινές δραστηριότητες, να δυσκολέψει το περπάτημα ή το ανέβασμα σκαλοπατιών.
  16. Μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στις αρθρώσεις, οι οποίες ενδέχεται να είναι ορατές (πχ αρθρώσεις των δακτύλων). Συχνά η βλάβη εμφανίζεται μόνο στην ακτινογραφία.
  17. Ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας επηρεάζουν επίσης την καρδιά, τα μάτια, τους πνεύμονες, τα νεφρά και το δέρμα, καθώς και τις αρθρώσεις.
  18. Δεν υπάρχει γιατρειά. Υπάρχει όμως, διαχείριση -με θεραπεία και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση.
  19. Το πρώτο βήμα της θεραπείας είναι η διαχείριση του πόνου.
  20. θερμά κλίματα δεν θεραπεύουν την πάθηση. Αυτό που ισχύει είναι ότι η οποιαδήποτε ζεστασιά, γενικά καταπραΰνει τον πόνο στις αρθρώσεις.

Η διαχείριση της πάθησης και η βελτίωση στην ποιότητα ζωής

Τα κλινικά στοιχεία λοιπόν, που έχουν στη διάθεση τους στη Μεγάλη Βρετανία (όπου υπάρχουν περισσότεροι από 10 εκατομμύρια ασθενείς, με αρθρίτιδα -7.4 εκατομμύρια άνω των 45 χρόνων, έχουν οστεοαρθρίτιδα) δείχνουν πως όταν τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα κάνουν εξατομικευμένες ασκήσεις (μυϊκή ενδυνάμωση και αερόβια άσκηση), μπορούν να επιτύχουν καλά αποτελέσματα για την υγεία τους.

Το προσχέδιο της κατευθυντήριας γραμμής που ετοίμασε το National Institute for Health and Care Excellence (ΝΙCE) της Μεγάλης Βρετανίας, συνιστά στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να εξετάσουν το ενδεχόμενο εξατομικευμένων προγραμμάτων άσκησης -παράλληλα με την παροχή τεκμηριωμένων πληροφοριών-, σε άτομα με την πάθηση “καθώς η τακτική και συνεπής άσκηση, ακόμη κι αν αυτό είναι κάτι που αρχικά μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, θα ωφελήσουν τις αρθρώσεις τους. Η μακροπρόθεσμη άσκηση αυξάνει επίσης, τα οφέλη”.

Οι οδηγίες συνιστούν τη χρήση ορισμένων φαρμάκων -μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών-, αλλά όχι τη συνταγογράφηση παρακεταμόλης, γλυκοζαμίνης ή ισχυρών οπιοειδών. Όπως τόνισε το NICE “υπάρχει κίνδυνος εθισμού σε ισχυρά οπιοειδή. Εν τω μεταξύ, νέα στοιχεία υποδηλώνουν ελάχιστο ή καθόλου όφελος για ορισμένα φάρμακα -όσον αφορά την ποιότητα ζωής και τα επίπεδα πόνου”.

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, η σύσταση είναι να λένε οι γιατροί στους ανθρώπους ότι “οποιαδήποτε ποσότητα απώλειας βάρους είναι πιθανό να είναι ευεργετική, ωστόσο η απώλεια του 10% του σωματικού τους βάρους είναι πιθανό να είναι καλύτερη από το 5%“.

Πάντα σύμφωνα με το NICE “τα άτομα μπορούν να παραπεμφθούν για αντικατάσταση ισχίου ή γόνατος εάν η κατάστασή τους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλους τρόπους. Δεν πρέπει να αναστέλλονται λόγω ηλικίας, φύλου ή παχυσαρκίας”.

Το προσχέδιο θα είναι προς ανοιχτή συζήτηση, έως τις 15 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα