Η Γερμανία πηγαίνει στη Χάγη την Ιταλία για τις αποζημιώσεις από τις θηριωδίες των ναζί

Η Γερμανία πηγαίνει στη Χάγη την Ιταλία για τις αποζημιώσεις από τις θηριωδίες των ναζί
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης 2022 Mike Corder/AP

Να σταματήσει την δημοπράτηση γερμανικών κτιρίων στη Ρώμη προκειμένου να πληρωθούν αποζημιώσεις για εγκλήματα των ναζί, ζητά η Γερμανία από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η Γερμανία κατέθεσε αγωγή κατά της Ιταλίας στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ για απόπειρες εντός της Ιταλίας να διεκδικηθεί αποζημίωση για εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής εποχής.

Στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), η Γερμανία υποστηρίζει ότι η Ιταλία συνεχίζει να επιτρέπει τη διενέργεια δικών στα δικαστήρια της παρά την απόφαση του 2012 ότι τέτοιες αξιώσεις είναι απαράδεκτες. Λέει ότι, από εκείνη την απόφαση, πάνω από 25 νέες υποθέσεις έχουν κατατεθεί στην Ιταλία.

Σε ορισμένες από αυτές, τα δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι η Γερμανία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση.

Το Βερολίνο ισχυρίζεται ότι υποβάλλει την καταγγελία τώρα λόγω δύο υποθέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, κατά τις οποίες ενδέχεται να κατασχεθούν ακίνητα στη Ρώμη που ανήκουν στο γερμανικό κράτος για την πληρωμή αποζημίωσης.

Ένα δικαστήριο στην Ιταλία λέει ότι θα αποφασίσει έως τις 25 Μαΐου εάν θα εξαναγκάσει την πώληση ορισμένων κτιρίων, μερικά από τα οποία στεγάζουν γερμανικά πολιτιστικά, ιστορικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η διαμάχη χρονολογείται από το 2008, όταν το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας αποφάσισε ότι η Γερμανία έπρεπε να πληρώσει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ σε συγγενείς εννέα ατόμων που ήταν μεταξύ των 203 που σκοτώθηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις στην Τοσκάνη το 1944.

Η Γερμανία υποστηρίζει ότι έχει ήδη πληρώσει δισεκατομμύρια ευρώ σε χώρες που επλήγησαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τη λήξη της σύγκρουσης το 1945.

Στην προσφυγή της αναφέρεται σε ένα μέρος της απόφασης του 2012 που λέει ότι, επιτρέποντας τις αξιώσεις στα δικαστήρια της, η Ιταλία έχει «παραβιάσει την υποχρέωσή της να σεβαστεί την ασυλία που απολαμβάνει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας βάσει του διεθνούς δικαίου».

Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εκδώσει αποφάσεις το ICJ, αλλά η Γερμανία ζήτησε από το δικαστήριο να λάβει μέτρα για να μην βγάλει η Ιταλία σε πλειστηριασμό οποιοδήποτε ακίνητο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα