Η Γάζα “έχασε” το Νόμπελ Ειρήνης, αλλά οι νικητές έστειλαν το μήνυμα που έπρεπε

Διαβάζεται σε 5'
Παιδιά τρέχουν να φύγουν από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα
Παιδιά τρέχουν να φύγουν από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα AP PHOTO

Πρωταγωνιστής δια της πλαγίας οδού ήταν τελικά η Γάζα στην απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. Το μήνυμα για τα “παιδιά που είναι βουτηγμένα στο αίμα” και η παρομοίωση με την Ιαπωνία πριν από 80 χρόνια.

Με αναφορά στη Γάζα παρέλαβε το Νόμπελ Ειρήνης ο συν-επικεφαλής της Nihon Hidankyo, Τοσιγιούκι Μιμάκι, την οποία περιγράφει «σαν την Ιαπωνία πριν από 80 χρόνια».

Η επιτροπή προκάλεσε έκπληξη με την απόφασή της, ανατρέποντας τα προγνωστικά που εκτιμούσαν πως το Νόμπελ φέτος δε θα μπορούσε να μην αφορά την Παλαιστίνη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο, ο συν-επικεφαλής της Nihon Hidankyo, της οργάνωσης που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης 2024, συνέκρινε την κατάσταση των παιδιών στη Γάζα με την κατάσταση στην Ιαπωνία στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Στη Γάζα, τα παιδιά είναι βουτηγμένα μέσα στο αίμα. Είναι σαν την Ιαπωνία πριν από 80 χρόνια», δήλωσε ο Τοσιγιούκι Μιμάκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο, σύμφωνα με το AFP.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η αναγνώριση της ομάδας τους με το Νόμπελ Ειρήνης θα δώσει μεγάλη ώθηση στις προσπάθειές τους να αποδείξουν ότι η κατάργηση των πυρηνικών όπλων είναι εφικτή.

«Θα αποτελέσει μεγάλη δύναμη για να απευθυνθούμε στον κόσμο και να δείξουμε ότι η κατάργηση των πυρηνικών όπλων μπορεί να επιτευχθεί», δήλωσε ο Μιμάκι. «Τα πυρηνικά όπλα πρέπει οπωσδήποτε να καταργηθούν … Τα πυρηνικά όπλα δεν φέρνουν ειρήνη».

Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα χαιρέτισε τη βράβευση του Nihon Hidankyo με το Νόμπελ Ειρήνης εκτιμώντας πως το βραβείο αυτό είναι «εξαιρετικά σημαντικό».

«Το γεγονός ότι το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης δόθηκε σε αυτή την οργάνωση, που εργάζεται επί πολλά χρόνια για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων είναι εξαιρετικά σημαντικό», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η Παλαιστίνη στους επικρατέστερους για το Νόμπελ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πριν την ανακοίνωση του βραβείου, οι πιθανότερες υποψηφιότητες ήταν αυτές του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ), την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, λόγω του πολέμου με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, την ανυπολόγιστη καταστροφή και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Δεδομένων Συγκρούσεων του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, το 2023 σημειώθηκαν 59 ένοπλες συγκρούσεις παγκοσμίως, σχεδόν διπλάσιες από τον αριθμό το 2009. Κάποιοι ειδικοί έχουν αναφέρει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι λόγος να μην απονεμηθεί το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο Guardian, η απονομή του βραβείου στην UNRWA θεωρούταν αμφιλεγόμενη, σύμφωνα με ειδικούς, εξ’ αιτίας των επίμονων ισχυρισμών του Ισραήλ ότι στελέχη της συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Η UNRWA έχει δηλώσει από τη μεριά της ότι το Ισραήλ προσπαθεί να τη διαλύσει. Η υπηρεσία, που ιδρύθηκε το 1949, παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο.

Εναλλακτικά, μια βράβευση στο ICJ, το οποίο έχει καταδικάσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και κάλεσε το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι δεν θα διαπραχθεί γενοκτονία στη Γάζα, θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να τηρείται.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή έχει αποφασίσει να μην απονείμει το βραβείο 19 φορές στα 123 χρόνια της ύπαρξής του, αλλά δήλωσε φέτος ότι ο μεγάλος αριθμός συγκρούσεων καθιστά την επιβράβευση των προσπαθειών για την ειρήνη «ίσως πιο σημαντική από ποτέ».

Νόμπελ Ειρήνης 2024: Η ανακοίνωση της Επιτροπής και το μήνυμα για τα πυρηνικά

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, απονέμοντας το Βραβείο Ειρήνης 2024 στην Nihon Hidankyo, δήλωσε ότι: «Θέλει να τιμήσει όλους τους επιζώντες των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, οι οποίοι, παρά τα σωματικά τους βάσανα και τις επώδυνες αναμνήσεις, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία τους, που πλήρωσαν ακριβά, για να καλλιεργήσουν την ελπίδα και τη δέσμευση για ειρήνη. Μας βοηθούν να περιγράψουμε το ακατανόητο, να σκεφτούμε το αδιανόητο και, κατά κάποιον τρόπο, να κατανοήσουμε τον αδιανόητο πόνο και τα βάσανα που προκαλούν τα πυρηνικά όπλα».

Η επιτροπή τόνισε ότι φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τότε που δύο αμερικανικές ατομικές βόμβες σκότωσαν περίπου 120.000 κατοίκους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, με αντίστοιχο αριθμό να πεθαίνει αργότερα από εγκαύματα και τραύματα λόγω ακτινοβολίας. «Οι μοίρες εκείνων που επέζησαν από τις κολάσεις της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, γνωστών και ως Χιμπακούσα, παρέμειναν για πολύ καιρό κρυφές και παραμελημένες», ανέφερε η επιτροπή.

Η επιτροπή σημείωσε ότι το βραβείο αναγνωρίζει ένα ενθαρρυντικό γεγονός: «Κανένα πυρηνικό όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε πόλεμο εδώ και σχεδόν 80 χρόνια. Οι εξαιρετικές προσπάθειες της Nihon Hidankyo και άλλων εκπροσώπων των Χιμπακούσα συνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργία του “ταμπού” ενάντια στη χρήση πυρηνικών όπλων».

Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία της ότι σήμερα το ταμπού αυτό δέχεται πιέσεις. Οι πυρηνικές δυνάμεις εκσυγχρονίζουν και αναβαθμίζουν τα οπλοστάσιά τους, νέες χώρες φαίνεται να προετοιμάζονται για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, και γίνονται απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων σε συνεχιζόμενες συγκρούσεις.

«Αυτή τη στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας, αξίζει να θυμηθούμε τι είναι τα πυρηνικά όπλα: τα πιο καταστροφικά όπλα που έχει δει ποτέ ο κόσμος», πρόσθεσε η επιτροπή.

«Μια μέρα, οι Χιμπακούσα (οι επιζώντες των πυρηνικών βομβαρδισμών) δεν θα είναι πλέον ανάμεσά μας ως μάρτυρες της ιστορίας. Όμως, με μια ισχυρή κουλτούρα μνήμης και συνεχιζόμενη δέσμευση, νέες γενιές στην Ιαπωνία συνεχίζουν να μεταφέρουν την εμπειρία και το μήνυμα των μαρτύρων. Εμπνέουν και εκπαιδεύουν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουν στη διατήρηση του ταμπού των πυρηνικών – μια προϋπόθεση για ένα ειρηνικό μέλλον για την ανθρωπότητα» πρόσθεσε.

Οι Χιμπακούσα, που σημαίνει «άνθρωποι που έχουν επηρεαστεί από τη βόμβα» αριθμούσαν περίπου 136.700 το 2020.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα