Η δολοφονία Νασράλα αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή
Διαβάζεται σε 5'Η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλη τη Μέση Ανατολή. Η ανάλυση του SkyNews για τις άμεσες προκλήσεις.
- 28 Σεπτεμβρίου 2024 17:03
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είναι νεκρός, σηματοδοτώντας μία κρίσιμη στιγμή για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τις ισορροπίες στην περιοχή.
Το Ισραήλ προσπάθησε και το 2006, κατά την διάρκεια του πολέμου με τον Λίβανο, να εξοντώσει τον Νασράλα, χωρίς, όμως, επιτυχία. Ωστόσο, χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια σφοδρών επιθέσεων στη νότια Βηρυτό, πέτυχε το στόχο του.
Για 18 χρόνια, ο Νασράλα διαμόρφωσε τη Χεζμπολάχ, ενισχύοντας τη στρατιωτική της ισχύ και διευρύνοντας το οπλοστάσιό της. Δεν ήταν απλώς ο ηγέτης της αλλά μία παγκόσμια φιγούρα της αντι-ισραηλινής αντίστασης. Με τη στήριξη του Ιράν, έγινε ένας από τους ισχυρότερους μη κρατικούς στρατούς. Τώρα, όμως, η οργάνωση βρίσκεται αποκεφαλισμένη και αποδυναμωμένη, καθώς εκτός από τον Νασράλα νεκρός φέρεται να είναι και ο διοικητικής του νοτίου μετώπου της Χεζμπολάχ, ο Ali Qaraqi, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο δεύτερος πιο καταζητούμενος των IDF ενώ είναι πιθανό να έχουν εξοντωθεί και άλλα ανώτερα στελέχη της οργάνωσης.
Και αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή, καθώς το Ιράν και η Χεζμπολάχ πρέπει τώρα να αποφασίσουν πώς θα αντιδράσουν: Θα πολεμήσουν ή θα υποχωρήσουν;
Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του στο SkyNews, ο Alistair Bunkall, αν και η Χεζμπολάχ θεωρητικά μπορεί να αντιδράσει με επιθέσεις πυραύλων στο Ισραήλ, πιθανότατα υπό την καθοδήγηση του Ιράν, η καταστροφή των υποδομών της καθιστά δύσκολη την άμεση αντίδραση. Όμως, η οργή στο Λίβανο αυξάνεται, καθώς πολλοί πολίτες είναι εξοργισμένοι με την καταστροφική βία που σαρώνει τη χώρα τους και τον εκτοπισμό χιλιάδων πολιτών, απαιτώντας άμεσες λύσεις.
Αυτή η κρίσιμη στιγμή ίσως αποτελέσει ευκαιρία για τις πιο μετριοπαθείς δυνάμεις στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών ενόπλων δυνάμεων, να παρέμβουν.
Ο θάνατος του Νασράλα δεν σημαίνει απαραίτητα και το τέλος της Χεζμπολάχ.
Η οργάνωση παραμένει ενεργή αν και σοβαρά αποδυναμωμένη, τόσο στρατιωτικά όσο και στην αντίληψη πολλών Λιβανέζων πολιτών.
Ο θάνατος του Νασράλα, όμως, αποτελεί αναμφίβολα προσωπικό πλήγμα για την Τεχεράνη, δεδομένου ότι ο τελευταίος διατηρούσε τον ρόλο του έμπιστου συμβούλου του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν.
Το Ιράν, που μέχρι τώρα έχει αποφύγει την άμεση εμπλοκή στον πόλεμο, μπορεί να επιλέξει να απαντήσει δυναμικά, αναπτύσσοντας το πυραυλικό οπλοστάσιο που έχει παραδώσει στη Χεζμπολάχ. Εναλλακτικά, η Τεχεράνη ίσως αποφασίσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να σταματήσει τον κύκλο βίας, επιδιώκοντας μια παύση για ανασυγκρότηση.
Σε τελική ανάλυση, ο λόγος ύπαρξης της Χεζμπολάχ – ως ασφάλεια έναντι μιας ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν – δεν έχει αλλάξει, αλλά αν η Τεχεράνη υπολογίσει ότι οι σύμμαχοί της δεν μπορούν πλέον να επιτελέσουν τον ρόλο τους, μπορεί να προσπαθήσει να επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η ισραηλινή κυβέρνηση εξετάζει και εκείνη από την πλευρά της τα επόμενα βήματά της, ενώ οι φωνές στο υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου για χερσαία επέμβαση πληθαίνουν. Ωστόσο, το τίμημα μιας τέτοιας κίνησης μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο, καθώς χιλιάδες στρατιώτες της Χεζμπολάχ παραμένουν κρυμμένοι στα υπόγεια τούνελ και μια ακόμα και περιορισμένη χερσαία εισβολή ενέχει τον κίνδυνο μεγάλων απωλειών ανθρώπινων ζωών και από τις δύο πλευρές.
Ο θάνατος του Νασράλα ενδέχεται να επηρεάσει και την κατάσταση στη Γάζα, όπου ο ηγέτης της Χαμάς, Yahya Sinwar, υπολόγιζε στην υποστήριξη της Χεζμπολάχ για να κλιμακώσει τον πόλεμο με το Ισραήλ. Ωστόσο, και αυτός βρίσκεται πλέον απομονωμένος,
Η Μέση Ανατολή μπορεί συχνά να φαίνεται χαοτική και δυσνόητη στους Δυτικούς, αλλά υπάρχουν ορισμένοι άγραφοι κανόνες που γενικά αναγνωρίζονται και ακολουθούνται σε περίοδο πολέμου, επισημαίνει στην ανάλυσή του ο κ. Alistair Bunkall, εξηγώντας πως, για χρόνια η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ δρούσαν εντός των άγραφων αυτών παραμέτρων, όμως στις 8 Οκτωβρίου, την επομένη της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, η Χεζμπολάχ επιτέθηκε και εκείνη στο Ισραήλ σε συμπαράσταση της Χαμάς και οι περιβόητοι κανόνες άλλαξαν.
Μέχρι που πριν από δύο εβδομάδες, στις 17 Σεπτεμβρίου, όταν χιλιάδες βομβητές άρχισαν να εκρήγνυνται στη Βηρυτό, έγινε πια ολοφάνερο ότι οι άγραφοι κανόνες είχαν πλήρως καταπατηθεί.
Είναι πιθανό ο Νασράλα να είχε συμπεράνει ότι το Ισραήλ είχε κουραστεί από τον πόλεμο και υπερεκτίμησε την εγχώρια και διεθνή πίεση που δεχόταν ο Νετανιάχου να τερματίσει τις μάχες, καταλήγει η ανάλυση του SkyNews.
Μπορεί ακόμα να πίστευε ότι ο Νετανιάχου δεν είχε ούτε τη θέληση ούτε την υποστήριξη για να ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο στη Μέση Ανατολή, πέραν της Παλαιστίνης. Ίσως πάλι υπέθεσε, όπως τόσοι πολλοί ακόμα, ότι η επιρροή των ΗΠΑ στο Ισραήλ θα υπερισχύσει.
Όμως, αυτοί οι λανθασμένοι υπολογισμοί ήταν αυτοί που του κόστισαν τη ζωή.