Η έξαρση του Covid στην Κίνα εκτιμάται πως θα κρατήσει τουλάχιστον δυο μήνες
Oι εορτασμοί για το Σεληνιακό Νέο Έτος (21/1) και το τέλος των υποχρεωτικών τεστ έχουν οδηγήσει στην έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων στην Κίνα. Η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει. Τι αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες.
- 13 Ιανουαρίου 2023 10:37
Όπως συνέβη σε όλες τις χώρες του πλανήτη, μετά το ‘άνοιγμα’ τους από τα lockdown για να σωθούμε από την πανδημία, και στην Κίνα –όπου ο εγκλεισμός διήρκεσε 3 χρόνια– αυξήθηκαν κατακόρυφα οι ασθενείς με Covid-19.
Μόνο που σε αυτήν τη ‘γωνιά’ της γης ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι από κάθε άλλη ‘γωνιά’ (1.4 δισεκατομμύρια). Άρα σήμανε παγκόσμιος συναγερμός.
Επιπροσθέτως, τα τοπικά εμβόλια που χρησιμοποιούνταν κατ’ αποκλειστικότητα έως τώρα, αποδείχθηκε ότι δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά με αυτά που έχουν mRNA -και δεν έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση.
Για αυτό και όσοι έχουν τα μέσα, πληρώνουν περιουσίες για να τα κάνουν στο Χονγκ Κονγκ.
Και κάπως έτσι ο πλανήτης απειλείται με νέα έξαρση, με την κυβέρνηση της Κίνας να μένει πιστή στην τακτική που έχει από το ξέσπασμα του SARS-CoV-2 να μην παρέχει ακριβή αξιόπιστα στοιχεία για τον απολογισμό της επιδημίας εντός των συνόρων της.
Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τους Κινέζους να έχουν απαντήσει πως ό,τι είπαν στις πέντε αναφορές στον ΠΟΥ τον τελευταίο μήνα, είναι ακριβές.
Ο Wu Zunyou, επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας δήλωσε πως δεν έχουν εμφανιστεί νέες παραλλαγές και ότι νέα στελέχη συλλέγονται καθημερινά για την παρακολούθηση των αλλαγών.
“Όλα τα στελέχη που βρήκαμε μέχρι στιγμής, έχουν ήδη κοινοποιηθεί με διεθνείς κοινή χρήση πλατφορμών. Είναι αυτά που είτε αναφέρθηκαν στο εξωτερικό, είτε εισήχθησαν στην Κίνα, μετά τη διάδοσή τους στο εξωτερικό. Μέχρι στιγμής, κανένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος δεν έχει βρεθεί στην Κίνα”.
Ο ΠΟΥ επανήλθε, ζητώντας από τους Κινέζους να μοιραστούν περισσότερα δεδομένα, σε πραγματικό χρόνο, τονίζοντας ότι “εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως οι περισσότεροι θάνατοι δεν αναφέρονται. Δεν έχουμε ακόμη επαρκείς πληροφορίες για να κάνουμε μια πλήρη συνολική εκτίμηση κινδύνου”.
Τι ισχύει;
Συνωστισμός στα κρεματόρια
Ο αριθμός των θανάτων παραμένει άγνωστος. Στοιχεία δείχνουν πως είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρουν οι Κινέζοι. Δηλαδή, 5 την ημέρα το μήνα Δεκέμβριο, από όταν ‘εξαφανίστηκε’ η πολιτική zero-Covid, στις 7/12.
Ειδικοί στον τομέα της υγείας από όλον τον κόσμο, έχουν προβλέψει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θανάτους που σχετίζονται με τον Covid φέτος στην Κίνα. Η κυβέρνηση έχει αναφέρει 5.200 θανάτους από την αρχή της πανδημίας. Είναι ένα από τα μικρότερα ποσοστά στον κόσμο.
Δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν αυξημένη κίνηση στα κρεματόρια της χώρας, με τους αξιωματούχους να προσπαθούν να καθησυχάσουν, λέγοντας πως το νέο στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον έχει 0.1% ποσοστό θνησιμότητας.
Ωστόσο, συνεντεύξεις με πενθούντες αποδεικνύουν ότι οι δορυφορικές φωτογραφίες (που ‘τραβήχτηκαν’ σε διαφορετικές ημέρες και φαίνεται η αύξηση στην προσέλευση) είναι αυτές που λένε την αλήθεια.
Επίσης, οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επαληθεύτηκαν από την Washington Post, αποκαλύπτουν μεγάλους χρόνους αναμονής και καταπονημένο προσωπικό σε πρόσθετες εγκαταστάσεις.
Σε όλες τις εγκαταστάσεις που μελετήθηκαν, ο επίσημος απολογισμός των νεκρών που ανακοινώθηκε από τις αρχές ήταν το πολύ μονοψήφιος.
Την ίδια ώρα εντοπίστηκαν από τον δορυφόρο, αμέτρητες νεκροφόρες και ουρές ανθρώπων έξω από γραφεία τελετών, με κάποιους να περιμένουν όλη τη νύχτα για να κανονίσουν τα δέοντα για τον άνθρωπο που ‘έχασαν’.
Οι απαιτήσεις είναι τόσες που πολλά γραφεία τελετών σταμάτησαν να κάνουν μνημόσυνα και πλέον προσφέρουν μόνο αποτέφρωση και φύλαξη.
Η έλλειψη τεστ, σε συνδυασμό με τον στενό ορισμό του τι θεωρείται θάνατος από Covid (θετικοί ασθενείς που πεθαίνουν από αναπνευστική ανεπάρκεια), συνεχίζουν να αλλοιώνουν τα στατιστικά στοιχεία.
Όπως αναφέρει η Post “αφού παραδέχτηκε τη δυσκολία παρακολούθησης των λοιμώξεων, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας σταμάτησε να αναφέρει ημερήσιες καταμετρήσεις τον Δεκέμβριο.
Τα δεδομένα εξακολουθούν να καταγράφονται από το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, με βάση τις μετρήσεις από νοσοκομεία και τοπικές επιτροπές υγείας.
Επειδή όμως, τα υποχρεωτικά μαζικά τεστ έχουν σταματήσει, ο επίσημος αριθμός πιστεύεται ότι υποτιμά μαζικά το ποσοστό μόλυνσης.
Σύμφωνα με την αμερικανική υγειονομική αρχή (CDC), από τις 8 Ιανουαρίου, υπήρξαν λίγο περισσότερα από 500.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid”.
Δηλώσεις από τις τοπικές κυβερνήσεις δείχνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.
Αξιωματούχοι στην επαρχία Henan υπολόγισαν αυτή την εβδομάδα ότι το 89% των 99 εκατομμυρίων κατοίκων της επαρχίας μολύνθηκε.
Στην Zhejiang, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπήρχαν πάνω από 1.000.000 νέες μολύνσεις την ημέρα, στα τέλη του Δεκεμβρίου.
Από τις 8 Ιανουαρίου, και οι 31 επαρχίες, δήμοι και περιφέρειες είχαν αναφέρει νέα κρούσματα.
Τι έχουν να πουν για αυτά οι κινεζικές αρχές
Σύμφωνα με τους κυβερνώντες, τα χειρότερα ανήκουν στο παρελθόν στις πόλεις όπου οι μολύνσεις εξαπλώθηκαν γρήγορα τον Δεκέμβριο. Τώρα, προετοιμάζονται για μια νέα αύξηση στις αγροτικές περιοχές, με αφορμή τους εορτασμούς για το Σεληνιακό Νέο Έτος (21/1).
Όπως σε κάθε άλλη χώρα, μετά το ‘άνοιγμα’ επισκέπτονται συγγενείς στις επαρχίες (που καταγράφονται ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και φαρμάκων) και τους ‘κολλούν’. Και όπως συνέβη παντού, οι αρχές συνέστησαν να αποφευχθούν αυτές οι επισκέψεις.
Το κρατικό μέσο Farmers’ Daily μετέδωσε ότι οι επισκέψεις σε 51 χωριά σε 31 επαρχίες έδειξαν ότι οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν μολυνθεί και είχαν αναρρώσει.
Την ίδια ώρα, το Baidu (το Google της Κίνας) δείχνει ότι ο αριθμός των αναζητήσεων που σχετίζονται με συμπτώματα του κορωνοϊού και ιατρικές προμήθειες παρουσιάζουν πτωτική τάση, μετά το πικ που έγινε στα μέσα του Δεκέμβρη.
Σε περιφέρειες ωστόσο, τα νοσοκομεία είναι ακόμα γεμάτα και πολλοί εργαζόμενοι ασθενείς με Covid (στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του Πεκίνου το ποσοστό έφτασε στο 50%). Όπως και τα κρεματόρια.
Το πικ θα διαρκέσει 2 με τρεις μήνες
Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 12/1, ο Zeng Guang, ο πρώην επικεφαλής επιδημιολόγος στο κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων φέρεται να είπε πως “η προτεραιότητά μας εστίασε στις μεγάλες πόλεις. Είναι καιρός να επικεντρωθούμε στις αγροτικές περιοχές. μεγάλος αριθμός ανθρώπων στην ύπαιθρο, όπου οι ιατρικές εγκαταστάσεις είναι σχετικά φτωχές, μένουν πίσω, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των ασθενών και των αναπήρων”.
Εκτίμησε πως τα κρούσματα θα είναι αυξημένα, για τους επόμενους 2 με τρεις μήνες.
Το δεύτερο κύμα αναμένεται μετά τις διακοπές για το Lunar Νew Year, όταν ο συνολικός αριθμός ταξιδιών κατοίκων της χώρας αναμένεται να φτάσει τα 2,1 δισεκατομμύρια -καθώς τώρα που άνοιξαν τα σύνορα, προφανώς και όσοι μπορούν, θέλουν να αλλάξουν παραστάσεις.
Οι περισσότερες χώρες επέβαλαν ειδικούς κανονισμούς για τις αφίξεις Κινέζων (με τεστ για Covid πριν την άφιξη και κατ’ αυτήν), με το Πεκίνο να τους κατακρίνει, να τους χαρακτηρίζει “πολιτικά υποκινούμενος” και να απειλή με αντίμετρα. Αυτήν την εβδομάδα η Κίνα ανέστειλε τις βραχυπρόθεσμες βίζες, για τους πολίτες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Έπεται συνέχεια.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις