Η Ιαπωνία αποφάσισε πως ήλθε η ώρα να προστατέψει τα παιδιά από τη σεξουαλική κακοποίηση
H μεγάλη αύξηση των καταγγελιών για εξαναγκαστικές συνευρέσεις και σεξουαλικές επιθέσεις στην Ιαπωνία, ώθησαν τους νομοθέτες να 'πειράξουν' νόμο του 1907, σχετικό με την ηλικία συναίνεσης και το πώς αποδεικνύεται ένας βιασμός.
- 21 Φεβρουαρίου 2023 15:01
Ο αριθμός των σεξουαλικών αδικημάτων στην Ιαπωνία έχει εκτοξευθεί σε βαθμό που οι νομοθέτες αποφάσισαν να ακουμπήσουν νόμο που έμενε ίδιος και απαράλλακτος από το 1907.
Μετά τις 1.656 καταγγελίες για ‘εξαναγκαστική συνεύρεση‘ (+19.3% από το 2021) και τις 4.708 υποθέσεις για ‘σεξουαλικές επιθέσεις‘ που περιλάμβαναν βία ή απειλές (+9.9%), προτάθηκε η αλλαγή της ηλικίας συναίνεσης από τα 13 στα 16 χρόνια -εφόσον οι παρτενέρ έχουν μεταξύ τους πέντε χρόνια διαφορά.
Το 2022 άλλαξε η ηλικία γάμου, που πριν 124 χρόνια είχε προσδιοριστεί στα 15 για τις γυναίκες και τα 17 για τους άνδρες. Πέρυσι έγινε 18 για όλους.
Αν ‘περάσουν’ οι προτάσεις που έκανε επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης (θα κατατεθούν σύντομα στο Κοινοβούλιο), οι Ιάπωνες θα αποχωρήσουν από την πρώτη θέση με το χαμηλότερο όριο στη λίστα με τις αναπτυγμένες χώρες. Θα τοποθετηθεί εκεί η Γερμανία των 14 χρόνων ως ηλικία συναίνεσης, εφόσον οι εραστές είναι αμφότεροι ανήλικοι.
Της παγκόσμιας λίστας ηγούνται η Αγκόλα και οι Φιλιππίνες των 12 χρόνων, με τη Νιγηρία να διατηρεί τα 13 χρόνια.
Οι Ιάπωνες μπερδεύονται μόνοι τους
Η Ιαπωνία θεωρεί ως ενήλικες τους κατοίκους της όταν ‘κλείνουν’ τα 20 χρόνια.
Παρ’ όλα αυτά, το 1907, οπότε θεσπίστηκε ο Ποινικός Κώδικας, αναφέρθηκε ως ηλικία συναίνεσης τα 13 χρόνια. Τότε το προσδόκιμο ζωής των γυναικών ήταν τα 44 χρόνια και η νόμιμη ηλικία γάμου τα 15.
Όλα αυτά δεν ισχύουν πια. Παρ’ όλα αυτά, ο νόμος άντεξε για 116 χρόνια.
Οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα με άτομο κάτω από αυτήν την ηλικία θεωρούνταν βιασμός, με τις ποινές να φτάνουν έως τα 20 χρόνια φυλάκισης.
Την ίδια ώρα, ο Νόμος για την Ευημερία των Παιδιών που πέρασε το 1947 απαγορεύει -ως πορνεία- οποιαδήποτε πράξη με παιδιά, που ορίζεται ως “οποιοδήποτε άτομο κάτω των 18 χρόνων”.
Παράλληλα (πάντα στην ίδια χώρα,) στους Νόμους Άσεμνων Πράξεων Ανηλίκων -που υπερισχύουν του Ποινικού Κώδικα- κάποιοι ορίζουν ως παράνομη τη δραστηριότητα με άτομα κάτω των 15 χρόνων. Άλλοι κάτω των 18 χρόνων, ενώ ορισμένοι κρίνουν ως παράνομη ακόμα και την αγκαλιά με ανήλικο. Διαφορετικές είναι και οι ποινές.
Οι Αστικοί Κώδικες εν τω μεταξύ (ναι, είμαστε πάντα στην Ιαπωνία), προσεγγίζουν την ηλικία συναίνεσης ανάλογα με το επίπεδο κάθε περιφέρειας και ενίοτε των δήμων μέσα στην περιφέρεια.
Μπερδευτήκατε;
Σκεφτείτε τι παθαίνουν με όλα αυτά οι ίδιοι οι Ιάπωνες, που επιπροσθέτως ενημερώνονται τακτικά για την αθώωση σεξουαλικών κακοποιών.
Πατέρας αθωώθηκε για επανειλλημένους βιασμούς της κόρης του
Ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας είχε ξεσπάσει το Μάρτιο του 2019, όταν αθωώθηκε ένας άνδρας, ο οποίος είχε βιάσει επανειλημμένα την έφηβη κόρη του. Ήταν η τέταρτη σχετική αθώωση μέσα στον ίδιο μήνα, με το λαό να απαιτεί αλλαγή του νόμου.
Για να τεθεί εν τω μεταξύ, θέμα βιασμού πρέπει να πληρούνται δυο προϋποθέσεις: α) το θύμα δεν πρέπει να έχει συναινέσει και β) πρέπει να υπάρχει απόδειξη ότι το θύμα δεν μπόρεσε να αντισταθεί, λόγω σωματικής βίας ή απειλών.
Ο, ας πούμε, πατέρας αθωώθηκε γιατί οι δικαστές έκριναν πως η κόρη του μπορούσε να αντισταθεί -μολονότι αποδείχθηκε ότι την απειλούσε πως θα την σκοτώσει, αν αποκάλυπτε τα αίσχη του. Μετά τις διαδηλώσεις, ο άνδρας αυτός καταδικάστηκε από ανώτερο δικαστήριο σε 10 χρόνια φυλάκισης.
Τώρα επιτροπή που συγκρότησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προτείνει ως ηλικία συναίνεσης αυτή των 16 χρόνων.
Επίσης, στις ‘προϋποθέσεις’ τεκμηρίωσης σεξουαλικές επίθεσης προστέθηκε πως στις απειλές και τη σωματική βία του δράστη που πρέπει να αποδείξει το θύμα, θα προστεθούν και η μέθη, η χρήση ναρκωτικών, η αιφνιδιαστική επίθεση και η χρήση ψυχολογικού ελέγχου.
Η Human Rights Now χαιρέτισε την αλλαγή ως ένα βήμα προς τα εμπρός, τονίζοντας ωστόσο, πως εξακολουθεί να μην πληροί τα διεθνή πρότυπα της νομοθεσίας για τον βιασμό.
Αυτό θα γίνει εάν επαναπροσδιοριστεί το έγκλημα του βιασμού ως “κάθε μη συναινετική σεξουαλική επαφή”.
Η επιτροπή των αλλαγών πρότεινε και νέα αδικήματα που δεν υπήρχαν έως τώρα στον Ποινικό Κώδικα. Είναι αυτό της πράξης της κρυφής βιντεοσκόπησης κάποιου για σεξουαλικούς σκοπούς και εκείνο της παράτασης της παραγραφής για βιασμό από 10 σε 15 χρόνια “ώστε να δοθεί στους επιζώντες περισσότερος χρόνος να εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να καταγγείλουν αυτό που τους συνέβη”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις