Η κυβέρνηση Μακρόν βλέπει “βίαιους μπουρζουάδες” – 3,5 εκ. στους δρόμους, ένστολοι μαζί με τους διαδηλωτές

Η κυβέρνηση Μακρόν βλέπει “βίαιους μπουρζουάδες” – 3,5 εκ. στους δρόμους, ένστολοι μαζί με τους διαδηλωτές
Μετά τα "κίτρινα γιλέκα" η κυβέρνηση Μακρόν βλέπει "μαύρους αστούς" και "πλουσιόπαιδα" που τα βάζουν με το Κράτος AP

Μετά τα "κίτρινα γιλέκα" η κυβέρνηση Μακρόν βλέπει "μαύρους αστούς" και "πλουσιόπαιδα" που τα βάζουν με το Κράτος. Ένστολοι περνούν στην πλευρά των διαδηλωτών. Αδιέξοδο και νέες ταραχές σε όλη τη χώρα. Ακύρωσε την επίσκεψή του ο βασιλιάς Κάρολος.

Μετά από ακόμη μια ημέρα μαζικών κινητοποιήσεων σε όλη τη Γαλλία, η Γενική Εργατική Συνομοσπονδία CGT ετοιμάζεται για τις νέες δράσεις της. Η CGT ανέφερε πως περίπου 3,5 εκατομμύρια Γάλλοι βρέθηκαν στους δρόμους, με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας να κατεβάζει αυτό τον αριθμό στο 1 εκατομμύριο διαδηλωτών.

Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας αποφάσισαν να συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο στις διαδηλώσεις και να απεργήσουν μαζί, ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν ακόμη φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία εργαζομένων και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν για δέκατη συνεχόμενη ημέρα, με αφορμή την αύξηση του ορίου συντάξεων από τα 62 στα 64 χρόνια, αλλά και με την απόφαση Μακρόν να περάσει την τροποποίηση με προεδρικό διάταγμα και να κηρύξει παράνομες τις απεργιακές συγκεντρώσεις. Είναι πλέον παραπάνω από σαφές, πως οι διαδηλώσεις έχουν λάβει εν συνόλω αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

Ο Μακρόν τα έκανε χειρότερα

Ο Εμανουέλ Μακρόν άλλωστε, αντί να κατευνάσει την οργή των πολιτών, την ενέτεινε ακόμα περισσότερο. Ο πρόεδρος της Γαλλίας στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανέφερε πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε κανέναν ανασχηματισμό, απόσυρση ή εκλογική διαδικασία κι ότι προτίθεται να εφαρμόσει τον νόμο κατά γράμμα.

Η Κυβέρνηση της Μπορν κατάφερε να επιβιώσει από τις δύο προτάσεις μομφής που είχαν κατατεθεί εναντίον της, επειδή προσέφυγε στο άρθρο 49:3 του Συντάγματος ώστε να περάσει την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθούσε, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση.

Η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η Εθνική Συσπείρωση, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, συγκέντρωσε μόνο 94 ψήφους, έξι περισσότερες από τους βουλευτές που διαθέτει.

Η διακομματική πρόταση συγκέντρωσε 278 βουλευτές, μόλις εννέα λιγότερους από όσους χρειαζόταν για να περάσει.

Ωστόσο βάσει των δημοσκοπήσεων, δύο στους τρεις Γάλλους νιώθουν οργισμένοι με την προσφυγή στο άρθρο 49:3.

Οργή των πολιτών

Οι κύριες συγκρούσεις έλαβαν χώρα το βράδυ της Πέμπτης σε Παρίσι και Μπορντό. Στην πρωτεύουσα της χώρας ξέσπασαν παραπάνω από 100 φωτιές. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, συνελήφθησαν 457 άτομα και τραυματίστηκαν 441 αστυνομικοί και ένστολοι. Νέες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή, ενώ έπεται συνέχεια.

Φωτιές στο δημαρχείο του Μπορντό:

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Gérald Darmanin, για τα επεισόδια δεν ευθύνονται μόνο τα “μαύρα μπλοκ” των αναρχικών, αλλά και οι “μαύροι αστοί της μπουρζουαζίας”, που όπως είπε, “μπορεί να γίνουν πολύ βίαιοι. “Όλοι γνωρίζουμε ότι μερικές φορές είναι παιδιά από καλές οικογένειες που ντύνονται στα μαύρα και επιτίθενται στα McDonald’s, τα Burger Kings, ένα κοσμηματοπωλείο, που ρίχνουν μολότοφ και κάνουν επίθεση στην αστυνομία”, είπε χαρακτηριστικά στο δίκτυο CNews.

Η στιγμή που ένστολοι περνούν στην πλευρά των διαδηλωτών:

Ο πρόεδρος της Γαλλική Δημοκρατικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CFDT) Laurent Berger, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια ζήτησε δημοσίως “κατευνασμό”. Η πρότασή του ήταν να “παγώσει” η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση για έξι μήνες, “ώστε να έχουμε χρόνο να ακούσουμε και να ηρεμήσουν τα πράγματα, πριν φτάσουμε σε μια τραγωδία”. Στη συνέχεια, προτείνει νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Συνδικάτων και της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Berger πρότεινε ακόμη τον ορισμό ενός “διαμεσολαβητή” κοινής αποδοχής, κάτι που πρέπει να εξεταστεί από τη διασωματειακή συσπείρωση (CFDT, CGT, FO, CFE-CGC, CFTC, Unsa, Solidaires, FSU).

Την ίδια ώρα τα Συνδικάτα κατηγορούν την κυβέρνηση για ακραία καταστολή. Ήδη “τρέχουν” 11 ΕΔΕ στην γαλλική αστυνομία για περιστατικά υπέρμετρης βίας, με τον υπουργό Εσωτερικών Gérald Darmanin να “καλύπτει” πλήρως την κυβέρνησή του. “Δεν υπάρχει σχέδιο καταστολής ή υπερβολική αστυνομική βία, υπάρχει πλέον ατομική κούραση”, είπε στο CNews την Παρασκευή. Αρνούμενος οποιαδήποτε συστημική φύση αυτής της βίας, εξήγησε ότι θα μπορούσε να συμβεί “μεμονωμένα υπό την επίδραση της κόπωσης” .

Παράλληλα, τεράστιο είναι το πρόβλημα με τα σκουπίδια στο Παρίσι, καθώς συνεχίζεται η απεργία στην καθαριότητα για 16η ημέρα. Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Άν Ινταλγκό, στηρίζει τους απεργούς.

Σκουπίδια στο Παρίσι AP

 

Σε ο,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα, για την ώρα τα Συνδικάτα δέχονται μόνο την επανέναρξη προμηθειών καυσίμων στο Ile-de-France, καθώς και προς τα αεροδρόμια. Αυτή τη στιγμή πέντε στα έξι διυλιστήρια είναι κλειστά, “και στόχος είναι να μείνουν μέχρι να αποσυρθεί η μεταρρύθμιση”, δήλωσε ο εθνικός συντονιστής της CGT Chimie (Γενική Εργατική Συνομοσπονδία), Eric Sellini.

Ακόμη, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν το 33% των πτήσεων τους την Κυριακή στο αεροδρόμιο Paris-Orly και το 20% τη Δευτέρα, λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

Γιατί αποτυγχάνει ο Μακρόν

Σύμφωνα με το Politico, η διαφορά με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων είναι ότι αυτή τη φορά δεν επέλεξε καμία συναίνεση στις διαπραγματεύσεις. Αρχικά υποσχέθηκε μια συναινετική προσέγγιση από τα κάτω προς τα πάνω, κάτι που τελικά δεν τήρησε. Όπως σημειώνει το Politico, η επιβολή των νέων μέτρων ως το 2030, με προεδρικό διάταγμα, αποτελούν προσβολή προς την κουλτούρα του μέσου Γάλλου.

Μετά τα "κίτρινα γιλέκα" η κυβέρνηση Μακρόν βλέπει "μαύρους αστούς" και "πλουσιόπαιδα" που τα βάζουν με το Κράτος AP

Ο Μακρόν άφησε ακόμη σχεδόν όλη τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών πωλήσεων στην πρωθυπουργό του, Ελίζαμπεθ Μπορν, και στην υπόλοιπη κυβέρνησή του, κάτι που δεν λειτούργησε θετικά. Η πρότασή τους δεν κοινοποιήθηκε σωστά προς την κοινή γνώμη, παρότι το πρόβλημα με τα ελλειματικά ταμεία, είναι γεγονός. Το Politico αναφέρει ακόμη πως η Αριστερά στη Γαλλία γίνεται όλο και πιο πιεστική προς τον Μακρόν, την ώρα που η παραδοσιακή “δεξιά” παρασύρεται προς τα άκρα δεξιά.

Ακόμη, ο Μακρόν έχει αποτύχει στο να επικοινωνήσει καλά τα θετικά πεπραγμένα του, τα οποία σύμφωνα με το Politico είναι η μείωση της ανεργίας από 9,% σε 7,%, οι αλλαγές στην εργατική νομοθεσία και η μείωση των φόρων μισθοδοσίας, η αύξηση των δαπανών για τις κρατικές υπηρεσίες υγείας, η εν γένει καλή αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, καθώς και οι τεράστιες κρατικές παροχές που ακολούθησαν για να αντισταθμιστεί η μεγάλη άνοδος στις τιμές της ενέργειας.

Ακύρωσε την επίσκεψη ο Κάρολος

Τα συνδικάτα κάλεσαν σε νέες διαδηλώσεις την ερχόμενη Τρίτη, οι οποίες θα συνέπιπταν χρονικά με την κρατική επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ στη χώρα. Ωστόσο η απόφαση του Μπάκιγχαμ ήταν να ακυρώσει τελικά την επίσκεψη λόγω των διαδηλώσεων, χωρίς βέβαια να δίνεται επίσημη αιτιολόγηση.

“Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας (ενάντια στο σχέδιο μεταρρύθμισης) και η επίσκεψη αυτή θα είναι στο στόχαστρό μας”, προειδοποιούσαν νωρίτερα ο Ματιέ Ομπρί (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών) και ο Ιβάν Φορ του συνδικάτου Force Ouvriere μιλώντας στην εφημερίδα Sud-Ouest αυτή την εβδομάδα.

“Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο βασιλιάς δεν θα μπορέσει να πάρει το τραμ” στο Μπορντό όπως σχεδίαζε, προέβλεψε επίσης ο Πασκάλ Μεσγκενό, εκπρόσωπος του συνδικάτου CFTC στην αρχή μεταφορών Transports Bordeaux Métropole (TBM). Κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις.

Ο Κάρολος ήταν να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως βασιλιάς στο εξωτερικό από τις 26 έως τις 29 Μαρτίου και το ταξίδι θα περιελάμβανε δείπνο στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, επίσκεψη στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, ομιλία στη Γερουσία, και βόλτα με τραμ στην πόλη του Μπορντό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα