Η Γαλλία απαιτεί τον “άμεσο τερματισμό” της τουρκικής επίθεσης στη Συρία
Για τον Γάλλο πρόεδρο, η επίθεση που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας μπορεί να έχει "δραματικές ανθρωπιστικές συνέπειες" και να οδηγήσει στην "επανεμφάνιση του Νταές στην περιοχή"
- 14 Οκτωβρίου 2019 07:56
Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα εντείνει τις προσπάθειές της για να επιτευχθεί «ο άμεσος τερματισμός της τουρκικής επίθεσης» εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε αργά το βράδυ η γαλλική προεδρία.
Το δελτίο Τύπου δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου άμυνας και εθνικής ασφάλειας στο Παρίσι προεδρεύοντος του αρχηγού του κράτους Εμανουέλ Μακρόν.
«Η Γαλλία θα εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους της στον συνασπισμό εναντίον του Νταές [ακρώνυμο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα αραβικά], στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του NATO και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να επιτευχθεί ο άμεσος τερματισμός της τουρκικής επίθεσης εν εξελίξει», αναφέρει το κείμενο.
Για τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν, η επίθεση που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας μπορεί να έχει «δραματικές ανθρωπιστικές συνέπειες» και να οδηγήσει στην «επανεμφάνιση του Νταές στην περιοχή» και τη «διαρκή αποσταθεροποίηση της βορειοανατολικής Συρίας», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Η Γαλλία την καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο», προστίθεται.
Εξάλλου, το Παρίσι θα λάβει «εντός ωρών» μέτρα για να «εγγυηθεί την ασφάλεια του γαλλικού στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού στην περιοχή» καθώς και να υπάρξει ένα «επείγον πρόγραμμα αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών» του άμαχου πληθυσμού σε αυτή.
«Απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η αποτροπή της επανεμφάνισης του Νταές στην περιοχή», επιμένει η γαλλική προεδρία. Υπάρχει, θυμίζει, «κίνδυνος απόδρασης, λόγω της επίθεσης της Τουρκίας, φυλακισμένων τρομοκρατών» του ΙΚ.
«Υιοθετήθηκαν επίσης μέτρα για να ενισχυθεί η ασφάλεια της [γαλλικής] εθνικής επικράτειας», κατά το δελτίο Τύπου του Ελιζέ.
Η Γαλλία, μέλος του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, είναι γνωστό ότι έχει αναπτύξει στελέχη των ειδικών δυνάμεών της στην περιοχή.
Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα εξετάσουν τη λήψη μέτρων σε βάρος της Τουρκίαςu0009
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα την ευρωπαϊκή αντίδραση στην επίθεση του στρατού της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και υπάρχει πιθανότητα επιβολής κυρώσεων αλλά και πανευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων.
Την περασμένη Τετάρτη, ο στρατός της Τουρκίας εισέβαλε στο έδαφος της Συρίας και άρχισε να διεξάγει ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών.
Η Άγκυρα διατείνεται πως σκοπός της επίθεσης αυτής είναι να απωθήσει τους κούρδους πολιτοφύλακες, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες που συνδέονται με την οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ώστε να προστατεύσει την ασφάλεια των συνόρων της και παράλληλα να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη», όπου θα εγκατασταθούν 1 ως 2 εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες που φιλοξενούνται το τρέχον διάστημα στην τουρκική επικράτεια.
Η εισβολή προκάλεσε κατακραυγή και την καταδίκη των συμμάχων της Τουρκίας στη Δύση, που φοβούνται ότι θα προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απαίτησε τον «άμεσο τερματισμό» της επίθεσης κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής της με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το Βερολίνο ανέστειλε εξάλλου τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία, μέτρο που ανακοίνωσαν επίσης η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.
Η Στοκχόλμη προτείνει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία σε επίπεδο ΕΕ, ενώ εισηγείται επίσης την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε αξιωματούχους.
Δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στο σημερινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο για την επιβολή εμπάργκο όπλων ή κυρώσεων στην Άγκυρα, πάντως το ζήτημα ίσως συζητηθεί επίσης στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.
Στις σημερινές εργασίες — θα τις παρακολουθήσει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πίντερσεν — θα εξεταστούν επίσης οι τουρκικές γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, οι εξελίξεις στη Λιβύη, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ οι ευρωπαίοι υπουργοί θα έχουν συνάντηση με τον ουκρανό ομόλογό τους Βαντίμ Πριστάικο στο γεύμα.