Η Google “κόβει” τις ειδήσεις στον Καναδά μετά από νόμο που της επιβάλει να πληρώνει τους εκδότες
Ο νόμος για τις διαδικτυακές ειδήσεις, ο οποίος ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στον Καναδά ορίζει ότι ο τεχνολογικός γίγαντας πρέπει να διαπραγματεύεται συμφωνίες με τους εκδότες για το περιεχόμενό τους και να πληρώνει για αυτό.
- 30 Ιουνίου 2023 11:23
Η Google ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει την απειλή της να αφαιρέσει τους συνδέσμους ειδήσεων από τα αποτελέσματα αναζήτησης καθώς επίσης και άλλα προϊόντα της στον Καναδά μόλις τεθεί σε ισχύ ο νόμος που απαιτεί από τις εταιρείες τεχνολογίας να διαπραγματεύονται συμφωνίες προκειμένου να πληρώνουν τους εκδότες ειδήσεων για το περιεχόμενό τους.
Η Google ένωσε λοιπόν τη φωνή της με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook, την Meta Platforms Inc, που ανακοίνωσε το τέλος της πρόσβασης στις ειδήσεις για τους Καναδούς χρήστες των πλατφορμών τους μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου C-18, ή αλλιώς του νόμου για τις διαδικτυακές ειδήσεις, την περασμένη εβδομάδα, όπως σημειώνει ο Guardian. Η κίνηση αυτή είναι απλώς η τελευταία εξέλιξη στην πολυετή διαμάχη μεταξύ τεχνολογικών πλατφορμών και εκδοτών σε όλο τον κόσμο για το αν και πώς θα μοιράζονται τα διαφημιστικά έσοδα από την ενασχόληση με τα ειδησεογραφικά άρθρα.
Η νομοθεσία ήρθε μετά από καταγγελίες της βιομηχανίας των μέσων ενημέρωσης του Καναδά, η οποία επιθυμεί αυστηρότερη ρύθμιση των τεχνολογικών εταιρειών για να τις αποτρέψει από το να εκτοπίσουν τις επιχειρήσεις ειδήσεων από την online διαφημιστική αγορά.
“Ενημερώσαμε τώρα την κυβέρνηση ότι όταν ο νόμος τεθεί σε ισχύ, δυστυχώς θα πρέπει να αφαιρέσουμε τους συνδέσμους προς τις καναδικές ειδήσεις από τα προϊόντα μας Search, News και Discover στον Καναδά“, ανέφερε η Google σε ένα blogpost.
“Δεν παίρνουμε αυτή την απόφαση ή τις επιπτώσεις της ελαφρά τη καρδία και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να είμαστε διαφανείς με τους καναδικούς εκδότες και τους χρήστες μας όσο το δυνατόν νωρίτερα”, ανέφερε.
Η Google έχει υποστηρίξει ότι ο λεγόμενος “φόρος συνδέσμων” θα “έσπαγε” τον ιστό, καθώς θα έβαζε μια τιμή στους συνδέσμους αντί να επιτρέπει στις εταιρείες να μοιράζονται συνδέσμους χωρίς να επιβαρύνονται με κόστος. Η εταιρεία δοκίμασε προηγουμένως τον περιορισμό του ειδησεογραφικού περιεχομένου σε λιγότερο από το 4% των Καναδών χρηστών για να αξιολογήσει “πιθανές αντιδράσεις” στις αρχές του έτους.
Ο νόμος περιγράφει κανόνες που θα αναγκάσουν πλατφόρμες όπως το Facebook και η Google να διαπραγματεύονται εμπορικές συμφωνίες και να πληρώνουν τους εκδότες ειδήσεων για το περιεχόμενό τους.
Τριντό: Ισχυρές πιέσεις των εταιριών τεχνολογίας για να αποφύγουν να πληρώσουν για τις ειδήσεις
Ο Τζάστιν Τριντό, ο πρωθυπουργός του Καναδά, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι εταιρείες χρησιμοποιούν τακτικές ισχυρής πίεσης για να αποφύγουν να πληρώσουν για τις ειδήσεις. “Το γεγονός ότι αυτοί οι γίγαντες του διαδικτύου προτιμούν να κόψουν την πρόσβαση των Καναδών στις τοπικές ειδήσεις από το να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους είναι ένα πραγματικό πρόβλημα και τώρα καταφεύγουν σε τακτικές εκφοβισμού για να προσπαθήσουν να πετύχουν το δικό τους – δεν πρόκειται να πετύχει”, δήλωσε ο Τρουντό στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτό το μήνα.
Το βήμα αυτό είναι παρόμοιο με έναν πρωτοποριακό νόμο που ψηφίστηκε στην Αυστραλία το 2021, σε απάντηση του οποίου η Google και η Meta απείλησαν επίσης να αποσυρθούν. Αν και η Meta έκλεισε για λίγο την πρόσβαση στις ροές ειδήσεων μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, οι εταιρείες έκλεισαν τελικά συμφωνίες με τους εκδότες μετά την τροποποίησή του.
Παράλληλες προσπάθειες για την επιβολή “τέλους χρήσης δημοσιογραφίας” σε τεχνολογικές πλατφόρμες όπως η Meta και η Google βρίσκονται σε εξέλιξη στην Καλιφόρνια. Το νομοσχέδιο, που εισήχθη από το μέλος της πολιτειακής συνέλευσης Μπάφι Γουίκς, θα παρείχε αυτό που οι υποστηρικτές του περιγράφουν ως “σανίδα σωτηρίας” για τους τοπικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, απαιτώντας από τις εταιρείες τεχνολογίας να μοιράζονται μερίδια των διαφημιστικών εσόδων που αποκομίζουν από την κοινοποίηση ειδησεογραφικών άρθρων με τους εκδότες. Η Meta έχει απειλήσει παρομοίως να αποσύρει τυχόν συνδέσμους ειδήσεων από το Facebook και το Instagram, εάν η νομοθεσία προχωρήσει. Ο εκπρόσωπος της Meta, Andy Stone, έγραψε στο Twitter ότι το νομοσχέδιο θα ανάγκαζε την εταιρεία να πληρώσει σε ένα “ταμείο ρουσφετιών που ωφελεί κυρίως μεγάλες, εκτός πολιτείας εταιρείες μέσων ενημέρωσης με το πρόσχημα της ενίσχυσης των εκδοτών της Καλιφόρνιας”.
Οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας δήλωσαν ότι οι καναδικές προτάσεις είναι μη βιώσιμες για τις επιχειρήσεις τους. Η Google έχει υποστηρίξει ότι ο νόμος του Καναδά είναι ευρύτερος από εκείνους της Αυστραλίας και της Ευρώπης, λέγοντας ότι βάζει μια τιμή στους συνδέσμους ειδησεογραφικών ιστοριών που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης και μπορεί να εφαρμοστεί σε καταστήματα που δεν παράγουν ειδήσεις.
Η Google είχε προτείνει να αναθεωρηθεί το νομοσχέδιο έτσι ώστε να αποτελεί βάση για την πληρωμή η προβολή ειδησεογραφικού περιεχομένου και όχι συνδέσμων και να διευκρινιστεί ότι μόνο οι επιχειρήσεις που παράγουν ειδήσεις και τηρούν τα δημοσιογραφικά πρότυπα είναι επιλέξιμες.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις