Η Γάζα εκπέμπει SOS – Έκκληση για τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα

Διαβάζεται σε 4'
Μήνυμα συμπαράστασης για τη Γάζα
Μήνυμα συμπαράστασης για τη Γάζα Associated Press

Βράζει η Μέση Ανατολή, με τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την εισβολή των χερσαίων ισραηλινών δυνάμεων στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.

Στα πρόθυρα μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης θα μπορούσε να βρεθεί η Λωρίδα της Γάζας σε περίπτωση που δεν επιτραπεί η είσοδος προμηθειών, διαμηνύουν οι Αρχές, καθώς το Ισραήλ απαντά με σφοδρότητα στις επιθέσεις της Χαμάς.

Τη Δευτέρα, το Ισραήλ κήρυξε «πλήρη πολιορκία» στην περιοχή, λέγοντας πως θα προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτρικής ενέργειας, τροφοδοσίας τροφίμων, καυσίμων και νερού. Σύμφωνα με τους κατοίκους, η βοήθεια δεν έχει φθάσει στον θύλακα από το Σάββατο.

Πλάνα του BBC δείχνουν έρημους δρόμους καλυμμένους με μπάζα από κτίρια που έχουν καταρρεύσει μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Σχεδόν 800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επιθέσεις, ενώ σε χιλιάδες ανέρχονται οι τραυματίες.

Λωρίδα της Γάζας
Λωρίδα της Γάζας Associated Press

Πλήρης έλεγχος των συνόρων

Στην περιοχή ζουν συνολικά περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι -το 80% των οποίων εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών με το Ισραήλ.

Κυβερνάται από τους μαχητές της Χαμάς, αλλά το Ισραήλ ελέγχει πλήρως τον εναέριο χώρο και την ακτογραμμή της, ενώ περιορίζει τα αγαθά που μπορούν να περάσουν τα σύνορά του.

Η γειτονική Αίγυπτος ελέγχει, επίσης, αυστηρά τι ή ποιος μπορεί να περάσει από τα σύνορα με τη Γάζα.

Ακόμη και πριν τις τελευταίες επιθέσεις, οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετώπιζαν ήδη εκτεταμένη επισιτιστική ανασφάλεια, περιορισμούς στη μετακίνηση και έλλειψη νερού.

Η Juliet Touma, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA), δήλωσε στο BBC ότι οι άνθρωποι στη Γάζα είναι «τρομοκρατημένοι» από τις τελευταίες εξελίξεις και ανησυχούν για την ασφάλειά τους – καθώς και για την ασφάλεια των παιδιών και των οικογενειών τους.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει σε «πλήρη πολιορκία» της περιοχής. «Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν υπάρχει φαγητό, δεν υπάρχει νερό – είναι όλα κλειστά« είπε, προσθέτοντας ότι «πολεμάμε με ζώα και ενεργούμε αναλόγως».

Ο Ισραηλινός υπουργός Υποδομών διέταξε αργότερα την άμεση διακοπή της παροχής νερού στη Γάζα, λέγοντας: «Αυτό που υπήρχε στο παρελθόν δεν θα υπάρχει πλέον στο μέλλον».

Λωρίδα της Γάζας
Λωρίδα της Γάζας Associated Press

Έκκληση από τους Παλαιστίνιους

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προηγουμένως το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν έλλειψη φαρμάκων, ιατρικού υλικού και καυσίμων λόγω των ενεργειών του Ισραήλ.

Κάλεσε, δε, τους διεθνείς φορείς να παροτρύνουν το Ισραήλ να «επαναφέρει τις γραμμές ηλεκτροδότησης» και να επιτρέψει την προμήθεια φαρμάκων, καυσίμων και ηλεκτρογεννητριών.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει μαζικές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες. Το βράδυ της Κυριακής, όπως και τη Δευτέρα, σημειώθηκε μπαράζ επιθέσεων, πιθανώς οι μεγαλύτερες που έχει βιώσει η Γάζα εδώ και χρόνια.

Ορισμένες από τις επιδρομές είχαν στόχο τη συνοριακή περιοχή στα ανατολικά της Γάζας, από όπου η Χαμάς εξαπέλυσε τις επιθέσεις της το πρωί του Σαββάτου. Το Ισραήλ δήλωσε ότι πλήττει στόχους της Χαμάς, αλλά υπάρχουν αναφορές για χτυπήματα αμάχων.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, δύο προσφυγικοί καταυλισμοί στη Γάζα -ο καταυλισμός Αλ-Σάτι και ο καταυλισμός Τζαμπάλια- επλήγησαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και να χάσουν τη ζωή τους αρκετοί.

Λωρίδα της Γάζας
Λωρίδα της Γάζας Associated Press

Ελάχιστες οι επιλογές διαφυγής

Τα σύνορα με την Αίγυπτο δεν είναι εντελώς κλειστά, αλλά μόνο 400 άτομα την ημέρα επιτρέπεται να περάσουν και η λίστα αναμονής είναι πολύ μεγάλη.

Οι διαδρομές έξω από τη Γάζα για τους απλούς ανθρώπους ήταν από καιρό δύσκολες, και ακόμα περισσότερο τώρα που το Ισραήλ ξεκίνησε τα αντίποινα.

Οι μόνες επιλογές είναι τα σχολεία του ΟΗΕ. Ο Οργανισμός λέει, ωστόσο, ότι έχει ήδη καλυφθεί το 90% της χωρητικότητας και δεν είναι δυνατή η φιλοξενία πολλών ακόμη ανθρώπων.

Έτσι είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους στην περιοχή να φύγουν. Κάποιοι επιλέγουν να πάνε στο υπόγειο του σπιτιού τους, αλλά στη συνέχεια παγιδεύονται αν καταρρεύσει το κτίριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα