“Η εξουσία είναι το απόλυτο αφροδισιακό”: Ο Χένρι Κίσινγκερ μέσα από τα λόγια του

Διαβάζεται σε 2'
“Η εξουσία είναι το απόλυτο αφροδισιακό”: Ο Χένρι Κίσινγκερ μέσα από τα λόγια του
AP Photo, File

Ατάκες του Χένρι Κίσινγκερ που έμειναν στον χρόνο και “φωτογραφίζουν” την αντίληψή του για τη διπλωματία και την προσέγγιση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών.

“Μια χώρα που απαιτεί ηθική τελειότητα στην εξωτερική της πολιτική, δεν θα πετύχει ούτε τελειότητα ούτε ασφάλεια”, είχε γράψει σε άρθρο του στο Foreign Affairs τον Ιούνιο του 1994 και ίσως αυτή η φράση είναι αρκετή για να περιγράψει τη διπλωματική αντίληψη ενός θιασώτη της “Realpolitik”, όπως ο Χένρι Κίσινγκερ που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών.

O Κίσινγκερ ήταν Γερμανοαμερικανός πολιτικός, διπλωμάτης, που διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας υπό την προεδρία των Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, επιστρατεύοντας την ρεαλιστική προσέγγιση των διπλωματικών ζητημάτων, η οποία βασιζόταν σε εκτιμήσεις δεδομένων, περιστάσεων και παραγόντων και όχι σε ιδεολογικές ή ηθικές προϋποθέσεις.

Ρεαλιστής, πραγματιστής, αν και σε πολλές από τις κρίσεις στις οποίες έπαιξε καθοριστικό ρόλο, κατηγορήθηκε για κυνισμό -τον οποίο, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, ο ίδιος επιχείρησε να αποτινάξει- όπως στο Κυπριακό αλλά και στο πραξικόπημα της Χιλής, για το οποίο είχε πει: Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να σταθούμε δίπλα και να παρακολουθήσουμε μια χώρα να γίνεται κομμουνιστική λόγω της ανευθυνότητας των δικών της ανθρώπων. Τα ζητήματα είναι πολύ σημαντικά για τους Χιλιανούς ψηφοφόρους για να αφεθούν να αποφασίσουν μόνοι τους”.

Ιδού 10 ατάκες του που έμειναν στον χρόνο και οι οποίες, σε κάποιο βαθμό, εξηγούν την άποψη που είχε για την εξουσία, την πολιτική και τη διπλωματία.

Αν ο Πρόεδρος (σ.σ. Νίξον) είχε τον δικό του τρόπο, θα είχαμε πυρηνικό πόλεμο κάθε εβδομάδα.

Οι διανοούμενοι είναι κυνικοί και οι κυνικοί δεν έχτισαν ποτέ έναν καθεδρικό ναό.

Η εξουσία είναι το απόλυτο αφροδισιακό.

Σε μια κρίση, η πιο τολμηρή επιλογή είναι συχνά η πιο ασφαλής

Μην είσαι πολύ φιλόδοξος. Κάνε το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να σκεφτείς και τότε η καριέρα σου θα φροντίσει μόνη της

Οι διεφθαρμένοι πολιτικοί είναι δυσφήμιση για το υπόλοιπο 10%

Κάθε επιτυχία απλά εξασφαλίζει ένα εισιτήριο για ένα πιο δύσκολο πρόβλημα

Το παράνομο το κάνουμε αμέσως. Το αντισυνταγματικό χρειάζεται κάπως περισσότερο χρόνο.

Μια χώρα που απαιτεί ηθική τελειότητα στην εξωτερική της πολιτική, δεν θα πετύχει ούτε τελειότητα ούτε ασφάλεια.

Η απουσία εναλλακτικών επιλογών καθαρίζει το μυαλό θαυμάσια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα