Η ηλικία δεν είναι το μόνο πρόβλημα του Μπάιντεν

Διαβάζεται σε 7'
Joe Biden
Joe Biden AP Photo Jacquelyn Martin

Η συζήτηση για το αν θα πρέπει να παραμείνει ο Μπάιντεν στη διεκδίκηση του προεδρικού θώκου συνεχίζεται, την ώρα που ο Τραμπ “ποντάρει” πάνω στη φθορά του.

Καθώς η συζήτηση για το αν ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει ή όχι να παραμείνει στην κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ συνεχίζεται, οι αναλύσεις επικεντρώνονται γύρω από την ηλικία του αλλά όχι μόνο. Όπως αναφέρει το The Atlantic σε ανάλυσή του, το “στρατόπεδο” Keep Joe των στενών συνεργατών και επικοινωνιολόγων του υποστηρίζει ότι με νεότερες δημόσιες εμφανίσεις του ο νυν πρόεδρος μπορεί να αντιστρέψει την προβληματική εικόνα που παρουσίασε στο πρόσφατο debate, και να αποδείξει πως ακόμη είναι “μάχιμος” για τη δουλειά και το debate ήταν απλώς μια παρέκκλιση.

Από την άλλη, η ομάδα της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις υποστηρίζει πως ο Μπάιντεν πρέπει να κάνει πίσω “εδώ και τώρα” και να παραδώσει την υποψηφιότητά του και το χρίσμα με άμεσο τρόπο στην αντιπρόεδρο, η οποία συγκλίνει μαζί του στις πολιτικές θέσεις σε μεγάλο βαθμό.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με το Atlantic, είναι πως οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν φαίνεται να θέλουν μια νεότερη εκδοχή του Μπάιντεν, επειδή το πρόβλημα είναι δηλαδή η ηλικία. Αντιθέτως, οι περισσότεροι εκτιμούν πως η διακυβέρνησή του ως τώρα ήταν εν γένει προβληματική και εν πολλοίς αποτυχημένη. Κοινώς, και η Χάρις είναι ταυτισμένη με την τρέχουσα διακυβέρνηση που δεν έχει “γοητεύσει” την κοινή γνώμη με τις πρακτικές της, ιδίως στο οικονομικό πεδίο.

Βασικό πρόβλημα η οικονομία

Ακόμη και οι Δημοκρατικοί που θέλουν να δουν τον Μπάιντεν να εγκαταλείπει την “κούρσα” και να βρεθεί αντικαταστάτης μέσα από τις διεργασίες του κόμματος, συμφωνούν πως ο Μπάιντεν υπήρξε αναποτελεσματικός ως πρόεδρος και πως αυτό δεν έχει να κάνει με την προχωρημένη του ηλικία. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό αποδοχής του προέδρου των ΗΠΑ φτάνει στο ισχνό 37%. Σχεδόν έξι στους 10 ψηφοφόρους λένε ότι οι πολιτικές του Μπάιντεν έχουν φέρει τη χώρα σε χειρότερη κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου του 1/5 των ψηφοφόρων που τον στήριξαν το 2020, και η πλειοψηφία συμφωνεί πως η κυβέρνησή του χειρίστηκε τα βασικά θέματα με λάθος τρόπο: Τον πληθωρισμό, τη μετανάστευση, και την εξωτερική πολιτική. Οι Αμερικάνοι αισθάνονται επίσης πιο ανασφαλείς για την οικονομία της χώρας τους σε σχέση με πριν από 15 χρόνια, από τον Ιούνιο του 2009 όταν και η οικονομία ήταν σε ύφεση και η ανεργία στο 9,5%. Ακόμη, οι προσπάθειες της διοίκησης των ΗΠΑ να διαχειριστεί τις οικονομικές “επιτυχίες” στη μετά-covid εποχή έχουν πέσει “έξω” στο επικοινωνιακό επίπεδο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos στην ερώτηση “ποιος από τους δύο υποψηφίους έχει καλύτερη προσέγγιση για την οικονομία” που είναι και η πρώτη ανησυχία των ερωτηθέντων, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι επέλεξαν τον Τραμπ με 43% έναντι 37% του Μπάιντεν. Η αύξηση των τιμών έχει πλήξει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων, αν και ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας είναι κάτω από 4% εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Παρόλα αυτά, όπως είπαμε, το επιτελείο Μπάιντεν δεν έχει χειριστεί αποτελεσματικά τα δεδομένα στο επίπεδο της εξωστρέφειας, την ώρα που τα fake news του Τραμπ, πληθαίνουν (ως συνήθως).

Στο μεταναστευτικό, ο Τραμπ κατέγραψε υψηλότερο σκορ: 44% έναντι 31%. Ωστόσο, ο Μπάιντεν διατηρεί προβάδισμα έναντι του Τραμπ όσον αφορά την αντιμετώπιση του πολιτικού εξτρεμισμού και των απειλών κατά της δημοκρατίας. Ακόμη, ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα 40% έναντι 29% για τον Τραμπ στην ερώτηση για την Υγεία.

Η Κάμαλα Χάρις
Η Κάμαλα Χάρις Associated Press

Πρακτικά, η απαισιοδοξία των ψηφοφόρων έχει να κάνει περισσότερο με τις μακροοικονομικές δυνάμεις – επιδόσεις, παρά με τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά των Τραμπ και Μπάιντεν που σχετίζονται με την ηλικία τους.

“Μετά από χρόνια ανόδου των τιμών και παγκόσμια αστάθεια, οι ψηφοφόροι σε όλο τον κόσμο εμφανίζονται πρόθυμοι για αλλαγή”, σχολιάζει το Atlantic. Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα του Μπάιντεν έχει ετοιμάσει μια σειρά από εμφανίσεις και περιοδείες του για να αναδείξει τη “σταθερότητα” των τελευταίων ετών έναντι των ακροβασιών του Τραμπ, το τι κατάφερε παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας αλλά και το ότι έχει σώας τας φρένας. Ο συνδυασμός των παραπάνω πιστεύουν πως ίσως “σώσει” την παρτίδα την τελευταία στιγμή.

Άλλωστε, και ο ίδιος ο Τραμπ δεν σηματοδοτεί από μόνος του κάποια ιδέα ουσιαστικής “αλλαγής”, μιας και μόνο άφθαρτος δεν είναι.

Ο δε Τραμπ επιτίθεται στον Μπάιντεν για τον πληθωρισμό, τη μετανάστευση και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα διεθνή θέματα, το μεσανατολικό και το ουκρανικό, αλλά και τις σχέσεις με την Κίνα. Με τη Χάρις υποψήφια, οι επιθέσεις του Τραμπ θα συνεχιστούν στην ίδια ακριβώς υφή, χωρίς βέβαια την “ηλικιακή” εξίσωση εντός των επιχειρημάτων του. Ήδη ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τη Χάρις ως “σκιώδη πρόεδρο” και έχει πει πως εκείνη ευθύνεται για την κατάσταση της χώρας.

Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ
Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ Associated Press

Σε περίπτωση που ανοίξει η κούρσα διαδοχής, τα φαβορί έναντι της Χάρις είναι ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ και η Κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, άνθρωποι που δεν έχουν ταυτιστεί με τον Μπάιντεν. Την περασμένη εβδομάδα ο Τζιμ Κλάιμπερν, πρώην στενός συνεργάτης του Μπάιντεν, διατύπωσε την ιδέα μιας “μίνι προκριματικής διαδικασίας”, ωστόσο οι υποστηρικτές της τρέχουσας κυβέρνησης θεωρούν πως δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο.

Τα “φάλτσα” του Μπάιντεν

Σημειώνεται πως ο ομογενής παρουσιαστής του “ABC” News Τζορτζ Στεφανόπουλος παραδέχτηκε την Τρίτη ότι “δεν πιστεύει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν μπορεί να υπηρετήσει μια δεύτερη θητεία”, λίγες ημέρες μετά τη διεξαγωγή συνέντευξής του με τον πρόεδρο. Ο Στεφανόπουλος τα είπε αυτά σε διερχόμενο πολίτη και κατεγράφη σε βίντεο που παρουσίασε το TMZ. Στη συνέχεια εξέφρασε τη “λύπη του” για την ειλικρινή απάντησή του. Το ABC News απάντησε πως “ο Τζορτζ εξέφρασε τη δική του θέση και όχι τη θέση του δικτύου μας”.

Υπολογίζεται ότι 8,5 εκατομμύρια Αμερικανοί παρακολούθησαν τουλάχιστον μέρος της 22λεπτης συνέντευξης του προέδρου στην εκπομπή του Στεφανόπουλου, η οποία προβλήθηκε ολόκληρη στις 5 Ιουλίου και αναμεταδόθηκε εκ νέου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Μπάιντεν απάντησε πως στο debate με τον Τραμπ ήταν “εξαντλημένος” και “άρρωστος” με ένα “άσχημο κρυολόγημα” – κάτι που για την ώρα δεν φαίνεται να “πείθει”.

Να αναφέρουμε τέλος πως οι κανόνες του κόμματος των Δημοκρατικών καθιστούν αδύνατη την αντικατάσταση των υποψηφίων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, πόσο μάλλον την ομαλή αντικατάστασή τους με κάποιον άλλο. Πρακτικά, για να φύγει ο Μπάιντεν πρέπει να το αποφασίσει ο ίδιος, ή να μην είναι σε θέση να το αποφασίσει λόγω υγείας. Το μόνο εύλογο σενάριο για τους Δημοκρατικούς θα ήταν να επιλέξει ο ίδιος Μπάιντεν να αποσυρθεί, πριν το Συνέδριο των Δημοκρατικών στα τέλη του Αυγούστου.

Ο ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος έθεσε μάλιστα το ζήτημα του γνωστικού τεστ που έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη ο Ντόναλντ Τραμπ, ρωτώντας τον πρόεδρο Μπάιντεν εάν θα ήταν έτοιμος να υποβληθεί σε τέτοιου είδους αξιολόγηση. Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε πως η άσκηση των καθηκόντων του ισοδυναμεί με γνωστικό τεστ, στο οποίο υποβάλλεται καθημερινά.

Το επόμενο debate ανάμεσα σε Μπάιντεν και Τραμπ είναι προγραμματισμένο για τις 10 Σεπτεμβρίου από το ABC News. Οι Μπάιντεν και Τραμπ συμφώνησαν μόνο για δύο debate οπότε δεν αναμένεται να υπάρξει και τρίτη αναμέτρηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα