Η ισχύς του Ερντογάν μένει σταθερή, η πόλωση της Τουρκίας αυξάνεται
Η ανθεκτικότητα του Ερντογάν αποδείχθηκε ακόμη μια φορά με τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές. Οι επόμενες ημέρες ωστόσο για την Τουρκία, αποτελούν μυστήριο.
- 29 Μαΐου 2023 21:19
Ο Ερντογάν κατάφερε να βγει ακέραιος από τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση της σταδιοδρομίας του. Με ποσοστό 52,12% -έναντι 47,9% του Κιλιτσντάρογλου- κατοχύρωσε ακόμη μια πενταετία ως πρόεδρος της Τουρκίας και απέδειξε την ισχύ του, όχι τόσο σε εγχώριο, όσο σε διεθνές επίπεδο.
Οι θανατηφόροι σεισμοί με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού στη χώρα και οι κάκιστες συνθήκες διαβίωσης μεγάλης μερίδας πολιτών, δεν στάθηκαν εμπόδιο στον Τούρκο πρόεδρο να επεκτείνει εκ νέου την κυριαρχία του.
Αναλυτές προσπαθούν να εξηγήσουν αυτή τη νίκη και έχουν καταλήξει σε μερικά συμπεράσματα. Η ανθεκτικότητα του Ερντογάν έχει τις ρίζες της όχι μόνο στους τρόπους με τους οποίους εδραίωσε την εξουσία όλα αυτά τα χρόνια, αλλά αποδεικνύει και τη διαρκή πίστη του βασικού πυρήνα της υποστήριξής του.
“Λαμβάνοντας υπόψη τη φθορά που συνεπάγεται η 20ετής παραμονή στην εξουσία, αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Σηματοδοτεί επίσης την αποτυχία του μπλοκ της αντιπολίτευσης”, δήλωσε ο Can Acun, ερευνητής στο Ίδρυμα Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA) στην Άγκυρα.
Ο παράγοντας για το μέλλον του Ερντογάν
Δεν είχαν προλάβει να βγουν τα επίσημα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών και ο Ερντογάν -βασιζόμενος στα exit polls- ξεκίνησε να πανηγυρίζει τη νίκη του. Πλέον, αναμένεται η σύνθεση της κυβέρνησής του, η οποία θα γίνει γνωστή την Παρασκευή (2/6) όταν και θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία.
Στην αντίπερα όχθη, ο ηττημένος Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε ότι έρχονται “δύσκολες ημέρες” για τη χώρα.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η διαφορά νίκης του Ερντογάν μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για τον τρόπο που θα επιλέξει να συνεχίσει το πολιτικό του έργο.
Ο Soner Cagaptay, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πολιτικής της Ουάσινγκτον για την Εγγύς Ανατολή υποστηρίζει ότι τα ποσοστά με τα οποία επικράτησε ο Ερντογάν υποδεικνύουν ότι πιθανότατα θα συνεχίσει να κάνει όσα έκανε και τα τελευταία χρόνια.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, είναι πολύ πιθανό να διπλασιάσει τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του και να συνεχίσει την καταστολή της αντιπολίτευσης, ειδικά αφού θα επιδιώξει να ανακτήσει τη δημοτικότητά του στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα – δύο κρίσιμες πόλεις που έχασε από την αντιπολίτευση.
Ο Murat Somer, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Koc της Κωνσταντινούπολης, αναμένει μια σκληρότερη προσέγγιση του Ερντογάν απέναντι στην αντιπολίτευση και τους επικριτές του.
“Είναι πιθανό να συνεχίσει τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του, επειδή αυτές εξυπηρετούν στην πραγματικότητα τα συμφέροντά του. Αλλά θα πρέπει να τις συνδυάσει με κάποια ορθόδοξα μέτρα για την επίλυση της νομισματικής κρίσης”, δήλωσε στο CNN.
Κατάρρευση της οικονομίας και της δημοκρατίας
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποκαλέσει στο παρελθόν τον εαυτό του “εχθρό των επιτοκίων”, τα οποία θεωρεί ως βασική αιτία του υψηλότατου πληθωρισμού στη χώρα.
Η τουρκική λίρα βυθίστηκε σε χαμηλά επίπεδα την Κυριακή, καθώς ο Ερντογάν διεκδίκησε τη νίκη του, φτάνοντας τα 20,05 ανά δολάριο, κοντά στο χαμηλό ρεκόρ των 20,06 την Παρασκευή.
Ο Σόμερ προειδοποίησε επίσης για τις συνέπειες στη νίκη του Ερντογάν, λέγοντας ότι μπορεί να ενθαρρύνει άλλους ηγέτες σε όλο τον κόσμο που υπονομεύουν τη δημοκρατία.
“Ο λαϊκιστής απολυταρχικός που παραβίασε κάθε δημοκρατικό κανόνα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κέρδισε, και η αντιπολίτευση που ενώθηκε για την ανοικοδόμηση της δημοκρατίας έχασε”, είπε.
Ανήσυχος για τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν εμφανίζεται και ο Korhan Kocak, επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Άμπου Ντάμπι.
“Για πάνω από δέκα χρόνια, ο Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές ότι έχει μια πλειοψηφική αντίληψη της δημοκρατίας: όσοι δεν ανήκουν στην -κατά την άποψή του- ‘ενάρετη’ πλειοψηφία δεν δικαιούνται ούτε λόγο, ούτε σκέψη“, δήλωσε.
Βαθιά πόλωση
Οι αναλυτές λένε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στους δύο γύρους καταδεικνύουν την αυξανόμενη πόλωση της χώρας.
“Η Τουρκία είναι μια βαθιά πολωμένη κοινωνία τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια και γίνεται όλο και περισσότερο. Οι ακραία αντικληρικοί άνθρωποι δεν θα σκεφτόντουσαν ποτέ στη ζωή τους να ψηφίσουν τον Ερντογάν, όπως και οι αντικληρικαλιστές δεν θα ψήφιζαν ποτέ το κοσμικό κόμμα”, υποστηρίζει ο Judd King, ανώτερος επίκουρος καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Ουάσινγκτον.
Και ενώ πολλοί εκ των επικριτών του Ερντογάν είναι αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι, οι περισσότεροι δεν είδαν άλλη βιώσιμη επιλογή πέραν του προέδρου.
Ο Ερντογάν έχει κερδίσει με την πάροδο των ετών την αφοσίωση των συντηρητικών της χώρας, ιδίως κατά τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του.
“Η βάση υποστήριξής του είναι ποικιλόμορφη, σε γενικές γραμμές συμπαθής προς τη θρησκεία, αλλά ιδεολογικά κυμαίνεται από εθνικιστές έως εκείνους που αντιτίθενται ενεργά στην κοσμικότητα. Πολλοί από τους υποστηρικτές του Ερντογάν ήταν ευτυχείς με τα πρώτα επιτεύγματά του, ιδίως εκείνα που έδωσαν θρησκευτικά δικαιώματα και ελευθερίες στη μουσουλμανική πλειοψηφία της χώρας”, πρόσθεσε ο Judd King.
Τα αποτελέσματα των εκλογών μπορεί επίσης να αποτελέσουν πλήγμα για τους δυτικούς συμμάχους, οι οποίοι ήλπιζαν ότι η εποχή μετά τον Ερντογάν θα έβλεπε την Τουρκία να επιστρέφει στους παραδοσιακούς της συμμάχους στη Δύση, ιδίως εν μέσω της φιλίας του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Παρά τις διαφωνίες του με τη Δύση, οι πρόσφατες κινήσεις του Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική μπορεί να έχουν δώσει στην Τουρκία ένα είδος ανεξαρτησίας που πολλοί από τους υποστηρικτές του εκτιμούν.
“Οι ψηφοφόροι του αισθάνονται ότι υπάρχει αναγνώριση για τη χώρα τους, η οποία είχε καθυστερήσει για πολύ καιρό και δεν φαινόταν ότι θα ήταν εφικτή. Και ο Ερντογάν είναι ο άνθρωπος που τους το παρέδωσε αυτό”, κατέληξε ο King.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις