Η επίθεση στις Βρυξέλλες σήμανε “συναγερμό” στη Σουηδία

Διαβάζεται σε 4'
Η επίθεση στις Βρυξέλλες σήμανε “συναγερμό” στη Σουηδία
AP Photo/Martin Meissner

Μεγάλη ανησυχία στις σουηδικές αρχές μετά τη δολοφονία δύο Σουηδών τις Βρυξέλλες από υποστηρικτή του ISIS.

Λίγα 24ωρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, έξω από το εθνικό στάδιο της Σουηδίας, δύο καδραρισμένες ποδοσφαιρικές μπλούζες έχουν τοποθετηθεί κάτω από μία σημαία, στη μνήμη των δύο Σουηδών φιλάθλων που σκοτώθηκαν από τα πυρά του Λασουέντ Αμπντεσλάμ.

Ο 45χρονος Τυνήσιος, αφού τους ακολούθησε με δίκυκλο την ώρα που εκείνοι κατευθύνονταν προς το γήπεδο για το παιχνίδι της χώρας τους με το Βέλγιο, τους πυροβόλησε, φωνάζοντας “Αλλάχου Άκμπαρ”, σε μία αιματηρή επίθεση την οποία έκανε, όπως ισχυρίστηκε, για να εκδικηθεί “για λογαριασμό των μουσουλμάνων”.

Οι φανέλες για τους δύο Σουηδούς, εκτός από τιμή στη μνήμη τους, είναι και μία υπενθύμιση για αυτό που η Σουηδία φοβόταν από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού. Η Στοκχόλμη βρίσκεται σε “συναγερμό” μετά το χτύπημα στις Βρυξέλλες, το οποίο διαδέχτηκε τους -τελευταίους- μήνες οργής εναντίον της Σουηδίας για τις συγκεντρώσεις κατά τις οποίες διαδηλωτές έκαιγαν αντίγραφα του Κορανίου.

“Είμαστε στο πικ όσον αφορά στις δυτικές χώρες που κατηγορούνται ότι διεξάγουν πόλεμο κατά του Ισλάμ και οι οποίες προσδιορίζονται ως στόχοι προτεραιότητας”, δήλωσε στο ο Μάγκνους Ράνστορπ, ερευνητής τρομοκρατίας στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Άμυνας. “Οι τρομοκρατικές οργανώσεις επικεντρώνονται στη Σουηδία, πάνω από όλα το ISIS και η Αλ Κάιντα, και ενθαρρύνουν τους υποστηρικτές να επιτεθούν στη Σουηδία και στα σουηδικά συμφέροντα στο εξωτερικό, αναφέροντας ως στόχους προτεραιότητας δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων γηπέδων ποδοσφαίρου και μουσικών συναυλιών”.

“Μη φοράτε κίτρινες φανέλες”

Ένα από τα θύματα της επίθεσης της Δευτέρας φορούσε την ποδοσφαιρική εμφάνιση της Σουηδίας, γεγονός που έχει στρέψει πλέον τη συζήτηση στο αν είναι ασφαλές να φορά κάποιος την εθνική ποδοσφαιρική φανέλα ή οτιδήποτε άλλο  συνδέεται με τη χώρα.

Όπως αναφέρει το Politico, η Σουηδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία συμβούλεψε τους φιλάθλους να μην φορούν την εμφάνιση στους επόμενους αγώνες της εθνικής τους. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός Ulf Kristersson συνέστησε ψυχραιμία: “Πρέπει να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση όπου οι Σουηδοί μπορούν να περπατούν στη Σουηδία και στο εξωτερικό και να είναι περήφανοι που είναι Σουηδοί”, είπε.

Στο κέντρο της Στοκχόλμης την Πέμπτη, υπήρχε αισθητά πιο ορατή αστυνομική παρουσία γύρω από το κοινοβούλιο και σε άλλα σημεία υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του βασιλικού παλατιού. Τον Αύγουστο, μετά τις τελευταίες καύσεις του Κορανίου, η υπηρεσία ασφαλείας της Σουηδίας αύξησε το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η Σουηδία είναι πλέον στόχος “προτεραιότητας” για τους ισλαμιστές.

Η μακροχρόνια απειλή

Η πρωτεύουσα της Σουηδίας έχει  τραυματική ιστορία ισλαμιστικών τρομοκρατικών επιθέσεων.

Τον Δεκέμβριο του 2010, κοντά στο κοινοβούλιο, ο Taimour Abdulwahab σκοτώθηκε από τον δικό του εκρηκτικό μηχανισμό καθώς ετοιμαζόταν να επιτεθεί σε κόσμο που βρισκόταν στον εμπορικό δρόμο Drottninggatan. Σε μήνυμα που έστειλε στις αρχές καθώς ήταν έτοιμος να πυροδοτήσει τη βόμβα του, ο Abdulwahab έλεγε ότι η επίθεσή του ήταν εκδίκηση για την παρουσία των Σουηδών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, αλλά και για τα σχέδια του Σουηδού καλλιτέχνη Lars Vilks για τον Μωάμεθ.

Το 2017, ένας άλλος ισλαμιστής, ο πολίτης του Ουζμπεκιστάν Rakhmat Akilov, επιτέθηκε επίσης στο Drottninggatan, οδηγώντας ένα κλεμμένο φορτηγό με μεγάλη ταχύτητα κατά μήκος ενός πεζοδρομημένου τμήματος και σκοτώνοντας πέντε άτομα. Ο ίδιος δήλωνε υποστηρικτής του ISIS.

Τα τελευταία χρόνια, η Σουηδία προσπάθησε να επιτύχει ισορροπία μεταξύ της προστασίας των πολιτών της από τρομοκρατικές επιθέσεις και του σεβασμού των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου. Στα τέλη Αυγούστου, η κυβέρνηση ζήτησε την ενίσχυση της συνεργασίας των αρχών για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και της εξάπλωσης του βίαιου εξτρεμισμού.

Το κάψιμο του Κορανίου το περασμένο καλοκαίρι, όμως, έριξε ξανά τα φώτα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με τους πολιτικούς ηγέτες της Σουηδίας να αναζητούν μια απάντηση που να περιορίζει την απειλή και να σέβεται το δικαίωμα διαμαρτυρίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα