Η ερώτηση για την Ελλάδα, που υπάρχει σε κάθε βρετανική pub
Το πρώτο σουβέρ υπέρ του Brexit θα σερβίρεται με τη μπίρα σε παμπ της Αγγλίας και περιλαμβάνει και το ελληνικό ζήτημα. Ποια η ερώτηση στο ΔΝΤ, αναφορικά με το ελληνικό πρόβλημα της οικονομικής κρίσης;
- 31 Μαΐου 2016 17:14
Τα πρώτα… πολιτικοποιημένα σουβέρ στην ιστορία των pub, αναμένεται να κατακλύσουν μια από τις πιο διάσημες αλυσίδες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για ένα σουβέρ – ανοιχτή επιστολή στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με το οποίο ο διευθυντής των καταστημάτων εκφράζει για μια ακόμη φορά την υποστήριξή του στο brexit. Στην προσπάθεια του μάλιστα το brand να επιχειρηματολογήσει ενάντια της παραμονής στην ΕΕ, επιστρατεύει και το παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία έπειτα από έξι χρόνια σε προγράμματα, υπό τις οδηγίες του ταμείου, παραμένει σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση.
Ο Tim Martin, διευθυντής της αλυσίδας έχει τοποθετηθεί συχνά υπέρ της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ ακόμη και στην επίσημη ιστοσελίδα των καταστημάτων έχει προστεθεί ένα ειδικό παράρτημα, στο οποίο παρατίθενται επιχειρήματα υπέρ του Brexit. Αυτή τη φορά όμως, οι υπεύθυνοι των Wetherspoon, αποφάσισαν να κάνουν τη συζήτηση πιο… απτή. Παρήγγειλαν 200.000 σουβέρ, στα οποία θα υπάρχει εκτυπωμένη μια ανοιχτή επιστολή προς την Λαγκάρντ. Η μία όψη περιλαμβάνει την επιστολή, με μια φωτογραφία της Γαλλίδας πολιτικού και του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.
Δείτε τη μετάφραση της επιστολής:
Αγαπητή κυρία Λαγκάρντ,
Στο Wetherspoon, σεβόμαστε ειλικρινά το γαλλικό λαό και τη χώρα, αλλά σημειώνουμε πως εκκρεμεί εις βάρος σας δίκη για το ρόλο σας στην έγκριση δανείου ύψους 400 εκατ. ευρώ από το γαλλικό κράτος προς τον Berbard Tapie – υποστηρικτή του κόμμα όπου ανήκετε.
Το γεγονός, έρχεται έπειτα από την παραίτηση, εξαιτίας δυσμένειας, του προκατόχου σας στο ΔΝΤ – Ντομινίκ Στρος Καν. Για ποιο λόγο να εμπιστευτούμε το ΔΝΤ;
*Παρακαλώ δείτε στην πίσω όψη για περισσότερες ερωτήσεις
Με εκτίμηση,
Tim Martin
Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, για την Ελλάδα, είναι η πίσω πλευρά του σουβέρ, η οποία διατυπώνει ακόμη περισσότερα ερωτήματα, αναφορικά με το ρόλο, αλλά και τις επιφυλάξεις των Βρετανών προς το ΔΝΤ.
Δείτε τη μετάφραση των ερωτήσεων της πίσω όψης:
– Είναι η διακυβέρνηση του ΔΝΤ καλύτερη από εκείνη της FIFA;
– Μήπως σας εξέλεξε κάποιος;
– Γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τέτοια προβλήματα έπειτα από έξι χρόνια συμβουλευτικής από το ΔΝΤ;
– Έχει προειδοποιήσει ή όχι το ΔΝΤ την ευρωζώνη πως κανένα νόμισα, στην ιστορία, δεν θα επιβίωσε χωρίς κεντρική διακυβέρνηση;
Πέραν της υπόθεσης Ταπί, ο Martin σχολιάζει δηκτικά την έλλειψη δημοκρατικότητας στο ΔΝΤ, σε ότι αφορά τον τρόπο που εκλέγονται οι επικεφαλής του, ενώ παραθέτει το αρνητικό ιστορικό παράδειγμα της Ελλάδας. Η χώρα μας, που υποτίθεται πως βρίσκεται υπό την επίβλεψη και τις οικονομικές επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξακολουθεί έξι χρόνια τώρα να βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή οικονομική θέση. Επιπλέον, σημειώνει την πρόβλεψη του ίδιου του ταμείου, πως για να λειτουργήσει η ευρωζώνη θα χρειαστεί μια κεντρική διακυβέρνηση, γεγονός που αυτόματα σημαίνει απώλεια εθνικής κυριαρχίας για τα μέλη της.
Γιατί όμως στοχοποιείται η Κριστίν Λαγκάρντ;
Σε δελτίο Τύπου που συνοδεύει την είδηση της παραγωγής των εν λόγω σουβέρ, ο Tim Martin εξηγεί πως επικεντρώνει στην Κριστίν Λαγκάρντ εξαιτίας της ανοιχτής της υποστήριξης υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην οικογένεια της Ευρώπης. Η Γαλλίδα είχε υποστηρίξει πως δεν υπάρχουν θετικές συνέπειες από ένα ενδεχόμενο Brexit, ενώ οι συνέπειες αυτού θα ήταν από άσχημες, ως πάρα πολύ άσχημες”.
Ο επιχειρηματίας εξηγεί πως κατά την άποψή του, η κυβέρνηση Κάμερον έχει επιστρατεύσει μια σειρά από οικονομικούς οργανισμούς που παρουσιάζουν στην κοινή γνώμη μια ιδιαίτερα διαστρεβλωμένη εικόνα των δυνατοτήτων της Βρετανίας στην περίπτωση που επικρατήσει το Brexit.
Έτσι, ο Martin καλεί τους Όζμπορν και Κάμερον, που επικαλούνται τα λεγόμενά της Λαγκάρντ να τοποθετηθούν και στο οικονομικό σκάνδαλο που εκκρεμεί σε βάρος της στην πατρίδα της, τη Γαλλία. Η υπόθεση Ταπί, αφορά στην έγκριση ενός υπέρογκου ποσού, υπέρ του Bernard Tapie χάρη στις σχέσεις που αυτός είχε με το κόμμα των Γάλλων συντηρητικών και η οποία δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει. Ο Βρετανός επιχειρηματίας σημείωσε πως οποιοσδήποτε άλλος σε αντίστοιχη θέση οργανισμού, θα είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση, τουλάχιστον μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.
ΠΗΓΗ: BUSINESSINSIDER