Η ΕΕ συζητάει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αλλά υπάρχουν “αγκάθια”

Η ΕΕ συζητάει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αλλά υπάρχουν “αγκάθια”
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ AP

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την επιβολή κυρώσεων στον πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας. "Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου" λέει ο Μπορέλ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, περιλαμβανομένων κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα και το ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

“Οι υπουργοί θα το συζητήσουν αυτό”, επεσήμανε ο Μπορέλ μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, απαντώντας στο ερώτημα αν θα συζητηθεί η επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

“Από την ιρλανδική πλευρά, είμαστε ανοικτοί σε κάτι τέτοιο”, σχολίασε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι.

Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει σειρά σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Σήμερα το ζήτημα θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών, ενόψει της άφιξης του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν για να πάρει μέρος στις συνόδους των τριάντα κρατών μελών του NATO, της ΕΕ και της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου.

Οι τέσσερις γύροι κυρώσεων που επέβαλαν οι Βρυξέλλες μέσα στις προηγούμενες τρεις εβδομάδες, που βάζουν στο στόχαστρο 685 πρόσωπα στη Ρωσία και στη Λευκορωσία και διάφορους τομείς, από το εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά ως την αμυντική βιομηχανία, δεν μετέβαλαν τη στάση του Κρεμλίνου.

Η ΕΕ καλείται πλέον να συζητήσει την πολύ πιο σκληρή από οικονομική σκοπιά επιλογή της επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – το εφαρμόζουν ήδη οι ΗΠΑ και η Βρετανία, αλλά όχι οι 27, που είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένοι από τη Ρωσία στο πεδίο της ενέργειας, ειδικά ως προς το φυσικό αέριο.

Διπλωμάτες τόνισαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι χώρες της Βαλτικής, ειδικά η Λιθουανία, πιέζουν να αποφασιστεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, χαρακτηρίζοντάς το λογικό βήμα, όμως η Γερμανία προειδοποιεί εναντίον της ανάληψης δράσης με υπερβολική βιάση, με δεδομένο ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν ήδη φθάσει στα ύψη στην Ευρώπη.

Ζητούμενο η ομοφωνία

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μόσχα έχει προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι σε περίπτωση που επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα προχωρήσει σε εξίσου σκληρά αντίποινα – δεν αποκλείει ακόμη και να διακόψει τη λειτουργία αγωγών που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η ΕΕ εισάγει από τη Ρωσία το 40% του αερίου που καταναλώνει.

Η Γερμανία είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, καθώς εκτός από αέριο εισάγει επίσης μεγάλες ποσότητες ρωσικού αργού.

Η Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη ρωσική Gazprom για τον εφοδιασμό της με αέριο, δεν αποκλείει το να ζητήσει να εξαιρεθεί από την επιβολή κυρώσεων. Το μοναδικό διυλιστήριο αργού της Βουλγαρίας ανήκει στη ρωσική Lukoil και αυτό παράγει το 60% των καυσίμων που καταναλώνονται στη χώρα της Βαλκανικής.

Για να ληφθούν αποφάσεις όσον αφορά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις απαιτείται ομοφωνία. Η στάση της Γαλλίας, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, θα είναι κρίσιμη.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει πως εάν η κατάσταση επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο στην Ουκρανία δεν θα υπάρχει κανένα «ταμπού» ως προς την επιβολή κυρώσεων.

«Οι κυρώσεις αυτές έχουν σκοπό να αναγκάσουν τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να αναθεωρήσει τη στάση του. Ανάμεσα στους εταίρους μας και ανάμεσα στις χώρες που συναλλάσσονται με τη Ρωσία, κάποιες είναι πιο ευαίσθητες όσον αφορά το πετρέλαιο και το αέριο. Ωστόσο, όπως έχει πει ο πρόεδρος, δεν υπάρχουν ταμπού».

Διπλωμάτες λένε ότι εάν η Ρωσία αρχίσει να βομβαρδίζει εντατικά το Κίεβο, η Ευρώπη δεν αποκλείεται να συζητήσει ακόμη και την επιβολή εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια συλλήβδην.

Φυσικό αέριο AP

 

“Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου”

«Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου, αυτή είναι η λέξη» τόνισε ακόμη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών σημειώνοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στην Μαριούπολη είναι τεράστια εγκλήματα πολέμου, η πόλη θα καταστραφεί τελείως». Παράλληλα, αναφερόμενος στη στρατηγική πυξίδα επισήμανε ότι « δεν είναι η απάντηση στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά είναι μέρος της απάντησης».

« Εργαζόμαστε σε αυτή εδώ και δύο χρόνια. Όταν ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι την τελευταία στιγμή της έγκρισης, η κατάσταση θα ήταν τόσο κακή κι ότι η Ευρώπη θα αντιμετώπιζε τόσο μεγάλη πρόκληση», υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ και προσέθεσε ότι «είναι η στιγμή να σκεφτούμε την ευρωπαϊκή ικανότητα να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως ο πόλεμος, γι’αυτό τα κράτη μέλη θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους ικανότητες, να το κάνουν με συντονισμένο τρόπο».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ AP Photo/Virginia Mayo

 

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη στην Ουκρανία, ενώ ανέφερε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, θα έχουν συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, αλλά και τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό ‘Αμυνας της Ουκρανίας.

Δένδιας: Θέτει το θέμα της Μαριούπολης και της ελληνικής κοινότητας στους ευρωπαίους ΥΠΕΞ

Το θέμα της Μαριούπολης και της ελληνικής κοινότητας που βρίσκεται εκεί θέτει άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Στο συμβούλιο θα συζητήσουμε τη ρωσική εισβολή. Έχω πρόθεση να θέσω το θέμα της Μαριούπολης, της ελληνικής κοινότητας που βρίσκεται εκεί και την ολική καταστροφή της πόλης. Στη Μαριούπολη μάχεται ο τσετσενικός στρατός και η πόλη καταστρέφεται ολοσχερώς» σημείωσε ο κ. Δένδιας προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε το μέλλον της ελληνικής κοινότητας εκεί» διεμήνυσε, επίσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα ο κ. Δένδιας επανέλαβε την ελληνική θέση όπως αυτή διατυπώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «οι δαπάνες για την άμυνα θα πρέπει να εξαιρεθούν από τους υπολογισμούς για τα ελλείματα γιατί η ευρωπαϊκή άμυνα αφορά πλέον όλους και όχι μόνο την Ελλάδα».

Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε, επίσης, ότι «είχαμε ήδη ένα πρωινό εργασίας για τα δυτικά Βαλκάνια όπου είχα την ευκαιρία να καλέσω τον ΥΠΕΞ των Σκοπίων να εξηγήσει στο συμβούλιο πώς μπορεί να προχωρήσει η ενωσιακή διαδικασία των Βαλκανίων».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα