Η κλιματική κρίση διπλασίασε τους θανάτους από καύσωνα

Διαβάζεται σε 3'
Η κλιματική κρίση διπλασίασε τους θανάτους από καύσωνα
iStock

Σύμφωνα με μελέτη στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2022, 68.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους λόγω των ατμοσφαιρικών ρύπων που δημιουργούν ακραίο καύσωνα.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022, του πιο καυτού καλοκαιριού που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη, διπλασιάστηκαν οι θάνατοι λόγω καύσωνα, σύμφωνα με τα στοιχεία νεότερης επιστημονικής μελέτης που έρχεται στη δημοσιότητα.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) διαπίστωσαν ότι 38.000 λιγότεροι άνθρωποι θα πέθαιναν από τη ζέστη, αν οι άνθρωποι δεν είχαν φράξει την ατμόσφαιρα με ρύπους που λειτουργούν σαν θερμοκήπιο και ψήνουν τον πλανήτη. Ο αριθμός των νεκρών είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν στην Ευρώπη εκείνο το έτος.

Όπως αναφέρει ο Guardian,ο καύσωνας έπληξε περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες, περισσότερους Νοτιοευρωπαίους από Βορειοευρωπαίους και περισσότερους ηλικιωμένους από νεότερους. Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι η ρύπανση από άνθρακα είχε κάνει τους καύσωνες πιο ακραίους, αλλά δεν γνώριζαν πόσο είχε αυξήσει τον αριθμό των νεκρών.

Βρήκαν ότι το 56% των θανάτων που σχετίζονται με τον καύσωνα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν ο πλανήτης δεν είχε υπερθερμανθεί από την καύση ορυκτών καυσίμων και την καταστροφή της φύσης.

Η Ευρώπη θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη, αλλά οι γιατροί προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία της δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. Η άνοδος της θερμοκρασίας αναγκάζει περισσότερους ανθρώπους να υπομείνουν την έντονη καλοκαιρινή ζέστη που ωθεί το σώμα τους σε υπερένταση.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι ζωές που χάνονται από τον καύσωνα θα αυξηθούν, εάν ο πλανήτης θερμανθεί περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Την περασμένη εβδομάδα, το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με το να θερμανθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.

Οι κίνδυνοι της υπερβολικής ζέστης είναι ακόμη μεγαλύτεροι στην Αφρική, την Ασία και τη Νότια Αμερική, αλλά η έλλειψη δεδομένων οδηγεί σε περιορισμένες μελέτες για το πώς επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία.

«Μια κοινή παρανόηση είναι ότι μόνο οι ακραίες θερμοκρασίες αποτελούν σοβαρό κίνδυνο», είπε η Thessa Beck, η επικεφαλής της μελέτης. «Ωστόσο, η μελέτη μας, μαζί με προηγούμενες έρευνες, δείχνει ότι ακόμη και η μέτρια ζέστη μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους, ιδιαίτερα μεταξύ των πιο ευάλωτων πληθυσμών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα