Η επιστροφή των Proud Boys: Πώς οι ακροδεξιοί ταραξίες ανασυγκροτούνται πίσω από τον Τραμπ

Διαβάζεται σε 8'
Μέλη της ακροδεξιάς ομάδας Proud Boys
Μέλη της ακροδεξιάς ομάδας Proud Boys AP Photo George Walker

Καμία καταδικαστική απόφαση δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσει το “έργο” των ακραίων υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ. Οι Proud Boys ετοιμάζονται για τη μεγάλη τους επιστροφή.

Τρία χρόνια έχουν περάσει από τη “μαύρη” εκείνη ημέρα της εισβολής στο Καπιτώλιο. Τρία χρόνια μετά, οι Proud Boys, οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, είναι έτοιμοι για τη μεγάλη τους επιστροφή.

Ήταν Ιανουάριος του 2021, όταν η βίαιη εξτρεμιστική ομάδα ανδρών ηγήθηκε της εισβολής στο Κογκρέσο, “χαρίζοντας” αποκαρδιωτικές εικόνες βίας, στον απόηχο της εκλογικής ήττας του Τραμπ από τον Μπάιντεν.

Ακόμη και η φυλάκιση ηγετικών μελών της ομάδας δεν τους σταμάτησε από το να σχεδιάσουν το δικό τους comeback, “πατώντας” στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και την προσπάθειά του να επιστρέψει στο Λευκό Οίκο.

Οι υποσχέσεις του Τραμπ στους καταδικασθέντες

Μετά την εξέγερση στο Καπιτώλιο, τέσσερις πρώην ηγέτες των Proud Boys έχουν καταδικαστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για συνωμοσία για υποκίνηση, ο καθένας από τους οποίους καταδικάστηκε σε 15 ή περισσότερα χρόνια φυλάκισης. Τουλάχιστον άλλα 70 μέλη κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στη βία. Αλλά αυτή η καταστολή δεν σταμάτησε τους Proud Boys.

Proud Boys
Proud Boys AP Photo Reba Saldanha

Ορισμένοι Proud Boys λένε ότι ετοιμάζονται να εμφανιστούν και πάλι ως φυσική δύναμη υπέρ του Τραμπ, έλκονται από τον σκληρό εθνικισμό του και είναι πεπεισμένοι ότι οι ηγέτες τους θα λάβουν χάρη αν κερδίσει. Ο ίδιος ο Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, υπόσχεται να απονείμει χάρη στους καταδικασθέντες, αν εκλεγεί.

Μετά την ιστορική ετυμηγορία για την ενοχή του Τραμπ, ένα παράρτημα των Proud Boys στο Οχάιο ορκίστηκε «πόλεμο» και δημοσίευσε ένα βίντεο με ταραχές των Proud Boy στους δρόμους που τελείωνε με το μήνυμα: «Η μάχη λύνει τα πάντα».

Ένα παράρτημα στο Μαϊάμι δήλωσε: «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, στρατολογούμε»!

Μέλος των Proud Boys δήλωσε στο Reuters ότι η Αμερική βρίσκεται σε μια περίοδο «ηρεμίας πριν από την καταιγίδα».

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ομάδα έχει γίνει πιο εμφανής σε εκδηλώσεις υπέρ του Τραμπ, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της βίας στις φετινές προεδρικές εκλογές.

Δεκάδες Proud Boys -κάποιοι με αλεξίσφαιρα και κράνη- σηματοδότησαν την τρίτη επέτειο της εξέγερσης της 6ης Ιανουαρίου με επίδειξη δύναμης στο πολιτειακό μέγαρο στο Κολόμπους του Οχάιο.

Υπό τον φόβο αναζωπύρωσης της πολιτικής βίας

Η επανεμφάνιση των Proud Boys στις πολιτικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις του Τραμπ συμπίπτει με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών φοβάται ότι η πολιτική βία θα αναζωπυρωθεί γύρω από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Έρχεται επίσης όταν η χρήση εμπρηστικής ρητορικής από τον Τραμπ εμπνέει τους υποστηρικτές του να στοχοποιούν τους αντιπάλους του -συμπεριλαμβανομένων δικαστών, εισαγγελέων και πολιτικών αντιπάλων- σε ένα κύμα απειλών που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη πολιτική των ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο Τραμπ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο πολιτικής βίας αν χάσει τον Νοέμβριο. «Αν δεν κερδίσουμε, ξέρετε, εξαρτάται», είπε όταν ρωτήθηκε από το περιοδικό Time τον Απρίλιο αν αναμένει βία μετά τις εκλογές. Αν φυλακιστεί ή τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, «δεν είμαι σίγουρος ότι το κοινό θα το ανεχόταν», είπε σε συνέντευξη στο Fox News. «Σε ένα ορισμένο σημείο υπάρχει ένα σημείο ρήξης».

Πριν από τις προηγούμενες εκλογές, ο Τραμπ είπε στους Proud Boys να «κάνουν πίσω και να μείνουν αμέτοχοι». Τρεις μήνες αργότερα, λένε οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, οι ηγέτες της ομάδας σχεδίασαν και καθοδήγησαν την εξέγερση του Καπιτωλίου των ΗΠΑ.

Οι αβάσιμοι εκλογικοί ισχυρισμοί του Τραμπ ενέπνευσαν τη συγκέντρωση και ο ίδιος ο Τραμπ προέτρεψε το συγκεντρωμένο πλήθος να διαδηλώσει στο Καπιτώλιο, καθώς το Κογκρέσο πιστοποιούσε τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Ο “νονός” των Proud Boys

Καθώς οι Proud Boys ανασυντάσσονται, έχουν προβεί σε αλλαγές που αποσκοπούν στο να τους καταστήσουν λιγότερο ευάλωτους στον έλεγχο των αρχών επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης στρωμάτων της ανώτατης ηγεσίας. Οι Proud Boys λειτουργούν τώρα με αυτοδιοικούμενα τμήματα σε περισσότερες από 40 πολιτείες, με ελάχιστο εμφανή κεντρικό συντονισμό, όπως είπαν τα μέλη.

Ενώ η δομή της ομάδας έχει αλλάξει, ο Καναδός ιδρυτής της παραμένει μια εμπνευσμένη φιγούρα για τους σημερινούς Proud Boys. Ο Gavin McInnes, ένας βρετανικής καταγωγής ακροδεξιός σχολιαστής που ζει στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ομάδα το 2018. Όμως, παραμένει βαθιά εμπλεκόμενος με την ομάδα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τα ίδια τα μέλη.

Μέλη της ακροδεξιάς ομάδας Proud Boys
Μέλη της ακροδεξιάς ομάδας Proud Boys AP Photo Carolyn Kaster

«Όταν υπάρχουν διαφωνίες, μεσολαβεί», δήλωσε μέλος της ομάδας. Ο J. Daniel Hull, ένας δικηγόρος που έχει εκπροσωπήσει τους Proud Boys, συμφώνησε. «Θα πάρουν πολλές συμβουλές από τον Gavin McInnes».

Κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων στο Reuters, ο McInnes δήλωσε ότι δεν επιδιώκει ηγετικό ρόλο, αλλά ότι επικοινωνεί τακτικά με τα μέλη, κάνει την εμφάνισή του σε ορισμένες εκδηλώσεις και προσπαθεί να επιλύσει τις εσωτερικές διαμάχες. Ορισμένοι Proud Boys τον αποκαλούν χαϊδευτικά «νονό».

Αδημοσίευτη έκθεση πληροφοριών του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας του 2022, την οποία εξέτασε το Reuters, αναφέρεται σε «εγχώριους βίαιους εξτρεμιστές» που αυτοπροσδιορίζονται ως Proud Boys και οι οποίοι «ασχολούνται κυρίως με τη βία κατά των αρχών επιβολής του νόμου και των ιδεολογικών αντιπάλων». Δεν είναι παράνομο να είσαι μέλος και οι περισσότεροι Proud Boys δεν έχουν κάνει τίποτα παράνομο, προστίθεται.

«Μπορείς να είσαι όσο μεγάλος υποστηρικτής των Proud Boys θέλεις σε αυτή τη χώρα, αρκεί να μην σχεδιάζεις εγκληματική δραστηριότητα», δήλωσε ο πρώην πράκτορας του FBI Μαρκ Σέιλερ, ο οποίος ερευνούσε τα Proud Boys πριν συνταξιοδοτηθεί στο τέλος του 2021. Αλλά, πρόσθεσε, μετά τις ταραχές στο Καπιτώλιο, ότι «δεν θα υπήρχε καμία δικαιολογία αυτή τη φορά να μην τους πάρουμε στα σοβαρά».

“Αιχμή του δόρατος”

Στην ποινική δίκη του Tarrio, ενός μέλους των Proud Boys, περιέγραψε την ομάδα ως «πεζοπόρους της δεξιάς». Σήμερα, η εξύμνηση της βίας παραμένει βασικό χαρακτηριστικό των Proud Boys – όπως και η ακλόνητη υποστήριξη του Τραμπ.

Τα Proud Boys περιγράφουν την ιδεολογία τους ως «δυτικό σοβινισμό», ο οποίος -όπως υποστηρίζουν- είναι ένας βαθύς εναγκαλισμός του δυτικού πολιτισμού και των παραδόσεων. Οι επικριτές λένε ότι η ομάδα χρησιμοποιεί τον όρο «δυτικός» αντί για «λευκός» για να συγκαλύψει τον ρατσισμό της – μια κατηγορία που οι υπερασπιστές των Proud Boys αρνούνται.

Ενώ οι Proud Boys ισχυρίζονται ότι η ομάδα είναι μια αδελφική οργάνωση, στην πράξη προωθεί τη βία κατά της αριστεράς και τρολάρει φιλελεύθερους, Δημοκρατικούς, φεμινίστριες, transgender ακτιβιστές και άλλους που αντιτίθενται.

Το 2023, αποκαλύφθηκε από Εισαγγελείς ένα εγχειρίδιο που περιγράφει τις τελετουργίες των Proud Boys, ως αποδεικτικό στοιχείο στη δίκη του Tarrio. Το εγχειρίδιο αναφέρει ότι για να γίνεις υψηλόβαθμο Proud Boy απαιτείται «συμμετοχή σε μια σημαντική σύγκρουση», συμπεριλαμβανομένων «σοβαρών σωματικών αγώνων» ή «σύλληψη». Ένας δικηγόρος υπεράσπισης στην υπόθεση υποστήριξε ότι μέρος του εγγράφου ήταν απλώς σαρκαστικό και πολιτικά μη ορθό.

«Αν χάσει ο Τραμπ, η δημοκρατία μας, η χώρα μας, θα χαθεί. Θα συμβούν άσχημα πράγματα», δήλωσε ο Michale Graves, Proud Boy και πρώην τραγουδιστής του πανκ συγκροτήματος Misfits.

Μέλη της ακροδεξιάς ομάδας Proud Boys
Μέλη της ακροδεξιάς ομάδας Proud Boys AP Photo Luis M. Alvarez

Ο Graves είναι μια ασυνήθιστη φιγούρα του κινήματος. Δεν φοράει τα χαρακτηριστικά μπλουζάκια της ομάδας και λέει ότι προσχώρησε κυρίως για να είναι αντιφατικός.

Πολλοί από τους Proud Boys που εμφανίζονται στις συναυλίες του αναμένουν μαζικές εξεγέρσεις στις επερχόμενες εκλογές, είπε ο Graves. «Οι άνθρωποι που έρχονται στις συναυλίες μιλούν για αυτή τη γιγαντιαία αντιπαράθεση».

Καθώς έπαιζε, τρεις άνδρες κάθονταν στο μπαρ κοντά στην πόρτα, με τα πουκάμισά τους κεντημένα με το χαρακτηριστικό στεφάνι ενός παραρτήματος των Proud Boys της Αριζόνα: μια νεκροκεφαλή με καουμπόικο καπέλο, ανάμεσα σε δύο περίστροφα.

Ο ένας απέρριψε τις ερωτήσεις του δημοσιογράφου με ένα προειδοποιητικό βλέμμα. «Είμαστε απλώς οπαδοί της μουσικής», είπε.

Ένας άλλος είχε τατουάζ με τις λέξεις «Proud Boy» στην εσωτερική πλευρά του χεριού του και ισχυριζόταν ότι ήταν «πρεσβύτερος» στην οργάνωση. Είπε ότι κανείς από το τμήμα του δεν θα μιλούσε ποτέ στα μέσα ενημέρωσης. Όταν του υπενθύμισαν ότι ο Tarrio, ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος, συνήθιζε να μιλάει αδιάκοπα στους δημοσιογράφους, γέλασε.

«Είμαστε ακόμα εδώ. Αλλά έχουμε αλλάξει».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα