Η Κομισιόν αρχίζει κυρώσεις σε Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία για το relocation

Η Κομισιόν αρχίζει κυρώσεις σε Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία για το relocation

Γίνεται πράξη η δέσμευση πως όσα κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν για relocation από Ελλάδα και Ιταλία θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις

Νομικές διαδικασίες κατά της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας για την άρνησή τους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης προσφύγων ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για τη συνέχεια των προειδοποιήσεων του αρμόδιου Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, ότι όσα κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν για relocation από Ελλάδα και Ιταλία θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

«Είναι θλιβερό ότι παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ουγγαρία και Πολωνία, κατά παράβαση των νομικών τους υποχρεώσεων και των δεσμεύσεών τους προς την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλα κράτη μέλη, δεν έχουν ακόμη αναλάβει την απαραίτητη δράση», σημείωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αντιδρώντας στην είδηση, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μπόχουσλαβ Σομπότκα, απάντησε με απορριπτικό ύφος. «Η Κομισιόν τυφλά επιμένει να προωθεί τις δυσλειτουργικές ποσοστώσεις που μείωσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ικανότητα της Ε.Ε. και απώθησε τις λειτουργικές και εννοιολογικές λύσεις για την μεταναστευτική κρίση», υπογράμμισε ο Σομπότκα.

Από την πολωνική πλευρά, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μπεάτα Σίντλο ανέφερε ότι η Βαρσοβία σέβεται την απόφαση της Κομισιόν, αλλά διαφωνεί με αυτήν. Τις προηγούμενες μέρες μάλιστα, η Πολωνία είχε στείλει επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για εξαίρεσή της από το relocation. Πρόκειται για ειρωνία, αν σκεφτεί κανείς ότι η πολωνική κυβέρνηση δεν είχε στηρίξει -αντιθέτως, είχε θελήσει να αποσύρει- τον Ντ. Τουσκ από την προεδρεία του σημαντικού οργάνου της ΕΕ. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα