Η Κάμαλα Χάρις δηλώνει ότι “ξέρει από τύπους σαν τον Τραμπ”

Διαβάζεται σε 4'
Κάμαλα Χάρις
Κάμαλα Χάρις AP Foto Kayla Wolf

Με διαφορετικό… “αέρα” εμφανίστηκε η Κάμαλα Χάρις στην πρώτη της προεκλογική συγκέντρωση, με βαρύτατες αιχμές κατά του Τραμπ.

Η απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την προεκλογική κούρσα έχει αφήσει κενή τη θέση του προσώπου που θα αναμετρηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Σαφές προβάδισμα για την “κατάληψη” αυτής της θέσης έχει η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, η οποία λαμβάνει ήδη σημαντική στήριξη από βαρύγδουπα πρόσωπα, κυρίως όμως αυτή του Τζο Μπάιντεν.

Η Χάρις έχει μπει ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς και πραγματοποίησε την πραγματοποίησε την πρώτη της συγκέντρωση στο Ουισκόνσιν, όπου και απέστειλε ένα ισχυρό μήνυμα θέλησης και προσωπικής προσπάθειας “να ενώνει το κόμμα” των Δημοκρατικών.

Όλο αυτό το διάστημα, οι συγκεντρώσεις της Κάμαλα Χάρις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, ακολουθούσαν ένα σχετικά πανομοιότυπο ύφος. Η τελευταία της ωστόσο, ήταν διαφορετική, πολύ πιο προσωποποιημένη.

Μιλώντας για το ιστορικό της ως εισαγγελέας στην Καλιφόρνια, η Χάρις είπε ότι «τα έβαλε με δράστες κάθε είδους: Θηρευτές που κακοποιούσαν γυναίκες, απατεώνες που έκλεβαν τους καταναλωτές, απατεώνες που παραβίαζαν τους κανόνες για το δικό τους όφελος».

«Γι’ αυτό ακούστε με όταν λέω ότι γνωρίζω τον τύπο του Ντόναλντ Τραμπ», είπε.

Η ατάκα της έγινε δεκτή με συνθήματα στο κατάμεστο γυμναστήριο του λυκείου «κλείστε τον μέσα» – μια ηχώ των συνθημάτων «κλείστε την μέσα» που ήταν εμφανή στις συγκεντρώσεις του Τραμπ το 2016, όταν αντιμετώπισε τη Χίλαρι Κλίντον.

Η Χάρις σημείωσε ότι λιγότερο από δύο ημέρες μετά την αποχώρηση του Μπάιντεν από την κούρσα και την υποστήριξη του αντιπροέδρου του, είχε συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη από τους αντιπροσώπους των Δημοκρατικών για να γίνει υποψήφια του κόμματος. Έκανε επίσης νεύμα για τον κρίσιμο ρόλο που θα διαδραματίσει το Ουισκόνσιν στην κούρσα για 270 ψήφους του εκλεκτορικού σώματος.

«Ο δρόμος για τον Λευκό Οίκο περνάει από το Ουισκόνσιν. Και για να κερδίσουμε στο Ουισκόνσιν, βασιζόμαστε σε εσάς, εδώ στο Μιλγουόκι. Και μας βοηθήσατε να κερδίσουμε το 2020. Και το 2024, θα κερδίσουμε και πάλι», δήλωσε.

Επιδίωξε να προωθήσει ένα οικονομικό μήνυμα που ήταν πολύ πιο ξεκάθαρο και πιο εμπροσθοβαρές από την υπόθεση του Μπάιντεν για τα δικά του επιτεύγματα.

«Η οικοδόμηση της μεσαίας τάξης», είπε η Χάρις στους υποστηρικτές της, «θα είναι ο καθοριστικός στόχος της προεδρίας μου».

Η Χάρις επισήμανε επίσης αυτό που αποκάλεσε «ακραία ατζέντα του Project 2025» του Τραμπ. Ο Τραμπ έχει αποκηρύξει το σχέδιο πολιτικής που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Heritage, το οποίο δημιουργήθηκε από πολλούς πρώην υπαλλήλους του. Ωστόσο, πολλές από τις πιο συντηρητικές και αμφιλεγόμενες προτάσεις του έχουν γίνει κεντρικά σημεία στις επιθέσεις των Δημοκρατικών κατά του Τραμπ.

«Δεν θα γυρίσουμε πίσω», υποσχέθηκε, προκαλώντας το πλήθος να φωνάξει κι εκείνο με τη σειρά του «Δεν θα γυρίσουμε πίσω».

Η Χάρις προηγείται του Τραμπ με 44% έναντι 42%

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις διεύρυνε το οριακό προβάδισμα κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Reuters.

H δημοσκόπηση διενεργήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη, μετά το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων την Πέμπτη στη διάρκεια του οποίου ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε επίσημα το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, και μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν την Κυριακή ότι αποχωρεί από την προεκλογική κούρσα και υποστηρίζει την Χάρις.

Η Χάρις, της οποίας η ομάδα εκστρατείας δηλώνει ότι έχει εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, προηγείται του Τραμπ με 44% έναντι 42% στην εθνική δημοσκόπηση, διαφορά εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος (±3%).

Η Χάρις και ο Τραμπ έλαβαν και οι δύο 44% σε δημοσκόπηση της 15ης-16ης Ιουλίου και ο Τραμπ προηγήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε δημοσκόπηση της 1ης-2ας Ιουλίου – και οι δύο έρευνες με το ίδιο περιθώριο σφάλματος.

Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο δίνουν σημαντικά μηνύματα για την υποστήριξη των Αμερικανών στους πολιτικούς υποψηφίους, μόνο μια χούφτα πολιτείες συνήθως γέρνουν τη ζυγαριά στο Σώμα των Εκλεκτόρων, το οποίο τελικά αποφασίζει ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 56% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων συμφωνεί με τη δήλωση ότι η 59χρονη Χάρις είναι “διανοητικά οξυδερκής και ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις”, σε σύγκριση με το 49% που είπε το ίδιο για τον 78χρονο Τραμπ.

Μόνο το 22% των ψηφοφόρων αξιολόγησε με αυτό τον τρόπο τον Μπάιντεν.

Στη δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη διαδικτυακά, ερωτήθηκαν 1.241 ενήλικες Αμερικανοί σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 1.018 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα