Η φρίκη έχει πρόσωπο: Η πόλη που αφέθηκε στην τύχη της απέναντι στον κορονοϊό
Το σύστημα υγείας της πόλης έχει επισήμως καταρρεύσει και δεν είναι η πρώτη φορά - σε λιγότερο από ένα χρόνο, οι κάτοικοί της δέχτηκαν το δεύτερο κύμα κορονοϊού της σε μια κατάσταση απόλυτου σοκ.
- 27 Ιανουαρίου 2021 18:17
Για να προμηθευτεί κανείς μια φιάλη οξυγόνου – από τις ελάχιστες που έχουν απομείνει, πρέπει να περιμένει καρτερικά για ώρες σε μια μεγάλη ουρά έξω από την εταιρεία Nitron da Amazonia. Όποιος έχει συγγενή που έχει νοσήσει από κορονοϊό δέχεται “πόρτα” από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, όπου δεν υπάρχει διαθέσιμη πλέον ούτε μία κλίνη. Άλλοι περιμένουν έξω από τα νοσοκομεία για να μάθουν τα νεότερα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Τις περισσότερες φορές τα νέα είναι δυσάρεστα. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι αντιμέτωπο με βάρδιες 36 ωρών ενώ τα γραφεία τελετών έχουν ανοίξει τις τελευταίες ημέρες πάνω από 20.000 νέους τάφους.
Οι ζοφερές αυτές εικόνες έρχονται από το Μανάους στη Βραζιλία, την πόλη που έχει διαχειριστεί με τον χειρότερο τρόπο παγκοσμίως την υγειονομική κρίση. Το σύστημα υγείας του Μανάους έχει επισήμως καταρρεύσει και δεν είναι η πρώτη φορά – σε λιγότερο από ένα χρόνο, αυτή η απομονωμένη πόλη που βρίσκεται στην καρδιά του Αμαζονίου, δέχεται το δεύτερο κύμα κορονοϊού της σε μια κατάσταση απόλυτου σοκ καθώς πολλοί πίστευαν ότι κατά το πρώτο κύμα, θα είχε επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.
Το Μανάους είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας της Αμαζονίας. Διαθέτει πάνω από 30 δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, που εξυπηρετούν πολλές απομακρυσμένες αυτόχθονες και μικρές κοινότητες γύρω από την περιοχή. Η μετακίνηση ωστόσο και ο εφοδιασμός της πόλης και των νοσοκομείων της μπορεί να γίνει μια ιδιαίτερα περίπλοκη υπόθεση, δεδομένου ότι η μορφολογία του εδάφους επιτρέπει περιορισμένες οδικές συνδέσεις. Έτσι η πιο διαδεδομένη προσέγγιση στην πόλη είανι είτε δια αέρος είτε μέσω του ποταμιού.
Ο κορονοϊός ξέσπασε για πρώτη φορά στο Μανάους τον Απρίλιο του 2020, καταγράφοντας τόσο πολλά κρούσματα που οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι η πόλη θα οδηγούνταν σύντομα σε ανοσία αγέλης. Οι πολιτικοί φυσικά εκμεταλλεύτηκαν την ιδέα αυτή, ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να επιβάλουν lockdown στην περιοχή. Τον Σεπτέμβριο του 2020, το Ίδρυμα Oswaldo Cruz (Fiocruz), ένα ιδιαίτερα γνωστό ερευνητικό ινστιτούτο της Βραζιλίας για τη δημόσια υγεία, συνέστησε στην πόλη να επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Οι αρχές πάλι δεν υπάκουσαν. «Εκδώσαμε 13 προειδοποιήσεις, με την τελευταία και πιο σοβαρή στα μέσα Δεκεμβρίου όπου εξηγούσαμε ότι η κατάσταση γινόταν πολύ σοβαρή. Όλοι κορόιδευαν τις μελέτες και τις προειδοποιήσεις, ειδικά ο πρόεδρος Μπολσονάρου” λέει στο CNN ο Τζεσέμ Ορελάνα, ερευνητής στο Fiocruz.
Η πόλη βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου τον περασμένο Απρίλιο καθώς οι τοπικές αρχές έσκαψαν ομαδικούς τάφους για να θάψουν τα χιλιάδες θύματα του ιού. Εννέα μήνες μετά και ενώ περισσότεροι από 210.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από Covid-19, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.
Κάποιες μέρες περίπου 200 πτώματα συλλέγονται στο Μανάους, σε σύγκριση με τα 40 συνήθως. Την περασμένη εβδομάδα πολλά νοσοκομεία εξάντλησαν τα αποθέματα οξυγόνου, προφανώς λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης να προβλέψει το μέγεθος της επικείμενης καταστροφής.
«Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα υπήρχε ένα κύμα επανεμφάνισης μολύνσεων τόσο μεγάλο όσο αυτό που βλέπουμε τώρα στο Μανάους», δήλωσε ο Λακερντά, ένας από τους κορυφαίους λοιμωξιολόγους της περιοχής, αποδόδοντας την κατάσταση σε μια παραλλαγή «που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική».
«Υπάρχει μια ατμόσφαιρα αηδίας, εγκατάλειψης, απελπισίας και ατιμωρησίας», δήλωσε μέλος του προσωπικού στην κλινική Alvorada στο Μανάους. «Αυτό που παρακολουθούμε είναι μια πλήρης σφαγή, μια κατάσταση απελπισίας, μια ταινία τρόμου» πρόσθεσε ο εργαζόμενος.
Η οργή του κόσμου ωστόσο στο Μαναούς συνδυάστηκε με δράση: Δεκάδες ομάδες εθελοντών ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν κεφάλαια και παρέχουν στο σύστημα υγείας της πόλης οξυγόνο, άλλο ιατρικό εξοπλισμό και τρόφιμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Τρίτης (26/1) το υπουργείο Υγείας στην Βραζιλία ανακοίνωσε 61.963 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 και 1.214 νέους θανάτους.
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως εδώ τους 218.878 νεκρούς επί συνόλου 8.933.356 εκατομμυρίων μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Η χώρα κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας και τρίτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων σε απόλυτα μεγέθη.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr