Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει περισσότερες από 200 ασθένειες
Σοκάρουν τα ευρήματα μελέτης 77.000 επιστημονικών εργασιών: η κλιματική αλλαγή κάνει ασθενέστερο στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, όπως 'ενδυναμώνει' περισσότερες από 200 ασθένειες που μας πλήττουν.
- 11 Αυγούστου 2022 09:11
Ομάδα επιστημόνων για το περιβάλλον και την υγεία, εξέτασε περισσότερες από 77.000 επιστημονικές εργασίες που έγιναν επί δεκαετίες επί όλων των γνωστών παθογόνων νοσημάτων, ώστε να δημιουργήσει έναν ‘χάρτη’ κινδύνων που απειλούν τον άνθρωπο και επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή.
“Από 375 ανθρώπινες ασθένειες, διαπιστώσαμε ότι 218 μπορεί να επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή”, έγραψαν οι συγγραφείς Tristan McKenzie (ερευνήτρια θαλάσσιας επιστήμης), Camilo Mora (βιολόγος) και Hannah von Hammerstein (γεωγράφος και διδάκτορας περιβαλλοντικής επιστήμης) στην παρουσίαση της μελέτης του που δημοσιεύτηκε στις 8/8.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή φέρνουν τα παθογόνα πιο κοντά στους ανθρώπους, με υψηλότερες θερμοκρασίες και πιο υγρά περιβάλλοντα που σχετίζονται με την αύξηση των βροχοπτώσεων.
Αυτές οι συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών, των κροτώνων, των ψύλλων, των πτηνών και των θηλαστικών που ευθύνονται για την εξάπλωση αρκετών ιών και βακτηρίων -όπως ο δάγκειος πυρετός, η πανώλη, η νόσος του Lyme και η ελονοσία.
Οι πληθυσμοί των κουνουπιών, ειδικότερα, έχουν βρει έδαφος αναπαραγωγής στον ‘απόηχο’ των πλημμυρών και των καταιγίδων. Προκαλούν έτσι, αύξηση των παθογόνων που μεταδίδουν, συμπεριλαμβανομένου του πυρετού του Δυτικού Νείλου και του κίτρινου πυρετού.
Την ίδια ώρα, η κλιματική αλλαγή φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στα παθογόνα.
Καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν τον εκτοπισμό και την αναγκαστική μετανάστευση χιλιάδων ανθρώπων σε ορισμένα από τα πιο ‘ευάλωτα’ μέρη του κόσμου, η επαφή μεταξύ ανθρώπων και παθογόνων παραγόντων αυξάνεται.
Οι ερευνητές έχουν συνδέσει τα κύματα καύσωνα με την αυξημένη εξάπλωση υδατογενών ασθενειών -όπως το Vibrio (λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια) και η γαστρεντερίτιδα-, ενώ οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας συνδέθηκαν με την εξάπλωση της χολέρας, της πνευμονίας, του τύφου, της ηπατίτιδας και των αναπνευστικών ασθενειών και δερματικών παθήσεων -μεταξύ άλλων.
Τα ευρήματα της μελέτης αναλύθηκαν από τους συγγραφείς της στο Conversation.
Όπως επισημάνθηκε “οι πλημμύρες μπορούν να διαδώσουν την ηπατίτιδα, η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να επεκτείνει τη ζωή των κουνουπιών που μεταφέρουν την ελονοσία και η ξηρασία μπορεί να φέρει τρωκτικά που έχουν μολυνθεί με hantavirus (ιός Hanta) σε κοινότητες, όπως αναζητούν τροφή.
Με την κλιματική αλλαγή να επηρεάζει περισσότερες από 1.000 οδούς μετάδοσης όλο και περισσότερο, σε όλον τον κόσμο, καταλήξαμε στο ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε πως οι κοινωνίες θα προσαρμοστούν επιτυχώς σε όλα αυτά.
Ο κόσμος θα χρειαστεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή, για να μειώσει αυτούς τους κινδύνους”.
Εκ των 77.000 επιστημονικών εργασιών, οι 830 είχαν κλιματικό κίνδυνο που επηρεάζει συγκεκριμένη ασθένεια σε συγκεκριμένο μέρος ή/και χρόνο. “Έτσι μπορέσαμε να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων με κλιματικούς κινδύνους, μονοπάτια μετάδοσης, παθογόνα και ασθένειες”.
Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενειών που επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή αφορούν μετάδοση από φορείς (πχ κουνούπια, νυχτερίδες και τρωκτικά). Εξετάζοντας τον τύπο του κλιματικού κινδύνου, η πλειονότητα συσχετίστηκε με την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας (160 ασθένειες), τις έντονες βροχοπτώσεις (122) και τις πλημμύρες (121).
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις