Η Κίνα ετοιμάζει το αμυντικό σύστημα της Γης από τους αστεροειδείς

Η Κίνα ετοιμάζει το αμυντικό σύστημα της Γης από τους αστεροειδείς
To China Fuyan είναι νέα υψηλής ευκρίνειας εγκατάσταση ενεργούς παρατήρησης στο μακρινό διάστημα, που κατασκευάζεται στο Chongqing στα νότια της Κίνας. BIT Chongqing innovation center

Κορυφαίο Πανεπιστήμιο της Κίνας προχωρά στη δημιουργία περισσότερων από 20 μεγάλων κεραιών ραντάρ ('των πιο ισχυρών του κόσμου') που θα εκτιμούν τις βραχώδεις απειλές της Γης, από το διάστημα.

Όταν προστέθηκε στο Netflix η κινηματογραφική ταινία με τίτλο “Don’t Look Up” και θέμα τη διαχείριση της ενημέρωσης για την καταστροφή της Γης -από κομήτη-, το NEWS 24/7 είχε επικοινωνήσει με τον καθηγητή στρατηγικής επικοινωνίας και διαχείρισης κρίσεων σε μεταπτυχιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας -με πολυετή προϋπηρεσία στην πολιτική επικοινωνία και τη διαχείριση κρίσεων-, Παναγιώτη Παπαχατζή. Του ζήτησε να εξηγήσει πώς θα ανακοινωνόταν (και αν θα ανακοινωνόταν) αυτό το τέλος στους πολίτες του πλανήτη.

Στις 2 Ιουνίου έγινε γνωστό πως αλγόριθμος που δημιούργησαν επιστήμονες, είχε ανακαλύψει 104 αστεροειδείς, των οποίων την ύπαρξη αγνοούσαν έως τότε, με το Magazine να ενημερώνει πως αυτήν την στιγμή που μιλάμε, ‘τρέχουν’ προγράμματα πλανητικής ετοιμότητας -σωτηρίας από πτώση αστεροειδή ή κομήτη που μπορεί να απειλήσει την ύπαρξη μας.

Δυο μήνες νωρίτερα, είχαν δημοσιευθεί τα ευρήματα δεκαετούς μελέτης που έκαναν οι αμερικανικές ακαδημίες National Academies of Sciences, Engineering and Medicine (επιστημών, μηχανικής και ιατρικής). Σύμφωνα με αυτά, το επίγειο ραντάρ θα μπορούσε να είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία της ανθρωπότητας, για την προστασία της Γης από την απειλή των αστεροειδών.

Τη συνέχεια ανέλαβαν οι Κινέζοι, με την κατασκευή ενός συστήματος που θα μπορεί να ‘καταλάβει’ πόσο επικίνδυνος είναι ένας αστεροειδής για τη Γη.

Όπως ενημέρωσε το κινεζικό Science and Technology Today, κορυφαίο πανεπιστήμιο της χώρας έχει αρχίσει ήδη να δημιουργεί σειρά από περισσότερες από 20 μεγάλες κεραίες ραντάρ (με διάμετρο από 25 έως 30 μέτρα), για την παρακολούθηση αστεροειδών που μπορούν να είναι επικίνδυνοι. Το project ονομάστηκε China Fuyan (σύνθετο μάτι της Κίνας), διευθύνεται από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πεκίνου και φέρεται να είναι το πιο μακρινό σύστημα ραντάρ στον κόσμο. Εν τούτοις, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες που να αποδεικνύουν τον ισχυρισμό.

Η συστοιχία στοχεύει να αντηχεί σήματα από αστεροειδείς σε απόσταση 150 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη (περίπου όσο μακριά είναι ο ήλιος), προκειμένου να απεικονίσει και να παρακολουθήσει αντικείμενα και να καθορίσει την πιθανότητα να επηρεάσουν τον πλανήτη μας.

Μέχρι τώρα είναι έτοιμες οι δυο κεραίες που κατασκευάστηκαν σε περιοχή του Chongqing, στα νότια της Κίνας. Θα δοκιμαστούν το Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα