Διεθνής ανακούφιση για τη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς
Διαβάζεται σε 8'Η αντίδραση της ΕΕ και άλλων χωρών, κρατών-μελών της μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
- 15 Ιανουαρίου 2025 20:38
Την είδηση της συμφωνίας για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς υποδέχτηκαν με ανακούφιση πρωτεύουσες και οργανισμοί σε όλο τον κόσμο, μετά από 15 μήνες καταστροφικού πολέμου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση “χαιρέτισε” την είδηση της ανακοίνωσης για τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
“Χαιρετίζω τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τη συμφωνία για τους ομήρους μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, οι οποίες θα φέρουν μια πολύ αναγκαία ανακούφιση στους πληγέντες από αυτή την καταστροφική σύγκρουση”, δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Ντούμπραβκα Σούιτσα, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και προέτρεψε και τις δύο πλευρές “να την εφαρμόσουν πλήρως”.
“Χαιρετίζω θερμά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα. Οι όμηροι θα επανενωθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να φτάσει στους αμάχους στη Γάζα. Αυτό φέρνει ελπίδα σε μια ολόκληρη περιοχή, όπου οι άνθρωποι έχουν υπομείνει τεράστια δεινά για πάρα πολύ καιρό. Και τα δύο μέρη πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως αυτή τη συμφωνία, ως σκαλοπάτι προς τη διαρκή σταθερότητα στην περιοχή και τη διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης“, αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ανάρτησή της στο Χ.
Από την πλευρά της, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας δήλωσε μέσω του Χ: “Καλωσορίζω την κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. Αυτό είναι ένα τεράστιο, θετικό βήμα για τον τερματισμό της βίας. Είναι πλέον καιρός να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία για όλους τους ομήρους και τις οικογένειές τους, για τον λαό της Γάζας και για τον λαό της περιοχής“.
Γκουτέρες: Έπαινοι για τους διαμεσολαβητές
Τη συμφωνία για την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, καλωσόρισε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες εξυμνώντας τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο κ. Γκουτέρες τόνισε τη σημασία της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας και της διασφάλισης της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό που υποφέρει στη Γάζα.
Ο ΟΗΕ, τόνισε, είναι έτοιμος να υποστηρίξει τη συμφωνία και να ενισχύσει την ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε την ενότητα των Παλαιστινίων και επεσήμανε την επείγουσα ανάγκη για μια βιώσιμη λύση δύο κρατών, κατόπιν διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη. Απέτισε επίσης φόρο τιμής τους αμάχους που έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων του ΟΗΕ και των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα.
Ο ΟΗΕ, ανέφερε ο κ. Γκουτέρες, παραμένει αφοσιωμένος στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Σάντσεθ: Συμφωνία ζωτικής σημασίας
Ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ένας από τους πιο έντονους επικριτές της ευρωπαϊκής κοινότητας για τη διαχείριση του πολέμου στη Γάζα από το Ισραήλ, χαιρέτισε τη συμφωνία εκεχειρίας, δηλώνοντας:
“Λαμβάνω την είδηση για τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς με ελπίδα. Πρέπει να φέρει ένα τέλος στη σύγκρουση, να επιτρέψει την αντιμετώπιση της τρομερής ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και να οδηγήσει στην απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Αυτή η συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα στην περιοχή. Αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα προς τη λύση των δύο κρατών και μια δίκαιη ειρήνη που σέβεται το διεθνές δίκαιο. Στέλνω την ευγνωμοσύνη μου στο Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, των οποίων οι ακούραστες προσπάθειες ως μεσολαβητές την έκαναν δυνατή”.
Τον Νοέμβριο του 2023, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακάλεσε τον πρέσβη της από τη Μαδρίτη και εξέφρασε την πρόθεσή της να επιπλήξει τον Ισπανό διπλωμάτη στο Τελ Αβίβ, μετά από δηλώσεις του Σάντσεθ, ο οποίος είχε εκφράσει “σοβαρές αμφιβολίες” για τη συμμόρφωση του Ισραήλ με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο κατά την επίθεση στη Γάζα.
Σίσι: Ανάγκη για επιτάχυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, που μαζί με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες μετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία εκεχειρίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα.
Στην πρώτη του δήλωση μετά τη συμφωνία, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι μίλησε για την ανάγκη επιτάχυνσης της απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, “μέχρι να επιτευχθεί βιώσιμη ειρήνη μέσω της λύσης των δύο κρατών και για να μπορέσει η περιοχή να απολαύσει σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη σε έναν κόσμο που είναι αρκετά μεγάλος για όλους“.
Στάρμερ: Καθυστέρησε πολύ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία στη Γάζα, “μια είδηση που περίμεναν απεγνωσμένα οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι“, “καθυστέρησε πολύ“.
“Για τους αθώους Παλαιστίνιους, των οποίων τα σπίτια μετατράπηκαν σε εμπόλεμη ζώνη εν μία νυκτί και πολλούς που έχασαν τη ζωή τους, αυτή η κατάπαυση πυρός πρέπει να επιτρέψει μια τεράστια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία απαιτείται απεγνωσμένα για να τερματιστεί ο πόνος στη Γάζα“, δήλωσε.
“Και τότε η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στο πώς θα εξασφαλίσουμε οριστικά ένα καλύτερο μέλλον για τον ισραηλινό και τον παλαιστινιακό λαό“, συνέχισε ο Στάρμερ, αναφερόμενος στη λύση δύο κρατών.
Ιταλία: Σημαντική ευκαιρία για ανθρωπιστική βοήθεια
Σε ανακοίνωσή της, η ιταλική κυβέρνηση εκφράζει “την ικανοποίησή της για την κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς και συγχαίρει την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για το αποτέλεσμα που επετεύχθη, μετά από μια μακρά διαπραγματευτική προσπάθεια, την οποία η κυβέρνηση της Ρώμης στήριξε ανέκαθεν, και ως εκ περιτροπής πρόεδρος της ομάδας χωρών της G7“.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ρώμης, “η κατάπαυση του πυρός παρέχει μια σημαντική ευκαιρία για να αυξηθεί, με ουσιαστικό τρόπο, η ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας”. Παράλληλα, τονίζεται ότι «η Ιταλία θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες στο συγκεκριμένο πλαίσιο, και μέσω της πρωτοβουλίας Food for Gaza, η οποία επικεντρώνεται στην επισιτιστική ασφάλεια και στην υγεία“.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι “η Ιταλία είναι έτοιμη, μαζί με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, να εργαστεί για την ανοικοδόμηση της Γάζας και για την ενίσχυση της κατάπαυσης των εχθροπραξιών, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην πολιτική διαδικασία που αποσκοπεί σε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή, η οποία να βασίζεται στη λύση των δύο κρατών. Του Ισραήλ και του κράτους της Παλαιστίνης, τα οποία να συνυπάρξουν -το ένα δίπλα στο άλλο- ειρηνικά και με ασφάλεια, στα πλαίσια αμοιβαία αναγνωρισμένων συνόρων“.
Ερντογάν: Η συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προστέθηκε στις φωνές των ηγετών της Μέσης Ανατολής που καλωσόρισαν τη συμφωνία για την εκεχειρία στη Γάζα.
Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα της κυβέρνησής του ότι “η συμφωνία θα είναι ευεργετική για την περιοχή μας και όλη την ανθρωπότητα, ιδιαίτερα για τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας, και ότι θα ανοίξει τον δρόμο για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα”.
Ο Ερντογάν, που έχει επικρίνει έντονα τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα το περασμένο έτος και έχει χαρακτηρίσει τη Χαμάς ως οργανισμό απελευθέρωσης και όχι ως τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσε:
“Χαιρετίζουμε με σεβασμό τον ηρωικό λαό και τους γενναίους γιους της Γάζας που υπερασπίστηκαν γενναία τη γη και την ελευθερία τους απέναντι στις παράνομες και απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ. Η Τουρκία δεν άφησε ποτέ μόνους τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας στον αγώνα τους κατά της καταπίεσης και της αδικίας.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του θα υποστηρίξει τις προσπάθειες ανασυγκρότησης στη Γάζα. “Είθε, με τη βοήθεια του Θεού, να σταθούμε στο πλευρό του λαού της Γάζας και στο μέλλον, κινητοποιώντας όλους τους πόρους μας για να επουλώσουμε τις πληγές της Γάζας και να την επαναφέρουμε στα πόδια της”.
Χριστοδουλίδης: Μια απίστευτα σημαντική στιγμή
“Η διατήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός είναι υψίστης σημασίας για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια”, έγραψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στην πλατφόρμα Χ το βράδυ της Τετάρτης, χαιρετίζοντας τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.
“Χαιρετίζω τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα με προτεραιότητα την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τη διακίνηση κρίσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας”, σημειώνει, προσθέτοντας ότι “πρόκειται για μια απίστευτα σημαντική στιγμή”.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επαινεί τις προσπάθειες των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ τονίζοντας ότι “η διατήρηση αυτής της συμφωνίας είναι υψίστης σημασίας για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια”.