Η έκθεση που “αδειάζει” το Ισραήλ – “Δεν έχει αποδείξει ότι η UNRWA συνδέεται με τρομοκράτες”
Διαβάζεται σε 4'Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι υπάλληλοι της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις, χωρίς να έχει κανένα στοιχείο σύμφωνα με ανεξάρτητη έκθεση.
- 23 Απριλίου 2024 10:05
Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη παρουσιάσει στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του ότι υπάλληλοι της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ “UNRWA” συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις, σύμφωνα με ανεξάρτητη επισκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Αφού το Ισραήλ ισχυρίστηκε τον Ιανουάριο ότι το προσωπικό της UNRWA συμμετείχε στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες διέκοψαν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας, που είναι ο κύριος πάροχος βοήθειας στους Παλαιστίνιους. Έκτοτε, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα έχει επιδεινωθεί σημαντικά.
“Το Ισραήλ δημοσιοποίησε ισχυρισμούς ότι ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων της UNRWA είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων”, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι “το Ισραήλ δεν έχει ακόμη παράσχει αποδεικτικά στοιχεία για αυτό”.
Η έκθεση, που συντάχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, αποκάλυψε ότι η UNRWA μοιραζόταν τακτικά λίστες των υπαλλήλων της στο Ισραήλ για λόγους ελέγχου. Σημείωσε επίσης ότι από το 2011, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει εκφράσει ανησυχίες για το προσωπικό της UNRWA βάσει αυτών των καταλόγων.
“Όλοι οι δικαιούχοι της UNRWA ελέγχονται δύο φορές το χρόνο από τον οργανισμό χρησιμοποιώντας τη λίστα κυρώσεων του ΟΗΕ”, ανέφερε η έκθεση.
Η UNRWA έχει καθιερώσει «σημαντικό αριθμό πολιτικών, μηχανισμών και διαδικασιών» για να διασφαλίσει τόσο την ουδετερότητα όσο και «ταχείες και επαρκείς απαντήσεις σε ισχυρισμούς», ανέφερε η έκθεση.
Όπως αναφέρει το Politico, αφού το Ισραήλ διατύπωσε ισχυρισμούς τον Ιανουάριο ότι το προσωπικό της οργάνωσης είχε εμπλακεί στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η UNRWA εντόπισε αμέσως 12 εργαζομένους που εμπλέκοντααν και έλυσε τις συμβάσεις δέκα εξ αυτών, ενώ άλλοι δύο επιβεβαιώθηκαν νεκροί. Τον Φεβρουάριο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν επίσης ότι ανακάλυψαν σήραγγα εκατοντάδων μέτρων που βρίσκεται εν μέρει κάτω από τα κεντρικά γραφεία της UNRWA στη Γάζα, αποκαλώντας το “απόδειξη για τη σύνδεση της Χαμάς με την υπηρεσία παροχής βοήθειας”.
Το Ισραήλ κατακεραυνώνει την έκθεση
Η διπλωματία του Ισραήλ καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον της τελικής έκθεσης για το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA),.
Ειδικοί επιφορτισμένοι να εξετάσουν την «ουδετερότητα» της υπηρεσίας του ΟΗΕ, μετά τις ισραηλινές κατηγορίες πως 12 υπάλληλοι της υπηρεσίας «ενεπλάκησαν» στην έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον του νότιου Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, συνέστησαν χθες να γίνουν αυστηρότεροι οι κανόνες σε «οκτώ κρίσιμους τομείς» στο κείμενο που υποβλήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.
Η έκθεση «αψηφά τη βαρύτητα του προβλήματος», αντέτεινε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Ισραήλ Ορέν Μαρμοστάιν μέσω X (του πρώην Twitter).
«Το πρόβλημα με την UNRWA στη Γάζα δεν είναι μερικά σάπια μήλα· είναι πως πρόκειται για σάπιο και δηλητηριώδες δέντρο οι ρίζες του οποίου είναι η Χαμάς», κατά τον εκπρόσωπο.
«Η Χαμάς έχει διεισδύσει τόσο βαθιά στην UNRWA που πλέον δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί πού τελειώνει η UNRWA και πού αρχίζει η Χαμάς», συνέχισε ο κ. Μαρμοστάιν.
Η έκθεση δεν είναι ούτε «αυθεντική» ούτε «διεξοδική», είναι «προσπάθεια αποφυγής του προβλήματος και μη αντιμετώπισής του μετωπικά», επέμεινε ο εκπρόσωπος.
Η UNRWA είναι «μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης», συνέχισε. «Υπάρχουν άλλες λύσεις. Η UNRWA δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης στη Γάζα, ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον», κατέληξε.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στη Νέα Υόρκη η κυρία Κολονά διαβεβαίωσε πως «ό,τι πρέπει να βελτιωθεί θα βελτιωθεί», δηλώνοντας «σίγουρη» πως η εφαρμογή των συστάσεων που περιέχονται στο κείμενο «θα βοηθήσουν» την UNRWA να «εκπληρώσει την εντολή της».
Η υπηρεσία παραμένει «κρίσιμη για τη χορήγηση ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας» στους παλαιστίνιους πρόσφυγες «στη Λωρίδα της Γάζας, στην Ιορδανία, στον Λίβανο, στη Συρία και στη Δυτική Όχθη», αναγνωρίζει το κείμενο, παρά τα «προβλήματα» ως προς την «ουδετερότητά της» που «επιμένουν»