Η εκστρατεία του Τραμπ έσπασε κάθε ρεκόρ δωρεών μετά την καταδίκη του

Διαβάζεται σε 3'
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ AP Photo/Julia Nikhinson

Πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια από δωρεές συγκέντρωσε η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, παρά την καταδίκη του πρώην προέδρου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνηθίζει να μετατρέπει τα νομικά του προβλήματα σε προεκλογικά πεδία συγκέντρωσης χρημάτων και αυτό έπραξε και τώρα, αφού, μετά από την καταδίκη του για κακούργημα την Πέμπτη (30/5), σημειώθηκε ρεκόρ δωρεών για την εκστρατεία του.

Ο Τραμπ κρίθηκε ένοχος και για τις 34 κατηγορίες που αφορούσαν παραποίηση στοιχείων σχετικά με κρυφές πληρωμές χρημάτων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

Έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που καταδικάστηκε από ποινικό δικαστήριο, ωστόσο, μπορεί να συνεχίσει κανονικά την προεκλογική εκστρατεία του.

Η καταδίκη του στην ποινική υπόθεση, ακόμη κι η ενδεχόμενη επιβολή ποινής φυλάκισης σε βάρος του, δεν ακυρώνει την υποψηφιότητά του.

Πάνω από 50 εκατ. δολάρια από δωρεές μετά την καταδίκη

Το επιτελείο της εκστρατείας του Τραμπ ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής (31/05) ότι είχε συγκεντρώσει 34,8 εκατομμύρια δολάρια μετά την ετυμηγορία, δείχνοντας ξανά την ικανότητα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ να κεφαλοποιεί τα νομικά του προβλήματα, για να χρηματοδοτήσει την εκλογή του για επανεκλογή, όπως γράφουν οι Financial Times.

Ο Τραμπ χαιρέτισε τον αντίκτυπο της ετυμηγορίας στις προσπάθειές του για συγκέντρωση κεφαλαίων, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε την Παρασκευή (31/05) στον Πύργο Τραμπ, στη Νέα Υόρκη.

“Τα καλά νέα είναι ότι χθες το βράδυ… συγκεντρώθηκε με δωρεές μικρών ποσών, δηλαδή $21, $42, $53, $38, [για κάθε δωρεά], ένα ρεκόρ 39 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια περίοδο περίπου 10 ωρών” είπε.

Το βράδυ της Παρασκευής (31/05) το ποσό έφτασε τα 52,8 εκατ. δολάρια, ενώ εντύπωση προκαλεί πως το 30% των δωρεών έγινε από νέους δωρητές.

Πρόκειται για ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που έχει συγκεντρωθεί ποτέ στη διάρκεια μίας ημέρας στην WinRed, την επίσημη πλατφόρμα δωρεών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Ο “πολιτικός κρατούμενος” και το “κυνήγι μαγισσών”

Μέσα σε λίγα λεπτά από την καταδίκη του, η εκστρατεία του ενήργησε για να συγκεντρώσει χρήματα, αποκαλώντας τον πρώην πρόεδρο “πολιτικό κρατούμενο” στον ιστότοπό της.

Πιο συγκεκριμένα, αμέσως μετά την ετυμηγορία, ο ιστότοπος της εκστρατείας του Ρεπουμπλικάνου, που διεκδικεί την επανεκλογή του στην προεδρία, άρχισε να ανακατευθύνει τους επισκέπτες σε ειδική σελίδα για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, παρουσιάζοντάς τον σαν θύμα.

“Μόλις καταδικάστηκα σε στημένη πολιτική δίκη που αποτελεί κυνήγι μαγισσών: δεν έκανα τίποτα κακό”, ανέφερε μήνυμα του πρώην προέδρου.

Ο Ρεπουμπλικάνος αρέσκεται άλλωστε να παρουσιάζει τον εαυτό του ως μάρτυρα, έτοιμο να θυσιάσει την ελευθερία του για το καλό των οπαδών του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα