Η κυβέρνηση διαψεύδει την Bild για δόση και χρέος

Η κυβέρνηση διαψεύδει την Bild για δόση και χρέος
German Chancellor Angela Merkel, left, talks with Greek Prime Minister Alexis Tsipras, right, during the EU summit in Brussels, Belgium on Thursday, Oct. 15, 2015. European Union heads of state meet to discuss, among other issues, the current migration crisis. (AP Photo/Martin Meissner) AP

"Η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να απαρνηθεί την επόμενη δόση εάν οι ευρωπαίοι εταίροι δεν αποδεχτούν συνολική συμφωνία για το χρέος, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild. Διαψεύδει το δημοσίευμα η κυβέρνηση, που βλέπει "πολιτικές σκοπιμότητες"

Διαψεύδει η κυβέρνηση το δημοσίευμα της Bild, σχετικά με την τακτική που θα ακολουθήσει στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με το δημοσιεύμα, “η Αθήνα προτίθεται εν ανάγκη να παραιτηθεί από την επόμενη δόση των 7 δισ. ευρώ, εάν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους της. Για τον λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει χρήματα στην άκρη, μην πληρώνοντας λογαριασμούς, μεταξύ άλλων, σε εταιρείες”.

“Δεν είναι αλήθεια, θα υπάρξει λύση στις 15 Ιουνίου” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στο Reuters. Επιπλέον, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι “δεν μας απασχολούν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, που υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα”.

Το δημοσίευμα διέψευσε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η γερμανική εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, χωρίς να πρέπει να πάρει νέο δάνειο. Υπογραμμίζει δε ότι η Αθήνα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα εφαρμόσει τις ψηφισθείσες μεταρρυθμίσεις μόνον εάν γίνει ελάφρυνση του χρέους, κάτι το οποίο όμως αποκλείουν ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως η Γερμανία.

Παράλληλα, σε τίτλο ανταπόκρισής της η διαδικτυακή έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt σημειώνει πως “η Αθήνα επιμένει σε ελάφρυνση χρέους’ . Ο ανταποκριτής της εφημερίδας ήταν επίσης παρών στην ενημέρωση των ξένων δημοσιογράφων και έκανε λόγο για έναν εμφανώς «κουρασμένο» και «κακόκεφο» Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος “παλεύει εδώ και έναν χρόνο με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος”. Ο ανταποκριτής της Handelsblatt θεωρεί ότι η επιμονή της Αθήνας για δέσμευση των δανειστών σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι “ριψοκίνδυνο παιχνίδι”.

Tageszeitung: Kρυφή εθνικίστρια η Μέρκελ με θύμα την Ελλάδα

Σκληρή επίθεση στη Γερμανίδα καγκελάριο εξαπολύει με πρωτοσέλιδο σχόλιό της η αριστερή Tagesspiegel (TAZ).

Η εφημερίδα του Βερολίνου κάνει λόγο για «κρυφό εθνικισμό της Μέρκελ» με θύμα την Ελλάδα. Σύμφωνα με την TAZ, η καγκελάριος «δεν είναι καλύτερη του Ντόναλντ Τραμπ, είναι απλά και μόνο πιο ευφυής. Την ώρα που ο Τραμπ γυρνά τον κόσμο με το σύνθημά του “Πρώτα η Αμερική”, αυτή ξέρει να κρύβει επιδέξια το δικό της “Πρώτα η Γερμανία”».

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «πουθενά άλλου δεν φαίνεται με τόση σαφήνεια η απόσταση μεταξύ ρητορικής και πραγματικότητας όσο στην περίπτωση της Ελλάδας. Χωρίς συμπόνια η χώρα ωθείται στη φτώχεια, επειδή η καγκελάριος θέλει να κερδίσει τις ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο».

Η αρθρογράφος κατακεραυνώνει τη γερμανική κυβέρνηση για την επιμονή της να μεταθέσει τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος μετά το 2018 και σχολιάζει ότι «η Ελλάδα εκπλήρωσε όλους τους γερμανικούς όρους – ακόμη κι αν είναι τόσο ανόητοι».

Mε πληροφορίες από Deutsche welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα