Η Γη έκανε νέο ρεκόρ γρηγορότερης περιστροφής

Η Γη έκανε νέο ρεκόρ γρηγορότερης περιστροφής
Ο πλανήτης Γη. Getty Images/iStockphoto

Η τάση της Γης να περιφέρεται πιο γρήγορα γύρω από τον άξονα της είναι δεδομένη. "Ενδέχεται να σημαίνει πως ξεκινά τώρα μια φάση 50 χρόνων με μικρότερης διάρκειας ημέρες”.

Τα τελευταία χρόνια η Γη έχει αυξήσει την ταχύτητα της περιστροφής της γύρω από τον άξονα της, διαδικασία που γίνεται μια φορά κάθε 24 ώρες ως προς τον Ήλιο

Το 2020 κατεγράφη o μικρότερος σε διάρκεια μήνας που έχει μετρηθεί ποτέ -με τις μετρήσεις να ξεκίνησαν το 1960. Εκείνο το έτος και για την ακρίβεια, στις 19 Ιουλίου ‘σημειώθηκε’ και η πιο μικρή ημέρα όλων των εποχών: ήταν 1.47 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη του 24ωρου.

Στις 29 Ιουλίου του 2022 σημειώθηκε νέο ρεκόρ μικρότερης ημέρας, με την περιστροφή να ολοκληρώνεται κατά 1.59 χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο γρήγορα από τις 24 ώρες.

Γιατί είναι πρόβλημα η πιο γρήγορη περιστροφή

Το 2021 η περιστροφή έγινε πιο γρήγορη, χωρίς όμως, να σημειωθούν νέες καλύτερες επιδόσεις, με το Interesting Engineering (ομάδα δημοσιογράφων, βιντεογράφων και δημιουργών που συνεργάζονται για να βοηθήσουν τον κόσμο να κατανοήσει καλύτερα την τέχνη και την επιστήμη της μηχανικής) υποστήριξε ότι δεν αποκλείεται να ξεκινά αυτήν την στιγμή μια φάση 50 χρόνων, με μικρότερες ημέρες.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει σε εξέταση που έχει γίνει σε βάθος χρόνου, πως ο πλανήτης μας έχει την τάση να ‘ρίχνει’ την ταχύτητα της περιστροφής. Κάθε αιώνα η Γη χρειάζεται λίγα περισσότερα χιλιοστά του δευτερολέπτου για να ολοκληρώσει μια περιστροφή.

Οι λόγοι παραμένουν άγνωστοι, με τους ερευνητές να υποψιάζονται ότι μπορεί να οφείλεται σε διεργασίες που γίνονται στα εσωτερικά ή εξωτερικά στρώματα του πυρήνα, στους ωκεανούς, στις παλίρροιες ή ακόμα και στην κλιματική αλλαγή.

Κάποιοι επιστήμονες έχουν προτείνει πως οι μικρότερες ημέρες θα μπορούσαν να σχετίζονται με την “ταλάντωση Τσάντλερ” (μια μικρή απόκλιση στον άξονα της περιστροφής της Γης). Γεγονός που είναι παρόμοιο με το τρέμουλο που βλέπει κανείς, όταν περιστρεφόμενη κορυφή αρχίζει να αποκτά δυναμική ή να επιβραδύνει. Οι επιστήμονες Leonid Zotov, Christian Bizouard και Nikolay Sidorenkov θα παρουσιάσουν στο ετήσιο συνέδριο της Asia Oceania Geosciences Society, που είναι σε εξέλιξη.

Τι θα γίνει αν συνεχιστεί η επιτάχυνση

Σύμφωνα με το Independent εάν η Γη συνεχίζει να περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της με αυξανόμενο ρυθμό, η συνθήκη θα μπορούσε να οδηγήσει στην εισαγωγή αρνητικού άλματος δευτερολέπτου, ώστε να διατηρηθεί ο ρυθμός που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο.

Σημείωση: το εμβόλιμο δευτερόλεπτο (leap second) είναι η ρύθμιση προσθήκης ενός δευτερολέπτου που πραγματοποιείται κατά περίπτωση στην πολιτική ώρα, με βάση τη Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (Universal Time Coordinated -UTC). Δηλαδή το πρωταρχικό πρότυπο ώρας με το οποίο ρυθμίζει τα ρολόγια και την ώρα όλος ο κόσμος), ώστε να την κρατά κοντά στον μέσο ηλιακό χρόνο του Greenwich.

Η προσθήκη αρνητικού άλματος δευτερολέπτου θα μπορούσε να ‘μπερδέψει’ τα smartphone, τους υπολογιστές και τα συστήματα επικοινωνιών.

Blog που δημοσιεύτηκε στο Meta στις 25/7 του 2022, επισήμανε ότι το άλμα δευτερόλεπτο “ωφελεί πρωτίστως τους επιστήμονες και τους αστρονόμους, ωστόσο πρόκειται για επικίνδυνη πρακτική που κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Προτείνουμε πως ήλθε η ώρα να παρουσιάσουμε νέες τεχνολογίες, που θα αντικαταστήσουν αυτήν την πρακτική”.

Αυτό συμβαίνει γιατί το ρολόι πηγαίνει από το 23.59:59 στο 23.59:60, πριν δείξει το 00.00:00. “Επομένως, αυτό το χρονικό άλμα μπορεί να καταστρέψει προγράμματα και δεδομένα που αφορούν χρονικές σημάνσεις κατά την αποθήκευση δεδομένων”.

Με την προσθήκη αρνητικού άλματος δευτερολέπτου το ρολόι θα πάει από το 23.59:58 στο 00.00:00 “και αυτό θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες” σε λογισμικά που βασίζονται σε χρονόμετρα και χρονοπρογραμματιστές.

Για να λυθεί ωστόσο, το πρόβλημα που παρατηρείται τώρα, οι διεθνείς χρονομέτρες (βλ. τα ατομικά ρολόγια -διάταξη μέτρησης χρόνου που προσφέρει την υψηλότερη διαθέσιμη ακρίβεια μέτρησης και χρησιμοποιείται ως πρότυπο με το οποίο ρυθμίζεται ο Διεθνής ατομικός χρόνος και όλα τα άλλα ρολόγια) δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε αυτήν την προσθήκη.

Για την ιστορία, η Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (Universal Time Coordinated -UTC) έχει αλλάξει με προσθήκη άλματος δευτερολέπτου 27 φορές, από το 1972 όταν παρουσιάστηκε το concept.

Οι μηχανικοί της Meta σημείωσαν πως “υποστηρίζουμε τις ενέργειες που κάνει μια μεγαλύτερη κοινότητα, για να σταματήσει η μελλοντική εισαγωγή αλμάτων δευτερολέπτου και να μείνει το υπάρχον επίπεδο των 27, κάτι που πιστεύουμε πως θα είναι αρκετό για την επόμενη χιλιετία”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα