Η Κίνα σκληραίνει τη ρητορική της απέναντι στις ΗΠΑ – “Το bullying θα σταματήσει”
Διαβάζεται σε 4'
Η νέα ρητορική του Πεκίνου, που επικρίνει τη στρατηγική δασμών του Τραμπ, προσπαθεί να προβάλλει την Κίνα ως πρωταγωνίστρια του ελεύθερου εμπορίου και της διεθνούς αλληλεγγύης, ενώ παράλληλα ενισχύει τις σχέσεις της με αναπτυσσόμενες χώρες.
- 29 Απριλίου 2025 16:35
Το Πεκίνο εντείνει τη ρητορική του, κυκλοφορώντας βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παρουσιάζουν την Κίνα ως υπερασπιστή των «αδύναμων» αναπτυσσόμενων χωρών ενάντια στον «εκφοβισμό» των ΗΠΑ.
Με αυτόν τον τρόπο, παρατηρείται μια στροφή στη διπλωματική στάση της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας που στοχεύει στο να παρουσιαστεί η Κίνα ως υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου, ενώ οι ΗΠΑ «χτυπούν τους συμμάχους τους».
Τα βίντεο, που δημοσιεύτηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκρίνουν σκοτεινές εικόνες από το χάος της Γουόλ Στριτ και θυμωμένων Αμερικανών διαδηλωτών με φωτεινές και φουτουριστικές εικόνες της Κίνας, όπως ρομπότ υψηλής τεχνολογίας και πυραύλους να εκτοξεύονται στο διάστημα.
Το τελευταίο βίντεο, όπου στη λεζάντα γράφει «ποτέ δεν γονατίζουμε», καλεί τις υπόλοιπες χώρες να μην κάνουν συμφωνίες με τις ΗΠΑ, αντικατοπτρίζοντας τις ανησυχίες ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χρησιμοποιεί τους δασμούς για να αναγκάσει άλλες χώρες να συμμετάσχουν στην απομόνωση της Κίνας. «Το να υποκύψεις σε έναν εκφοβιστή είναι σαν να πίνεις δηλητήριο για να ξεδιψάσεις», γράφει το βίντεο.
«Η Κίνα δεν θα υποχωρήσει, ώστε να ακουστούν οι φωνές των αδυνάτων», προσθέτει, ενώ εμφανίζονται εικόνες παιδιών από αφρικανικές χώρες. «Το bullying θα σταματήσει… όταν ο υπόλοιπος κόσμος σταθεί ενωμένος, οι ΗΠΑ θα είναι απλώς ένα μικρό ναυαγισμένο σκάφος».
Η ρητορική αυτή, η οποία αναφέρεται απευθείας στις ΗΠΑ και στο κίνημα «Make America Great Again» του Τραμπ, έρχεται καθώς οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να επιβάλλουν δασμούς 145% και 125% αντίστοιχα στα προϊόντα της άλλης χώρας.
Αμφότερες οι χώρες έχουν δείξει ότι είναι ανοιχτές σε συνομιλίες και έχουν χορηγήσει εξαιρέσεις σε ορισμένα βασικά προϊόντα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για σοβαρές διαπραγματεύσεις, παρά τις δηλώσεις του Τραμπ ότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τον έχει καλέσει.
Ο Σι πραγματοποίησε περιοδεία στο Βιετνάμ, τη Μαλαισία και την Καμπότζη αυτόν τον μήνα για να ενισχύσει τις σχέσεις, στο πλαίσιο της εκστρατείας προώθησης της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο, η οποία περιλαμβάνει και την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.
Η Κίνα επιθυμεί «να ενισχύσει τη στήριξή της σε δυτικές και μη δυτικές πρωτεύουσες για να εμποδίσει τον Τραμπ να σχηματίσει ένα αντικινεζικό εμπορικό μπλοκ», δήλωσε ο Νιλ Θόμας, ερευνητής στο Ινστιτούτο Πολιτικής της Ασιατικής Εταιρείας.
Στο βίντεο, η Κίνα προσπαθεί επίσης να προειδοποιήσει τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ ότι η Ουάσινγκτον δεν είναι αξιόπιστος εταίρος, επισημαίνοντας τη μεταχείριση της Ιαπωνίας το 1985 με τη Συμφωνία Plaza, που οδήγησε στην εκτίναξη του γιεν και «δεκαετίες αδύναμης ανάπτυξης».
Τα βίντεο, μαζί με την ολοένα και πιο δυναμική ρητορική στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, δείχνουν ότι η Κίνα προετοιμάζεται για μια μακροχρόνια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.
Η κρατική εφημερίδα Beijing Daily δημοσίευσε ένα σχόλιο στο οποίο αναφέρεται ότι είναι απαραίτητο να βλέπουμε τον εμπορικό πόλεμο μέσα από τον φακό των ομιλιών του Μάο Τσετούνγκ το 1938 για τον «Μακροχρόνιο Πόλεμο» και να προετοιμαστούμε για μια παρατεταμένη σύγκρουση. «Απέναντι στο μαχαίρι του σφαγέα, πολλές χώρες παλαιότερα φαντάζονταν ότι θα ‘ταΐσουν τους λύκους’ για μια στιγμή εύθραυστης ασφάλειας», αναφέρεται στο σχόλιο. «Για την Κίνα, η ελπίδα να κερδίσει μια αναβολή μέσω μονομερούς συμβιβασμού είναι θεμελιωδώς αδύνατη».
Το σχόλιο αναφέρει ότι η δύναμη της Κίνας έγκειται στην υπομονή και στην αντίσταση στις πρόωρες πιέσεις για συμβιβασμό. Η υποχώρηση ή η βιασύνη για διαπραγματεύσεις θα αδυνάτιζε τη θέση της Κίνας και θα παρερμήνευε τη μακροπρόθεσμη φύση της σύγκρουσης, έγραψε ο ανώνυμος συγγραφέας.
Η πιο σκληρή ρητορική στην κινεζική προπαγάνδα θυμίζει την κατάρρευση των σχέσεων των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, όταν το Πεκίνο λάνσαρε μια νέα επιθετική προσέγγιση στις διεθνείς σχέσεις, γνωστή ως «διπλωματία του πολεμιστή λύκος» — η οποία πήρε το όνομά της από μια σειρά ταινιών όπου οι Κινέζοι ειδικοί δυνάμεις νικούν δυτικούς μισθοφόρους.