Η Interpol ζητά τη βοήθεια του κοινού για 46 ανεξιχνίαστες δολοφονίες γυναικών

Διαβάζεται σε 5'
Interpol (φωτογραφία αρχείου)
Interpol (φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Laurent Cipriani, File

Την ταυτότητα 46 δολοφονημένων γυναικών επιχειρεί να εντοπίσει η Interpol μέσω της παγκόσμιας καμπάνιας Identify Me.

Δημόσια έκκληση για την εξιχνίαση 46 υποθέσεων απευθύνει στο παγκόσμιο κοινό η Interpol με την καμπάνια Identify Me. Στόχος της είναι η ταυτοποίηση 46 γυναικών, οι σοροί των οποίων βρέθηκαν σε έξι ευρωπαϊκές χώρες και πιστεύεται ότι έχουν δολοφονηθεί.

Πρόκειται για γυναίκες, ηλικίας από 15 έως 30 ετών, που έχασαν τη ζωή τους πριν δέκα, είκοσι, τριάντα ή ακόμα και πριν σαράντα χρόνια.

Παρά τις εκτεταμένες αστυνομικές έρευνες δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ. Ποιες ήταν, από που ήρθαν και γιατί βρέθηκαν στις χώρες, όπου πέθαναν, παραμένει άγνωστο μέχρι και σήμερα.

“Θέλουμε να δώσουμε απαντήσεις στις οικογένειές τους και να αποδώσουμε δικαιοσύνη στα θύματα”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Interpol, Γιούργκεν Στοκ, σε ανακοίνωση του την Τρίτη (8/10). “Ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια, από ανάμνηση μέχρι οποιαδήποτε πληροφορία, μπορεί να μας οδηγήσει στην αλήθεια” πρόσθεσε.

Το επίσημo βίντεο της καμπάνιας της Interpol, #IdentifyMe:

Σημειώνεται πως η τρέχουσα είναι η δεύτερη φάση της καμπάνιας “Identify Me” και περιλαμβάνει υποθέσεις από την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Λεπτομέρειες για κάθε μία από τις 46 γυναίκες βρίσκονται αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα της Interpol, μαζί με φωτογραφίες από αντικείμενα που πιθανόν θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ταυτοποίησή τους, καθώς και σκίτσα των προσώπων τους.

“Αυτές οι γυναίκες έχουν υποστεί μία διπλή κακοποίηση. Πρώτα με τον βίαιο θάνατό τους και μετά με την στέρηση της ταυτότητάς τους”, δήλωσε η Δρ Σούζαν Χίτσιν, συντονίστρια της μονάδας DNA της Interpol.

Χάρτης με τις ακριβείς τοποθεσίες όπου βρέθηκαν τα πτώματα των γυναικών:

Η έφηβη με τα κόκκινα παπούτσια και το “τριπλό αίνιγμα”

Ένα ζευγάρι κόκκινα παπούτσια, δύο κολιέ με χάντρες και ένα βρετανικό κέρμα των 10 πενών, είναι μερικά από τα ελάχιστα στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση μιας έφηβης, η οποία βρέθηκε δολοφονημένη στη δυτική Γαλλία, πριν από περισσότερο από 40 χρόνια.

Το πτώμα της εντοπίστηκε κάτω από φύλλα κοντά σε ένα χωριό με το όνομα Le Cellier το 1982, έχοντας μείνει εκεί για αρκετούς μήνες.

Μιλώντας στην περιοχή όπου βρέθηκε το πτώμα, που σήμερα είναι καλυμμένη με βάτα και καστανιές, ο ντετέκτιβ Φρανκ Ντάνερολ είπε πως το σώμα της έφηβης «πετάχτηκε σαν σκουπίδι». «Δεν υπήρξε καμία φροντίδα για αυτήν, ούτε πριν ούτε μετά τον θάνατό της», πρόσθεσε, μιλώντας στο BBC.

Το κέρμα των 10 πενών έκανε τους ερευνητές να πιστεύουν ότι ίσως ήταν Βρετανίδα ή ότι είχε ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν τη δολοφονία της. Ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να το βρήκε ή να της το έδωσαν. Παράλληλα, τα λείψανα της έφηβης δεν υπάρχουν πλέον, κάτι που δυσκολεύει το έργο των ερευνητών.

Ο συνταξιούχος ντετέκτιβ, Αλέν Μπριγιέ, που είχε αναλάβει την υπόθεση τότε, την περιγράφει ως «τριπλό αίνιγμα». «Το πιο περίεργο και απίστευτο ήταν ότι είχαμε κάποιον που είχε δολοφονηθεί, ήμασταν σίγουροι γι’ αυτό, αλλά ποτέ δεν καταφέραμε να μάθουμε ποια ήταν, από πού καταγόταν ή ποιος την σκότωσε», είπε.

Το BBC εντόπισε μια γυναίκα που θυμάται τον φόβο που προκάλεσε στο χωριό η ανακάλυψη του εν λόγω πτώματος. Όμως, καθώς το θύμα δεν ήταν από την περιοχή, οι περισσότεροι το ξέχασαν.

Νεκρή στους αμμόλοφους της Ολλανδίας

Μια άλλη υπόθεση που η Interpol ελπίζει ότι οι πολίτες θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην εξιχνίασή της, είναι μιας γυναίκας, το πτώμα της οποίας ανακαλύφθηκε στο Wassenaar της Ολλανδίας πριν από περίπου δύο δεκαετίες.

Αυτή ήταν και η πρώτη υπόθεση της Ολλανδής ερευνήτριας Sandra Baasbank. Θυμάται ότι είδε τη γυναίκα πεσμένη μπρούμυτα σε αμμόλοφους, χωρίς εμφανή σημάδια τραυματισμού ή πάλης.

Η ντετέκτιβ Baasbank δήλωσε ότι η γυναίκα φορούσε καφέ καρό κολάν και κόκκινα γυαλιστερά παπούτσια λουστρίνι – «κάτι ασυνήθιστο αν πηγαίνεις βόλτα στην παραλία». «Ήταν πολύ γυμνασμένη. Φορούσε κορδέλα στο κεφάλι, γυαλιά ηλίου και κασκόλ” πρόσθεσε.

Από την ιατροδικαστική ανάλυση διαπιστώθηκε ότι η γυναίκα γεννήθηκε στην Ανατολική Ευρώπη και πέρασε τα τελευταία 5 χρόνια της ζωής της στη Δυτική Ευρώπη. Ένα από τα κλειδιά που είχε μαζί της εντοπίστηκε στη Γερμανία.

Η υπόθεση που εξιχνιάστηκε μετά από 31 χρόνια

Η πρώτη επιτυχημένη εξιχνίαση υπόθεσης, απότοκο της εν λόγω εκστρατείας, ήταν εκείνη της Βρετανίδας Ρίτα Ρόμπερτς, η οποία βρέθηκε δολοφονημένη στο Βέλγιο και ταυτοποιήθηκε 31 χρόνια μετά, όταν η οικογένειά της αναγνώρισε το χαρακτηριστικό της τατουάζ σε ρεπορτάζ που προβλήθηκε από το BBC.

Η οικογένειά της καλεί τώρα το κοινό να βοηθήσει και να μοιραστεί με τις Αρχές με οποιαδήποτε πληροφορία, όσο ασήμαντη κι αν φαίνεται.

Όπως αναφέρει το BBC, η τελευταία επαφή που είχε η Ρίτα Ρόμπερτς με την οικογένειά της ήταν μέσω μιας καρτ ποστάλ τον Μάιο του 1992. Το πτώμα της βρέθηκε τον επόμενο μήνα.

Αναλυτικά όλες οι ανεξιχνίαστες υποθέσεις εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα