Η Ευρώπη στην έρημο του QatarGate
Μουδιασμένο το Ευρωκοινοβούλιο από το QatarGate που ταλανίζει έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς της ΕΕ. Σήμερα η διάσκεψη των προέδρων για να συζητηθεί η ενεργοποίηση του άρθρου 21 για τη λήξη της θητείας της Εύας Καϊλή ως Αντιπροέδρου.
- 13 Δεκεμβρίου 2022 06:03
Η συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κάθε Δεκέμβριο, είναι η τελευταία του χρόνου και έχει συνήθως πανηγυρικό χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων απονέμεται και το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης και φέτος τιμάται ο ουκρανικός λαός.
Αυτή η τελευταία ολομέλεια όμως, μόνο πανηγυρική δεν είναι. Οι συνεδριάσεις διεξάγονται στη σκιά του σοβαρότερου σκανδάλου εδώ και δεκαετίες, όπως πολλοί το χαρακτηρίζουν, με το χρηματισμό αξιωματούχων από το Κατάρ, στο οποίο εμπλέκεται και η αντιπρόεδρός του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.
Χθες Δευτέρα η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ανακοίνωσε ότι συγκάλεσε έκτακτη διάσκεψη των προέδρων στις 8.30 το πρωί (τοπική ώρα) προκειμένου να συζητηθεί η ενεργοποίηση του άρθρου 21, που προβλέπει τον τερματισμό της θητείας του Προέδρου ή Αντιπροέδρων του κοινοβουλίου.
Μισή ώρα αργότερα, στις 9 αρχίζει η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου όπου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε να συζητηθεί το σκάνδαλο ενώ το ψήφισμα, με βάση τη συζήτηση, θα τεθεί προς έγκριση από την ολομέλεια την Πέμπτη.
Η Μέτσολα στην ομιλία της, στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης της ολομέλειας έκανε λόγο για επίθεση που δέχεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ευρωπαϊκή δημοκρατία.
“Ως προληπτικό μέτρο, και πάλι με πλήρη σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, αφαίρεσα από την αναφερόμενη Αντιπρόεδρο οποιοδήποτε καθήκον και ευθύνη που σχετίζεται με τον ρόλο της ως Αντιπροέδρου και συγκάλεσα έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για την έναρξη της διαδικασίας του άρθρου 21 για τη λήξη της θητείας της ως Αντιπροέδρου σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ακεραιότητα αυτού του Σώματος”, επισήμανε η Ρομπέρτα Μέτσολα.
Τι προβλέπει το άρθρο 21
Η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του Προέδρου, ενός Αντιπροέδρου, ενός Κοσμήτορα, ενός προέδρου ή αντιπροέδρου επιτροπής, ενός προέδρου ή αντιπροέδρου διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα. Το Κοινοβούλιο αποφασίζει για την πρόταση αυτή με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, που αποτελεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτών που το απαρτίζουν.
“Παγωμένο” το Στρασβούργο
Οι ευρωβουλευτές είναι μουδιασμένοι από τις αποκαλύψεις. Τόσο το ΕΛΚ όσο και η Ευρωομάδα της Αριστερας κάνουν λόγο για ένα “πρωτόγνωρο σκηνικό“, μια “θλιβερή εικόνα” που αφήνει εκτεθειμένο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πηγές του ΕΛΚ έλεγαν στο NEWS 24/7 οτι η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγάλη για την εικόνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπάρχει αίτημα για πλήρη διαφάνεια και οι βουλευτές τηρούν στάση αναμονής για τις εξελίξεις, δίνοντας βάση στα επίσημα στοιχεία που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει πρόβλημα στο κοινοβούλιο με τις έξωθεν παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με πηγές απο την Ευρωομάδα της Αριστεράς, οι ευρωβουλευτές είχαν σοκαριστεί απο τις δηλώσεις της Εύας Καϊλή τον περασμένο Νοέμβριο που χαρακτήρισε το Κατάρ “πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα” και δεν φαντάζονταν οτι αυτό γινόταν έναντι αμοιβής. Εντύπωση είχε προκαλέσει και το γεγονός οτι η Εύα Καϊλή είχε αντικαταστήσει μια συνάδελφό της του S&D (με τη συναίνεσή της), ψηφίζοντας στην επιτροπή δικαιωμάτων για τις βίζες, αν και δεν ήταν μέλος της.
Παρόλο που μια τέτοια κίνηση προβλέπεται στο Ευρωκοινοβούλιο, προκάλεσε αίσθηση στους ευρωβουλευτές ο ζήλος με τον οποίο κινήθηκε η Εύα Καϊλή.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις