Η Helin Bolek πέθανε για την ελευθερία: Ποιο είναι το συγκρότημα που εξόργισε τον Ερντογάν
Το Grup Yorum αποχαιρετά την αγωνίστρια τραγουδίστριά του που πέθανε μετά από 288 ημέρες απεργίας πείνας - Η συγκλονιστική συναυλία στην Πόλη και η εμφάνιση στην Αθήνα.
- 04 Απριλίου 2020 08:36
Σε ηλικία 28 ετών πέθανε η τραγουδίστρια Helin Bolek, μετά από απεργία πείνας 288 ημερών αγωνιζόμενη κατά του Ερντογάν.
Η Helin μαζί με το επίσης μέλος του ακτιβιστικού συγκροτήματος Grup Yorum, Ibrahim Gokcek, είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις διώξεις των τουρκικών αρχών και τις φυλακίσεις μελών του συγκροτήματος, καθώς και για την καταστροφή του πνευματικού τους κέντρου.
Άλλωστε, από το 1985 όταν και ιδρύθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, οι Grup Yorum είχαν μπει πολλές φορές στο στόχαστρο των αρχών εξ αιτίας του ελευθεριακού-επαναστατικού τους στίχου.
Τα μέλη της φολκ μπάντας έχουν χαρακτηριστεί συνεργάτες της οργάνωσης DHKP-C και έχουν μπει στην περίφημη “λίστα υποστηρικτών τρομοκρατίας” του Ερντογάν. Το συγκρότημα αρνείται τον συσχετισμό με την οργάνωση και τις κατηγορίες.
Τα τελευταία δύο χρόνια, πάνω από 30 μέλη του Grup Yorum έχουν συλληφθεί, ενώ έχουν απαγορευτεί οι συναυλίες τους. Τον προηγούμενο μήνα, δυνάμεις της αστυνομίας είχαν εισβάλλει στο σπίτι των Gokcek και Bolek στην Κωνσταντινούπολη και τους συνέλαβαν προκειμένου να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο για να υποβληθούν σε αναγκαστική βίαιη σίτιση.
Ο Ibrahim Gökçek συνεχίζει την απεργία πείνας μαζί με ακόμη δύο φυλακισμένα μέλη της μπάντας. Παρακάτω, το γκρουπ ερμηνεύει το Bella Ciaο το 2010, μπροστά σε ένα κοινό 55.000 ανθρώπων στην Κωνσταντινούπολη.
Οι καλλιτέχνες και αγωνιστές του συγκροτήματος Grup Yorum έχουν δώσει συναυλίες και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες σε φεστιβάλ.
Ο θάνατος της Helin Bolek έχει προκαλέσει οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλά μηνύματα να έρχονται και από τη χώρα μας. Μήνυμα για τον θάνατό της έστειλε και η βουλευτής του HDP, Leyla Güven, που είχε πρωτοστατήσει και η ίδια σε απεργία πείνας Κούρδων πολιτικών κρατούμενων την περασμένη χρονιά. Το HDP καταδίκασε συνολικά την πολιτική του AKP για “αδιαφορία απέναντι στην ανθρώπινη ζωή”, ενώ ζήτησε αποφυλάκιση των Ibrahim Gokcek και Mustafa Kocak.
Όπως έγραψαν υποστηρικτές του γκρουπ στα social media, το συγκρότημα αποτελεί ένα θρύλο και βασικό εκφραστή της αντίστασης στην Τουρκία εδώ και τρεις δεκαετίες.
Στο μήνυμά τους με τον οποίο ανακοίνωσαν τον θάνατο της Bolek, οι Grup Yorum ανέφεραν μεταξύ άλλων πως ήταν οι πρώτοι που ηχογράφησαν τραγούδια στην κούρδικη γλώσσα και υπέστησαν μεγάλες διώξεις γι’ αυτό. “Το μόνο που ήθελε η Helin ήταν να τραγουδά ελεύθερη. Ο φασισμός του AKP ευθύνεται για τον θάνατό της”, σημειώνουν.
Αναφέρουν πως πάντοτε έκαναν πολιτικό τραγούδι για τους αγώνες ενάντια στο φασισμό. “Στην 25η επέτειο του συγκροτήματος, κάναμε συναυλία στην Κωνσταντινούπολη με 55 χιλιάδες κόσμο, αριθμό ρεκόρ για συναυλία με εισιτήριο” γράφουν, ενώ αναφέρουν πως ο κόσμος που τους παρακολουθούσε τα τελευταία χρόνια, αυξανόταν σταδιακά, κάτι που προφανώς δεν άρεσε την τουρκική κυβέρηση. Παράλληλα, έκαναν περιοδεία στην Ευρώπη, ενώ τα live τους απαγορεύτηκαν στη Γερμανία. “Δε μας σταμάτησαν ποτέ οι απειλές”, καταλήγουν οι ίδιοι.
Συνολικά το συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει 23 άλμπουμ και μία ταινία. Από το 2012 και μετά έχουν δώσει δεκάδες δωρεάν συναυλίες, έχοντας συγκεντρώσει κοινό μέχρι 250.000 άτομα. Στο εξώφυλλο του δίσκου τους “İlle Kavga” του 2017, (σημαίνει μάχη κόντρα σε όλες τις δυσκολίες), απεικονίζονται μουσικά όργανα που έχει καταστρέψει η τουρκική αστυνομία.