Η διαδρομή του διαβατηρίου. Από τη Λέρο στο μακελειό του Παρισιού

default image

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης σημείωσε ότι ο 25χρονος Αχμέντ Αλμουχαμέντ, που ταυτοποιήθηκε ως ένας από τους καμικάζι του Μπατακλάν, πέρασε από επτά χώρες αλλά καταγράφηκε μόνον στην Ελλάδα, στην Σερβία και στην Κροατία.

Μόνο για το νεαρό Σύρο που πέρασε ως πρόσφυγας από τη Λέρο τον Οκτώβριο προέκυψε τελικά από την έρευνα των ελληνικών Αρχών, πως πέρασε από την Ελλάδα. Αυτή η περίπτωση αφορά άτομο που συμμετείχε στην επίθεση έξω από το Stade de France.

Για το άτομο αυτό προέκυψε ταυτοποίηση από τον αριθμό του διαβατηρίου του που βρέθηκε στο σημείο και  ο οποίος “χτύπησε” στο σύστημα Eurodata που παραδόθηκε από τις γερμανικές στις ελληνικές Αρχές πρόσφατα, με το οποίο ενημερώνονται online όλες οι διωκτικές Αρχές στην ΕΕ.

Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναμένεται η δακτυλοσκοπική ταυτοποίηση για τον νεκρό βομβιστή κάτι που θα γίνει από τις γαλλικές Αρχές και μόνο, απ’ όπου και θα τεκμηριωθεί ή όχι αν ο κάτοχος του διαβατηρίου είναι το ίδιο άτομο με τον συγκεκριμένο πρόσφυγα.  Ο κάτοχος του διαβατηρίου αυτού, είχε περάσει από την Λέρο στις 3 Οκτωβρίου 2015.

Η περίπτωση του δεύτερου Τζιχαντιστή για τον οποίο ζήτησαν συνεργασία από τις ελληνικές Αρχές οι Γάλλοι, αφορά άτομο που συμμετείχε στο χτύπημα της μουσικής σκηνής στο Μπατακλάν. Για αυτή την περίπτωση, οι γαλλικές Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, απέστειλαν στις ελληνικές Αρχές με κάθε επιφύλαξη ένα ονοματεπώνυμο. Όμως από την έρευνα προέκυψε ότι με αυτά τα στοιχεία ταίριαζαν αρχικά τρεις έως τέσσερις περιπτώσεις από πρόσφυγες που εισήλθαν το καλοκαίρι στη χώρα, όμως τελικά δεν προέκυψε καμία ταυτοποίηση.

Αντίστοιχα, οι γαλλικές Αρχές απέστειλαν ως αίτημα και την πιθανή ταυτοποίηση των στοιχείων ενός τρίτου ατόμου, για το οποίο όμως η έρευνα των Αρχών ήταν από την αρχή κάθετα αρνητική. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερωτήσεις για τα άτομα αυτά δεν αποστέλλονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά προς όλες τις Αρχές της Ευρώπης.

Μουζάλας: Να μην αλλάξει η αντιμετώπισή μας ως προς το προσφυγικό

Πρέπει να γίνονται πιο ουσιαστικοί έλεγχοι στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο για αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της καταγραφής των προσφύγων δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας στην συνέντευξη τύπου.

Σχετικά με τον 25χρονο κάτοχο του συριακού διαβατηρίου, που βρέθηκε πάνω σε έναν από τους τρομοκράτες που προκάλεσαν το μακελειό στο Παρίσι, ο κ Μουζάλας διευκρίνισε ότι η ταυτοποίησή του στην Ελλάδα έγινε με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες κι επισήμανε πως αυτός πέρασε από επτά χώρες αλλά καταγράφηκε μόνον στην Ελλάδα, στην Σερβία και στην Κροατία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, στην αρχή της εν εξελίξει συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στο υπουργείο Εσωτερικών τόνισε ότι «δεν μπορεί παρά να εκφράσει κανείς το μεγάλο πένθος και την συντριβή του γι’ αυτό που συνέβη στο Παρίσι. Ήταν ένα απίστευτο τρομοκρατικό χτύπημα και συμπαραστεκόμαστε ως κυβέρνηση στο τραύμα αυτό της Γαλλίας και συγχρόνως συμπαρατασσόμαστε με αυτούς που πιστεύουν ότι το τρομοκρατικό αυτό χτύπημα στο Παρίσι, θα πετύχει αν η Ευρώπη τρομοκρατηθεί, αν μεταφερθούν στοιχεία από αυτό το χτύπημα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού πληθυσμού και του μεταναστευτικού ρεύματος. Αν η Ευρώπη από Ευρώπη του Διαφωτισμού και του ρομαντισμού, από Ευρώπη των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας μετατραπεί σε μια Ευρώπη του Μεσαίωνα, σε μια Ευρώπη-φυλακή».

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι τέτοιες τάσεις διαφαίνονται στις τοποθετήσεις αρκετών, «αλλά ευτυχώς όχι όλων και όχι της πλειοψηφίας».

«Θέλω με χαρά να χαιρετίσω την δήλωση Γιούνκερ, ότι παρά το αποτρόπαιο αυτό χτύπημα, η Ευρώπη δεν πρέπει να αλλάξει την ατζέντα της σε σχέση με την αντιμετώπιση του προσφυγικού» τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα