Η εκτέλεση των 7 για βιασμό και η αποκατάσταση 70 χρόνια μετά

Η εκτέλεση των 7 για βιασμό και η αποκατάσταση 70 χρόνια μετά
Διαδηλωτές έξω από τον Λευκό Οίκο, 30 Ιανουαρίου 1951. Ζητούν ο Πρόεδρος Harry Truman να ακυρώσει την εκτέλεση των επτά έγχρωμων ανδρών που καταδικάσθηκαν με θανατική ποινή, για τον βιασμό μιας λευκής γυναίκας. ap/Henry Burroughs

Επτά άνδρες που είχαν εκτελεστεί το 1951 στη Βιρτζίνια, για ομαδικό βιασμό γυναίκας, αποκαταστάθηκαν. Είχαν καταδικαστεί με συνοπτικές διαδικασίες σε θάνατο.

Επτά μαύροι άνδρες που είχαν καταδικασθεί σε θάνατο, για βιασμό μιας λευκής γυναίκας το 1949, συγχωρέθηκαν από την πολιτεία της Βιρτζίνια, 70 χρόνια αφού πέθαναν.

Την Τρίτη (31/08), ο Ralph Northam, κυβερνήτης στη Βιρτζίνια, υπέγραψε μετά θάνατον συγχώρεση στους ‘επτά Μάρτινσβιλ’. Όπως ο ίδιος είπε, “αυτές οι συγχωρέσεις δηλώνουν την αναγνώριση από την Κοινοπολιτεία πως οι άνδρες αυτοί καταδικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και έλαβαν μια φυλετικά προκατειλημμένη θανατική ποινή που δεν ίσχυε στην περίπτωση των λευκών κατηγορουμένων”.

“Όλοι αξίζουμε ένα δίκαιο ποινικό σύστημα, ανεξάρτητα από το ποιοι είμαστε ή πως μοιάζουμε. Είμαι ευγνώμων στις οικογένειες των επτά, για την υποστήριξη και αφοσίωση”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε αυτή τη φωτογραφία από τις 30 Ιανουαρίου του 1951, διαδηλωτές βρίσκονται έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, με σκοπό να πείσουν τον τότε Πρόεδρο, Harry Truman, να απαγορεύσει την εκτέλεση των επτά ανδρών.

ap/Henry Burroughs


Όπως είχαν πει οι οικογένειες των θυμάτων, οι κατηγορούμενοι ανακρίθηκαν κάτω από πίεση χωρίς την παρουσία δικηγόρων, ενώ εξαναγκάστηκαν σε ομολογία υπό την απειλή βίας.

Οι επτά άνδρες κατηγορήθηκαν και καταδικάσθηκαν σε θάνατο για τον βιασμό της 32χρονης Ruby Stroud Floyd, η οποία είχε βρεθεί στις 8 Ιανουαρίου του 1949, σε μια γειτονιά μαύρων στο Μάρτινσβιλ, της Βιρτζίνια, για να συλλέξει χρήματα για ρούχα που είχε πουλήσει.

Εκείνη την εποχή, ο βιασμός τιμωρούνταν με θανατική ποινή.

Οι τέσσερις άνδρες εκτελέστηκαν σε ηλεκτρική καρέκλα στην Βιρτζίνια, στις 2 Φεβρουαρίου του 1951. Τρεις ημέρες αργότερα ακολούθησε και ο θάνατος των υπολοίπων, οι οποίοι υπέστησαν επίσης ηλεκτροπληξία.

Στη διαδικασία της συγχώρεσης παρουσιάστηκαν οι συγγενείς των επτά αποθανόντων. Ο κυβερνήτης Northam υπέγραψε συγχώρεση για τους Francis DeSales Grayson, 37 ετών, Booker T. Millner, 19 ετών, Frank Hairston Jr., 19 ετών, Howard Lee Hairston, 18 ετών, James Luther Hairston, 20 ετών, Joe Henry Hampton, 19 ετών και John Claybon Taylor, 21 ετών.

“Τραυματίστηκα από αυτό το περιστατικό”, είπε ο ξάδερφος του ενός εκ των επτά, ο οποίος ήταν εννέα ετών όταν εκτελέστηκε ο ξάδερφός του.

“Παρόλο που δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, ελπίζω ότι η σημερινή κίνηση δίνει στους συγγενείς μια μικρή γαλήνη”, είπε ο Northam.

Η πολιτεία Βιρτζίνια, σύμφωνα με το CNN, έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες θανατικές ποινές, συγκριτικά με όλες τις άλλες περιοχές. Μελέτες είχαν αναφέρει πως ένας μαύρος είχε τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να καταδικασθεί σε θάνατο, σε σχέση με έναν λευκό.

Συγκεκριμένα, από το 1908 έως το 1951, οι 45 κρατούμενοι που είχαν εκτελεστεί για βιασμό στη Βιρτζίνια, ήταν όλοι μαύροι άνδρες. Το 1977, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η επιβολή θανατικής ποινής ήταν σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα