Η Κου Κλουξ Κλαν μοίρασε φυλλάδια καλώντας τους μετανάστες “να φύγουν τώρα”

Διαβάζεται σε 6'
Κου Κλουξ Κλαν
Κου Κλουξ Κλαν AP PHOTO

Την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, η Κου Κλουξ Κλαν βγήκε ξανά στους δρόμους για να υπενθυμίσει ένα από τα πιο σκοτεινά κομμάτια της ιστορίας των ΗΠΑ.

Σοκαριστικές είναι οι εξελίξεις που έρχονται με καταιγιστικό ρυθμό από τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, με τους μετανάστες να έχουν ήδη βρεθεί στο επίκεντρο απειλών και καταστολής των δικαιωμάτων τους. 

Σε μια ανατριχιαστική είδηση που έρχεται από το Κεντάκι, η Κου Κλουξ Κλαν έκανε την επανεμφάνισή της την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ ως νέου προέδρου των ΗΠΑ, μοιράζοντας σειρά ρατσιστικών φυλλαδίων, που καλούσαν μετανάστες να «φύγουν τώρα».

Η Κου Κλουξ Κλαν είναι μια από τις πιο διαβόητες ομάδες μίσους που υποστηρίζουν τη λευκή υπεροχή, με μια φρικιαστική ιστορία στις ΗΠΑ που πάει πολλά χρόνια πίσω.

Τα φυλλάδια, σύμφωνα με τον Guardian, είχαν πάνω τους ένα σκίτσο με τον Θείο Σαμ να κλωτσάει μια οικογένεια πέντε ατόμων, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού και δύο μικρών παιδιών. Ο Θείος Σαμ κρατάει ένα έγγραφο με την ένδειξη «Διακήρυξη» που γράφει: «Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Παρακολουθήστε και καταγράψτε όλους τους μετανάστες. Αναφέρετέ τους όλους.»

Τα έγγραφα, τα οποία περιλαμβάνουν τηλεφωνικό αριθμό της περιοχής του Κεντάκι και πρόσκληση «να γίνετε μέλος μας», μοιράστηκαν την ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ο νέος αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα δαιμονοποιήσει τους μετανάστες και έχει υποσχεθεί να ξεκινήσει «το μεγαλύτερο πρόγραμμα απελάσεων στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η αστυνομία του Κεντάκι διεξάγει έρευνα μετά από το περιστατικό.

“Μη διστάσετε να καλέσετε την αστυνομία”

«Είμαστε ενήμεροι και έχουμε ήδη δεχθεί μια αναφορά για αυτήν την ανατριχιαστική και αηδιαστική προπαγάνδα της Κου Κλουξ Κλαν που διανέμεται στην κοινότητά μας. Αυτά τα μισητά σκουπίδια έχουν εμφανιστεί και σε άλλες πόλεις» ανέφερε το αστυνομικό τμήμα του Λάντλοου, Κεντάκι, σε δήλωσή του στο Facebook.

«Δεν υποστηρίζουμε ούτε αποδεχόμαστε αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Εάν αισθανθείτε ότι παρενοχλείστε ή απειλείστε, ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΣΕΤΕ να καλέσετε και να υποβάλετε αναφορά στην αστυνομία

Φυλλάδια βρέθηκαν επίσης στο Φορτ Ράιτ, επίσης στο Κεντάκι, που όπως και το Λάντλοου, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πολιτείας.

«Αυτό το είδος μισητών σκουπιδιών είναι αποτρόπαιο και καταδικαστέο, δεν αντιπροσωπεύει την κοινότητα του Φορτ Ράιτ ή τις αξίες των επιχειρήσεων και των κατοίκων μας, δεν θα γίνει ανεκτό στην πόλη μας και δεν θα πρέπει να γίνεται ανεκτό από την κοινωνία μας στο σύνολό της» δήλωσε ο δήμαρχος του Φορτ Ράιτ, Ντέιβ Χάτερ, σε ανακοίνωσή του.

Ο τηλεφωνικός αριθμός που αναφερόταν στα φυλλάδια δεν φαινόταν να λειτουργεί το πρωί της Τετάρτης. Παρόμοια φυλλάδια είχαν διανεμηθεί σε γειτονιές της Ιντιάνα τον Νοέμβριο.

Ο Τζον ΜακΚλέιν, αρχηγός της αστυνομίας του Μπελβιού, Κεντάκι, δήλωσε στην Washington Post ότι ένας κάτοικος της περιοχής βρήκε ένα από τα φυλλάδια τη Δευτέρα.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο ΜακΚλέιν. «Ήταν κάπως ανησυχητικό για την κοινότητά μας».

«Δεν νομίζω ότι είναι σύμπτωση», είπε ο ΜακΚλέιν σχετικά με τη διανομή των φυλλαδίων την ημέρα της ορκωμοσίας.

Κου Κλουξ Κλαν: Ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ιστορία των ΗΠΑ

Η Κου Κλουξ Κλαν (KKK) είναι μια από τις πιο διαβόητες ρατσιστικές και εξτρεμιστικές οργανώσεις στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, που ταυτίζεται με τη λευκή υπεροχή, την καταπίεση των μειονοτήτων και την προώθηση της μισαλλοδοξίας.

Η ΚΚΚ ιδρύθηκε το 1865, λίγο μετά το τέλος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, στο Πουλάσκι του Τενεσί, από έξι βετεράνους των Συνομόσπονδων Πολιτειών και η δράση της διήρκεσε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1870. Λίγο αργότερα επεκτάθηκαν στο Νάσβιλ και στις γύρω περιοχές του Τενεσί, όπως επίσης και στην Άθενς της Αλαμπάμα.

Αρχικά, λειτούργησε ως λέσχη, αλλά γρήγορα μετατράπηκε σε παραστρατιωτική οργάνωση που στόχευε στην τρομοκράτηση των απελευθερωμένων Αφροαμερικανών και των υποστηρικτών τους. Μέλη της χρησιμοποιούσαν κουκούλες και λευκούς μανδύες, με τρύπες μόνο στα μάτια για να κρύψουν την ταυτότητά τους και να προκαλούν φόβο.

Ένα από τα κυριότερα σύμβολα της οργάνωσης υπήρξε ο φλεγόμενος σταυρός.

Το κυριότερο γεγονός της εποχής είναι η έγκριση του Κογκρέσου του Reconstruction act που διαιρούσε το μεγαλύτερο μέρος του νότου σε 5 στρατιωτικές επαρχίες φέρνοντας σε απόγνωση τους συντηρητικούς του Νότου. Τον Φεβρουάριο του 1867, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, ψηφίστηκε νόμος ο οποίος αφαιρούσε το δικαίωμα ψήφου από πρώην συνομοσπονδιακούς του Νότου παραχωρώντας το σε πρώην δούλους Αφροαμερικανούς φέρνοντας την αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Η οργάνωση διαλύθηκε το 1871, αφότου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέβαλε αυστηρά μέτρα για την καταστολή της.

Η ΚΚΚ αναβίωσε το 1915 ως δεύτερη διακριτή οργάνωση, στο όρος Στόουν της Ατλάντα της Γεωργίας, με ιδρυτή τον συνταγματάρχη και ιεροκήρυκα διαφόρων θρησκευτικών αδελφοτήτων Γουίλιαμ Τ. Σίμονς. Ξεκινώντας από το 1921, υιοθέτησε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό σύστημα που χρησιμοποίησε πλήρους απασχόλησης με μισθό και απευθύνθηκε σε νέα μέλη τα οποία κάνοντας αίτηση εγγραφής πλήρωναν κάποιο αντίστοιχο ποσό. Αυξήθηκε γρήγορα σε εθνικό επίπεδο σε μια εποχή ευημερίας, αντανακλώντας τις κοινωνικές εντάσεις που έπλητταν την αστική και την αγροτική Αμερική και εξαπλώθηκε σε κάθε πολιτεία.

Ήταν άλλωστε εμπνευσμένη από την ταινία “Η Γέννηση ενός Έθνους” που εξύψωνε την οργάνωση. Σε αυτή τη φάση, η ΚΚΚ στόχευε όχι μόνο Αφροαμερικανούς, αλλά και Εβραίους, Καθολικούς, μετανάστες και άλλες ομάδες. Έφτασε στο απόγειό της τη δεκαετία του 1920, με εκατομμύρια μέλη, επηρεάζοντας την πολιτική και κοινωνική ζωή, κυρίως στον Νότο.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ΚΚΚ επανεμφανίστηκε ως απάντηση στο Κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων. Κατά τη δεκαετία του 1950 και 1960, μέλη της συμμετείχαν σε βίαιες επιθέσεις, λιντσαρίσματα, εμπρησμούς και δολοφονίες Αφροαμερικανών και ακτιβιστών για τα πολιτικά δικαιώματα.

Η Κου Κλουξ Κλαν, παρά την φονική της δραστηριότητα παραμένει ενεργή, αν και σε μικρότερη κλίμακα. Διατηρεί διάφορες φράξιες με επίκεντρο την προώθηση ρατσιστικής ρητορικής της.

Η ιστορία της ΚΚΚ αποτελεί σκοτεινό κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας, σύμβολο μίσους και διχασμού, που υπενθυμίζει τη σημασία της μάχης για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου τα μηνύματα που έρχονται από το στρατόπεδο της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ, δημιουργούν μεγάλη ανησυχία για την επιστροφή τέτοιων εποχών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα