Η Δανία ποινικοποιεί το κάψιμο του Κορανίου

Η Δανία ποινικοποιεί το κάψιμο του Κορανίου
Διαδήλωση υπέρ του Κορανίου στη Βαγδάτη. AP

Στον απόηχο των επεισοδίων που έχουν λάβει χώρα στη Σουηδία, η κυβέρνηση της Δανίας αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο που ποινικοποιεί το κάψιμο του Κορανίου.

Νομοσχέδιο που καθιστά παράνομη την καύση αντιτύπων του Κορανίου παρουσίασε την Παρασκευή (25/8) η κυβέρνηση της Δανίας, σε ένα γενικότερο πλαίσιο προσπαθειών της χώρας να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις πολλών μουσουλμανικών χωρών, έπειτα από διαμαρτυρία μπροστά από τις πρεσβείες της Αιγύπτου και της Τουρκίας, στην οποία διαδηλωτές έκαψαν το ιερό βιβλίο του Ισλάμ.

“Η κυβέρνηση θα προτείνει νομοθεσία η οποία θα απαγορεύει την ανάρμοστη χρήση αντικειμένων μεγάλης θρησκευτικής σημασίας για μια θρησκευτική κοινότητα”, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο Πέτερ Χούμελγκααρντ, υπουργός Δικαιοσύνης στη Δανία.

“Το νομοσχέδιο θα ποινικοποιεί για παράδειγμα τη δημόσια καύση του Κορανίου, της Βίβλου ή της Τορά”, αλλά και θρησκευτικών συμβόλων όπως ο σταυρός, συμπλήρωσε, χαρακτηρίζοντας το κάψιμο αντιτύπων που Κορανίου μια “θεμελιωδώς περιφρονητική πράξη”, που “βλάπτει τη Δανία και τα συμφέροντά της”.

Το νέο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί στο άρθρο 12 του ποινικού κώδικα, σχετικά με την εθνική ασφάλεια. Ο Χούμελγκααρντ δήλωσε: “Δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια την ώρα που κάποια άτομα κάνουν ό,τι μπορούν για να προκαλέσουν βίαιες αντιδράσεις”. Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα τον Αύγουστο, η Δανία είχε ενισχύσει τους συναριακούς τις ελέγχους, εξαιτίας των διαδηλώσεων για το Κοράνι.

Με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης δύο ετών θα κινδυνεύουν οι παραβάτες, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, εκτός της Δανίας, έχουν πραγματοποιηθεί και στη Σουηδία αρκετές διαμαρτυρίες, στις οποίες διαδηλωτές έχουν κάψει, ποδοπατήσει ή σκίσει αντίτυπα του Κορανίου προκαλώντας την οργή μουσουλμανικών χωρών, οι οποίες έχουν ζητήσει από τις δύο σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν τις ενέργειες αυτές.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα