Η “ευθυγράμμιση” Κίνας – Ρωσίας τάραξε ΝΑΤΟ και ΕΕ: Μακρόν και Φον ντερ Λάιεν στο Πεκίνο

Η “ευθυγράμμιση” Κίνας – Ρωσίας τάραξε ΝΑΤΟ και ΕΕ: Μακρόν και Φον ντερ Λάιεν στο Πεκίνο
Συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Συνεχίζεται η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην οποία εξετάζεται η "μεγεθυνόμενη ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία". Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος μετέβη στην Κίνα, με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητηθεί η ανάγκη για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του NATO συνεχίζουν τη σύνοδό τους για δεύτερη ημέρα, με τη συμμετοχή της Φινλανδίας, που μόλις έγινε το 31ο μέλος της συμμαχίας, αφού το Ελσίνκι εγκατέλειψε δεκαετίες ουδετερότητας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Σουηδία, που υπέβαλε αίτημα ταυτόχρονα και είναι υποψήφια προς ένταξη, αλλά δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα έγκριση της Τουρκίας, συμμετέχει ως προσκεκλημένη. Στη σύνοδο συμμετέχουν επίσης απεσταλμένοι της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Μετά την επίσκεψη του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, οι σύμμαχοι θα εξετάσουν “τη μεγεθυνόμενη ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία”, όπως συνόψισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Θα συζητηθούν ανησυχίες των μελών για το ενδεχόμενο η Κίνα να προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία -κάτι που το Πεκίνο διαψεύδει- και για την πιο επιθετική στάση της έναντι της Ταϊβάν.

Ακόμη, θα εξεταστεί ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. “Ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη έχει σημασία για τον Ινδο-Ειρηνικό, για την Ασία. Και ό,τι συμβαίνει στην Ασία έχει σημασία για την Ευρώπη”, εξήγησε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ο Μακρόν πιέζει την Κίνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφθασε σήμερα, Τετάρτη (5/4), αεροπορικώς στο Πεκίνο για μια τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, όπως ανακοινώθηκε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, μαζί με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι δεσμοί με τον σημαντικό οικονομικό εταίρο αλλά και να συζητηθεί εκτενώς η ανάγκη για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Μακρόν στην Κίνα από το 2019 και το πρώτο της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, από τότε που ανέλαβε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους πρόκειται να συναντηθεί το απόγευμα με τη γαλλική κοινότητα, πριν συναντηθεί αύριο, Πέμπτη (6/4), για συνομιλίες με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και πραγματοποιήσει την Παρασκευή (7/4) επίσκεψη στην Καντόνα στη νότια Κίνα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πριν αναχωρήσει για το Πεκίνο, ο Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην οποία και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν “την κοινή βούλησή τους” να εξασφαλίσουν από την Κίνα τη δέσμευση πως θα εργαστεί για να “επιταχυνθεί το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία”. “Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην κοινή βούλησή τους η Κίνα να δεσμευτεί στο να επιταχύνει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και να συμμετάσχει στην οικοδόμηση διαρκούς ειρήνης στην περιοχή”, όπως ανέφερε το δελτίο Τύπου της γαλλικής προεδρίας.

Ωστόσο, υψηλόβαθμος Γάλλος αξιωματούχος παραδέχθηκε μιλώντας στο Associated Press, ότι παρά την προσπάθεια του Μακρόν, το Ελιζέ δεν περιμένει σημαντική αλλαγή στη στάση της Κίνας. Ωστόσο, ο Μακρόν θα πιέσει για ανάληψη πρωτοβουλιών που θα βοηθήσουν τους Ουκρανούς πολίτες και για πιθανούς τρόπους που θα ανοίξουν το δρόμο για την εξεύρεση λύσης, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, σύμφωνα με τις συνήθεις πρακτικές της γαλλικής προεδρίας.

Σημειώνεται, ότι η Κίνα πρότεινε νωρίτερα φέτος ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων για την κρίση στην Ουκρανία, το οποίο καλούσε και τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση που θα οδηγήσει σε μια συνολική κατάπαυση του πυρός. Όμως το σχέδιο απορρίφθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση λόγω της άρνησης της Κίνας να καταδικάσει τη Ρωσία, ενώ οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δήλωσαν τότε ότι το Πεκίνο εξέταζε το ενδεχόμενο να στείλει όπλα, ισχυρισμούς τους οποίους έχει αρνηθεί.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα